Trumpoms viešnagėms I. Benetės projektuoti „Strazdo namai“ užima vos 15 kv. m ploto.
Maži namai didelei vaizduotei
Rasa Pangonytė

Interjero specialistai sako, kad projektuojant atostogų namų interjerą svarbiausia gerai suplanuoti erdvę, bet neriboti fantazijos. O kokybiškas poilsis nepriklauso nei nuo aplinkos, nei nuo būsto ploto.

Namai neturi priminti viešbučio

Interjero dizainerė, studijos „Nordy Study“ įkūrėja Laura Marozienė įsitikinusi, kad kuriant atokvėpiui skirtų namų interjerą nereikia žūtbūt akcentuoti jų paskirties. „Jei kurčiau namus specialiai atostogoms, tai būtų tik laikino buvimo erdvė, apstatyta standartiniais baldais, dekoruota prastesnės kokybės medžiagomis. Tikriausiai tokie namai daugiau primintų viešbučio kambarį, o ne tikrus namus. Taigi norint sukurti patrauklius atostogų namus svarbiausia kurti juos ne kaip atostogų namus. Ir tik tuomet nebus taip svarbu šių namų vieta, aplinkos žaluma ar juos supančio betono klodai – atostogų ramybę galima susikurti ir viduje“, – išskirtinės aplinkos būtinybę neigia interjero dizainerė. Jos nuomone, atokvėpiui skirtus namus galima susikurti ir miesto viduryje.

L. Marozienė pastebi, kad pastarąjį dešimtmetį nekilnojamojo turto kainos Lietuvos kurortiniuose miestuose ženkliai šoko į viršų, todėl apie erdvius apartamentus kurortuose dažnas lietuvis tegali pasvajoti. „Mažesnio ploto namai tampa puikia alternatyva – įsigijimo, įsirengimo ir išlaikymo kaštai neretai yra gerokai mažesni. Taip pat galima sakyti, kad mažesnė erdvė prašyte prašosi daugiau laiko leisti lauke, o juk per atostogas ir trokštame ištrūkti iš biurų, daugiau judėti ir grožėtis nuostabia lietuviška gamta“, – šypsosi interjero dizainerė.

Jos nuomone, atostogų kokybė nepriklauso nei nuo erdvės dydžio, nei nuo išskirtinių būsto patogumų, priešingai nei nuolatiniuose namuose. Tačiau tai nereiškia, kad erdves galima planuoti atsainiai, o sukurti patogią mažą erdvę yra kur kas sudėtingiau nei didelę.

Erdvė pagal poreikius

L. Marozienės nuomone, kuriant atostogoms skirtus namus, svarbiausia įsigilinti į šeimininkų poreikius ir įpročius. „Jaunam žmogui, ištrūkusiam iš ankšto kambario tėvų namuose, gali pakakti ir keliolikos kvadratų plotelio. Kitam – prikaupusiam per gyvenimą daugiau daiktų, auginančiam vaikus – gali norėtis erdvesnės vietos. Vieniems norisi atostogauti ramiai dviese, kitiems – kartu su vaikais ir dūkstančiais anūkais“, – apie nevienodus atostogų namų standartus kalba interjero dizainerė.

Kaip pavyzdį L. Marozienė pateikia brandžios poros poilsiui projektuotus namus Palangoje. Miesto pašonėje esantį butą dizainerė projektavo vaikus užauginusiai ir daugiau laiko sau bei aktyviam poilsiui galinčiai skirti porai.

Kurdama interjerą apdailos mežiagų paletę ji derino su supančia aplinka – smėlio spalvų tonai kontrastuoja su balinto riešuto ir dūminto ąžuolo lukštu. Specialiai šiam interjerui dizainerė suprojektavo kavos staliuką stambiomis kojomis ir grakščiu šviesiu akmeniniu stalviršiu, atkartojančiu baldo po televizoriumi masyvumą. „Stambių ir smulkių elementų kontrastai matyti visur – prie gan stambių kojų valgomojo stalo puikiai dera tamsios kėdės liaunomis kojelėmis, santykinai masyvi svetainės sofa kontrastuoja su centriniu šviestuvu plonomis metalinėmis kojomis. Miegamajame norėjosi ramių tonų, masyvus popierinis „Formakami“ šviestuvas, viena vertus, ganėtinai stambus tokiai mažai erdvei, tačiau jo lengvumas suteikia miegamajai erdvei tam tikro atpalaiduojančio charakterio. Apskritai kurdama interjerus nevengiu lengvų kontrastų – jie pagyvina interjerą, neleidžia jam būti monotoniškam, tačiau kartu nelemia kakofonijos, kuriančios chaosą. Todėl galiu apibūdinti šiuos namus kaip kontekstualų, atspindintį vietos charakterį, nenuobodų, bet ir ne chaotišką ramų būstą“, – pasakoja interjero dizainerė.

Nuolatinio gyvenimo galimybė

L. Marozienė įsitikinusi, kad kuriant poilsiui skirtus namus reiktų galvoti apie galimybę čia gyventi ir ilgesnį laiką. Todėl šiame būste turi tilpti patogi virtuvė, valgymo erdvė, patogi svetainė ir miegamasis. Jos manymu, labai svarbu neapkrauti erdvės. Tam praverčia uždari baldai, kuriuose galima paslėpti buities įrenginius: skalbyklę, siurblį, valymo priemones. „Neretai viešbučiuose trūksta baldų susidėti lagamino turinį. Vien atidarytas lagaminas su kyšančiais drabužiais suteikia nemažai netvarkos. Todėl projektuodama baldus mažose erdvėse ypač didelį dėmesį skiriu galimybei paslėpti netvarką“, – sako ji.

Svetainei ir virtuvei atostogų namuose dizainerė siūlo skirti daugiausia dėmesio, nes šiose vietose paprastai praleidžiama daugiausia laiko.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000333148_0

Kalbėdama apie virtuvę, ji atkreipia dėmesį į stalviršį. Dalį jo paprastai užima kavos aparatas ar kiti buitiniai prietaisai, todėl mažame plote vietoje valgomojo stalo pravarčiau pagalvoti apie virtuvės salą su pusbario kėdėmis. Virtuvinius buities prietaisus ji siūlo laikyti erdvesniuose stalčiuose ar spintelėse ir primena, kad orkaitė, kaitlentė, indaplovė ir šaldytuvas – būtini kiekvienos virtuvės atributai. Nesvarbu, tai bus atostogų ar nuolatiniai namai.

Projektuodama svetainę, L. Marozienė siūlo pagalvoti apie patogius ir funkcionalius minkštuosius baldus. „Gali atsitikti taip, kad atostogų metu aplankys svečiai arba norėsis paatostogauti daugiau nei dviese. Vieno miegamojo gali nepakakti. Todėl neretai siūlau apsvarstyti galimybę įsigyti ne sofą, o sofą-lovą. Tačiau pastebiu, kad šie baldai dėl vidaus mechanizmų būnai arba pernelyg masyvūs, arba jų dizainas yra pasenęs, todėl ypač sunku išrinkti patraukliai atrodančią sofą-lovą. Be to, reikia suprasti, kad atostogaujant gali užklupti ir ne itin geri orai, gali tekti praleisti vieną kitą dieną namuose, todėl svetainėje televizorius, knygų, žurnalų ir stalo žaidimų lentyna gali būti tikras išsigelbėjimas“, – atkreipia dėmesį ji.

Miegamojo zonoje ji siūlo išspręsti tris pagrindinius klausimus: gero čiužinio, šviesos nepraleidžiančių užuolaidų ir gero vėdinimo. „Vasarą – dažniausiu atostogų metu – švinta anksti, fotonai mus natūraliai žadina, todėl turint ne naktines užuolaidas miegamajame yra rizika prastai išsimiegoti. O miego stoka veikia emocijas, vien dėl to atostogas galima apkartinti. Taip pat svarbu, kad miegamajame būtų galimybė natūraliai išsivėdinti arba ypač karštomis dienomis atvėsinti kambarį naudojant specialiai tam skirtus įrenginius“, – pataria interjero dizainerė.

Jei atostogų namais naudojasi kelios šeimos, būtina apgalvoti vietas sandėliuoti atskiriems patalams, sulankstomoms vaikų lovytėms, stalo žaidimams ar knygoms.

Nuomininkų ir svečių patogumui L. Marozienė siūlo apgalvoti patekimo į namus klausimą. Tokiais atvejais praverčia specialios dėžutės šalia durų su kodine spyna, o dar geriau ir saugiau – išmaniosios spynos, kuriose galima keisti atrakinimo kodą.

Maži nameliai – arčiau gamtos

Architektė Ieva Benetė, studijos „Jauku Ku“ įkūrėja, įsitikinusi: atostogų būstą galima susikurti net ir mažame daugiabučio bute kurortiniame mieste. Viskas priklauso nuo to, kaip įsivaizduojamos atostogos. „Butas kurorte puikiai tik žmonėms, mėgstantiems gauti paslaugas mieste: įdomus maistas, pramogos, SPA procedūros. Tuomet būstas tokioje vietoje daugiau tarnaus kaip ramybės ir poilsio oazė, kur grįžtama gerai išsimiegoti, atsikvėpti“, – svarsto architektė.

Pati I. Benetė dažniausiai projektuoja nedidelio ploto namelius gamtoje. Jos nuomone, maži nameliai leidžia stipriau pajusti gamtą net esant viduje: „Maža erdvė apsaugo nuo šalčių ar vėjų, tačiau būdamas viduje visada jauti ir matai daugiau lauko. Kitas privalumas – galimybė pasijusti kitaip. Tai – visiškai kitaip projektuojama erdvė. Orientuota ne į kasdienes funkcijas, o į įspūdį, galimybę ilsėtis gražiai ir jaukiai.“

Kokio dydžio būste žmogus jausis atsipalaidavęs – individualu, priklauso nuo žmogaus pomėgių ir charakterio. Kaip sako pašnekovė, kiekvienas žmogus kokybišką poilsį įsivaizduoja skirtingai. Vienam gali būti svarbu patogus krėslas knygai skaityti, antram – didelė masažinė vonia, o trečiam – karališko dydžio lova. Todėl planuodama atostogų būstą I. Benetė pirmiausia pataria apgalvoti savo ir artimųjų pomėgius, apmąstyti, ką dažniausiai veikiate per atostogas, kad būstas atlieptų būtent jūsų poreikius. Jei atostogų būstas skirtas šiltajam metų laikui, galbūt daugiau dėmesio galima skirti patogioms lauko erdvėms kurti.

Įvertinkite atostogų trukmę

Bet kuriuo atveju atostogų namų interjeras turėtų skirtis nuo pagrindinio būsto: „Jis gali būti įdomesnis, nekasdieniškas. Svarbu, kad būtų įrengtas harmoningai, keltų geras emocijas.“

Architektė I. Benetė sako, kad atostogoms skirto namelio interjeras, baldiniai, sandėliavimo vietų sprendimai iš dalies priklauso nuo to, kiek laiko jame praleisite. Jei namelis skirtas būtent atostogoms, ji pataria nepersistengti su daiktų kiekiu. „Apkrauti namai apsunkins ir mintis, o juk per atostogas ypač norisi lengvumo. Jei pasidarysite daug vietos sandėliavimui, ilgainiui tikrai ten prikaupsite daiktų. O daugiau daiktų reiškia ir daugiau tvarkymosi“, – pataria mažų namelių projektuotoja.

Apžvelgdama funkcines interjero zonas, ji pirmiausia atkreipia dėmesį į virtuvę. Kadangi daugumai atostogos ir poilsis neatsiejama nuo valgymo lauke, architektės nuomone, virtuvė turi patogiai jungtis su terasa ar kiemu. „Durys ar bent langas, pro kurį patogu perduoti indus, maistą, netgi dalį gamybos galima perkelti į lauką – darbastalis pjaustymui ar lauko kriauklė padėtų dar didesnę laiko dalį leisti gryname ore“, – įsitikinusi I. Benetė.

Išlaisvinkite vaizduotę

Architektė ragina išlaisvinti vaizduotę ir atostogų būste kurti visiškai kitokią erdvę nei nuolatiniuose namuose: „Tarkime, vietoj didelės sofos gali atsirasti pagal poreikį transformuojama zona su kabančiu hamaku ar pagalvėlėmis prisėsti. Minkštas kilimas ar čiužinys neapkraus erdvės ir kurs neįpareigojančią laisvą nuotaiką.“

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000333148_1

Architektė atkreipia dėmesį, kad, projektuojant miegamuosius, svarbiausia pasirinkti kokybišką čiužinį, nes geras miegas yra vienas svarbiausių poilsio ir atostogų aspektų. Taip pat reiktų atkreipti dėmesį į oro cirkuliaciją ir gražų, raminantį vaizdą už lango, nes su juo pradedama ir užbaigiama diena.

Natūralu, kad poilsiui skirtu būstu naudosis ne viena šeima. Patrauklioje vietoje esantį būstą įprasta išnuomoti ar užleisti artimiesiems bei draugams. Tokiu atveju I. Benetė rekomenduoja susikurti ir aiškiai išdėstyti namų taisykles. „Namų knyga padėtų artimiesiems žinoti, kur ką rasti ir kaip palikti būstą išvykstant, kad nekiltų nereikalingų ginčų ar nesmagios nuotaikos atvykus. Taip pat galima pagalvoti apie zoną ar spintelę, kurioje laikytumėte asmeninius daiktus, kuriais nenorite su niekuo dalytis“, – siūlo ji.

Paklausus, kokių klaidų dažniausiai daro įsirengiantys mažus poilsio namus, I. Benetė sako, kad dažniausia šių laikų klaida – bandyti viename būste sudėlioti visas „Pinterest“ patikusias idėjas. „Idėjų paieškos yra gerai, tačiau jos neturėtų trukdyti pagrindinei būsto funkcijai ir vientisai vizijai“, – reziumuoja architektė.

Namelis primena palapinę

Pasakodama apie mažo ploto namelius, I. Benetė pristato vos 15 kv. m „Strazdo namus“. Trumpalaikei nuomai skirtas namelis pavadinimu pastatytas šimtametės sodybos teritorijoje, šeimininkės protėvių žemėje, buvusiame gyvybingame kaime, kuriame gyveno Strazdų giminė. „Kaimas, deja, sunyko, nuolatinių gyventojų nebeliko, bet nuo jaunystės puoselėta svajonė atgaivinti sodybą virto „Strazdo namų" idėja, kuria šeimininkai dalinasi su šeima, draugais ir svečiais“, – pasakoja architektė.

Ji sako, kad pagrindinė idėja buvo – kuo mažesnis, palapinę primenantis namelis, kuriame būtų galima pasislėpti nuo blogo oro, bet neprarasti ryšio su lauko zona. Todėl pagrindiniu akcentu tapo du dideli stoglangiai virš lovos. „Pro juos galima stebėti ne tik dangų, bet ir gražuolį šalia esantį šimtametį ąžuolą, čia taip pat jauku klausytis lietaus barbenimo. Tamsaus medžio apdaila dar labiau išryškina už lango esančius gamtos paveikslus. Namelis kurtas bendraujant su savininke, labai kūrybinga asmenybe, tad interjero kūrime įdėta ir jos idėjų. Lovą puošia jos pačios rankų darbo staltiesė, ant sienų taip pat šeimos relikvijos – išsaugoti herbariumai bei vaistažolių mokslinės iliustracijos, kurios taip pat dera prie gamtos atrumo ir pažinimo idėjos. Mažosios durelės, kaip sakė pati savininkė, veda pas nykštukus. Tai – miela detalė kuri sukelia šypseną, skatina vaizduotę, mažo namelio pasakiškas elementas“, – šypsosi namo architektė I. Benetė.

Straipsnio komentarai

Siųsti