„SantaMonika interjerai“ projektas Vytenis Raubickas
Laiptuotas menas
Rasa Pangonytė

Laiptai – funkciškai, estetiškai ir finansiškai svarbus namų elementas. „Saugumas, ergonomika, grožis“, – šiai konstrukcijai keliamas sąlygas dėlioja studijos „SantaMonika interjerai“ įkūrėjos Santa Simonavičiūtė ir Monika Kinderytė. Nesvarbu, ar laiptai yra neišraiškinga namų konstrukcija, ar interjero ašis.

Dėmesys saugumui

Studijos „SantaMonika“ įkūrėjos sako, kad laiptinė ir laiptai yra jų mėgstama interjero kūrimo dalis. Joms patinka šią zoną bent minimaliai akcentuoti. „Bet kuriuo atveju, projektuodamos interjerą, niekada nenustumiame šios patalpos. Planuodamos laiptus, apgalvojame, ar jie tik papildo interjerą, ar yra vienas pagrindinių akcentų. Tačiau visada pirmą vietą teikiame praktiškumui ir saugumui“, – sako architektė, interjero dizainerė M. Kinderytė.

Interjero dizainerės teigia, kad laiptų formą, dizainą, apdailos medžiagų pasirinkimą lemia daugybė faktorių. Pradedant patalpų tipu ir baigiant gyventojų amžiumi bei gyvenimo būdu. „Laiptai turi būti labai praktiški. Reikia apgalvoti, kad pakopos būtų ir patogios, ir neslidžios. Jei laiptų konstrukcija atvira ir iš antro aukšto lengvai žvelgiame į pirmą, reikia apgalvoti, kad vaikai per turėklus neiškištų galvų ar pan. Lygiai taip pat svarbu apšvietimas: jis turi būti geras dieną ir jaukus, patogus vakare, kad lipti laiptais net vidury nakties būtų saugu“, – laiptų konstrukcijai keliamus reikalavimus vardija interjero specialistės.

Projektuojant laiptinės interjerą ir laiptų išvaizdą, neišvengiamai kyla ir turėklų, ranktūrių, pakopų, ir po laiptais esančios erdvės panaudojimo klausimas. „Laiptai dažnai virsta namų spuogu – jie visiems matomi, tai – praeinama erdvė, kurios durimis neuždarysi“, – šypsosi S. Simonavičiūtė.

Interjero specialistės sako, kad laiptai – brangi namų dalis, ženkliai padidinanti interjero biudžetą. „Jei vonia – brangiausias kambarys, tai laiptai – brangiausias elementas. Gal todėl tiek daug žmonių renkasi vieno aukšto namus. Tarkime, jei kotedže jau padaryta laiptų konstrukcija, pakopos su apšvietimu gali kainuoti bent 5–7 tūkst. eurų. Kone antra tiek kainuos turėklai“, – laiptų įrengimo kainą skaičiuoja interjero dizainerės.

Gražu, bet nebūtinai praktiška

Viena paslankiausių erdvių norimiems laiptams įrengti M. Kinderytė ir S. Simonavičiūtė vadina lofto tipo patalpas. „Loftuose mes dažnai galime pakoreguoti vietą, nuspręsti, kokius laiptus dėti, ar spiralinius, ar prie sienos.“

Anot projektuotojų, spiraliniai laiptai gražūs, bet paprastai nėra labai praktiški. „Daugeliu atvejų, kas gražiausia, tas nėra praktiškiausia. Tiesa, kartais suktus laiptus geriau projektuoti mažoje erdvėje, nes jie „suvalgo“ mažiau vietos. Viskas labai priklauso, kur jie bus – patalpos viduryje ar kampe, nes su laiptais labai sąveikauja ir kitos erdvės“, – sako S. Simonavičiūtė.

Pašnekovės sako, kad individualiuose namuose ir kotedžuose paprastai projektuoja tiesius, U arba L formos laiptus. Tai priklauso nuo erdvės, namo formos, plano. „Kotedžuose dažniausiai projektuojame U formos laiptus, bet pasitaiko ir tiesių. Nors tiesūs laiptai užima daugiausia vietos, jei suformuotume prie sienos – po jais galima padaryti lentyną, spintą ar TV baldą. U tipo laiptinėje galime suformuoti papildomas patalpas – sandėliuką, sanitarinį mazgą, katilinę. L formos laiptinė dažnai lieka atvira“, – pasakoja architektė M. Kinderytė.

Ji sako, kad formuojant atvirus tiesius ar L formos laiptus galima išgauti įdomių dizaino sprendimų: „Tokie laiptai gali būti labai graži architektūrinė detalė, matoma sėdint virtuvėje ar svetainėje. Prie sienos suformuoti laiptai bus mažiau matomi, nebent žiūrint iš antro aukšto. Interjere jie bus tik kaip funkcionali detalė.“

Renkasi individualumą

Interjero specialistės sako, kad negalima išskirti ryškių laiptų įrengimo tendencijų, o populiaria kryptimi vadina individualumą. „Šiuo metu visi lietuviai nori, kad jų namai nebūtų tokie pat kaip kaimyno ar draugo. Kiekvienas renkasi tą medžiagą, kuri atitinka jų namų stilistiką ir situaciją, ar turi vaikų, ar ne“, – komentuoja pasirinkimą S. Simonavičiūtė.

Populiariausia ir saugiausia laiptų pakopų medžiaga specialistės vadina medį. Specialiai apdirbtas medis yra mažiau slidus nei metalas ar betonas. Kartais medis derinamas prie betono – plona medžio juostele padengiamas tik betono pakopos paviršius. Praktiška, saugi, tvirta, patikima – ir vinilinė danga.

Viena saugiausių ir gražiausių laiptų pakopų apdailos medžiagų interjero specialistės vadina kiliminę dangą, tačiau pastebi, kad lietuviai savo namų laiptams ją renkasi retai. Kiliminė danga greitai tepasi, traukia dulkes, o kruopščiai išvalyti kiekvieną laiptų užkaborį – esą sudėtinga. Praktiškesnis sprendimas norintiems kiliminės dangos – ant pakopų viršaus klijuoti kiliminės dangos padelius. Tokie inkliuzai išsprendžia slidumo klausimą ir supaprastina kiliminės dangos priežiūrą.

M. Kinderytė sako, kad, kuriant laiptų dizainą, dažnai vadovaujamasi vientisumo principu. Pavyzdžiui, jei namų sienos dengiamos dabar populiariu mikrocementu, pirmenybė teikiama betoniniams laiptams.

Dizainerės sako, kad, projektuodamos laiptinę, daug dėmesio skiria laiptų sienai, jos praktiškumui. „Dažnai ją skirtingai dažome, taip padalijame sieną į švarų ir nešvarų plotą. Maždaug 1 metrą virš grindų skiriame nešvariam plotui. Išskiriame jį spalva, kartais klijuojame plokštę, dedame kitą medžiagą. Tai labai praktiška. Juk nesinori dar nebaigus projekto matyti, kad laiptinė jau išpurvinta. Savo užsakovams visada sakome, kad kažkiek reikia investuoti į tokius praktiškus sprendimus“, – teigia M. Kinderytė ir S. Simonavičiūtė.

Nepralenkiamas metalas

Praktiškumo faktorius svarbus ir renkantis turėklus. Interjero dizainerės sako, kad projektuoti juos – tikras menas, nes turėklai stipriai sąveikauja su likusia patalpa. Be to, jei laiptai atviri, turėklai tampa puikiai matomu namų akcentu.

Populiariausia turėklų medžiaga – metalas. Jis dera prie įvairaus stiliaus ir yra be galo paslanki medžiaga. Populiariausias – juodos spalvos metalas, tačiau, atsižvelgdamos į kitus interjero elementus, dizainerės dažnai siūlo rinktis ir aukso, žalvario spalvos turėklus. „Mes už metalą. Jis ir praleidžia šviesą, ir saugus, ir nekaupia jokių nešvarumų“, – mėgstamą medžiagą išskiria S. Simonavičiūtė.

Populiarūs ir mediniai bei stikliniai turėklai. Tiesa, pastarųjų dažnai atsisakoma dėl nepraktiškumo. Jei namuose yra vaikų ar augintinių, stikliniai turėklai neišvengs negražiai atrodančių prisilietimų. Praktiškas ir ekonomiškas variantas – turėklą formuoti iš gipskartonio.

Kad ir kokią medžiagą užsakovai pasirinktų, dizainerės ragina nepamiršti svarbios laiptų detalės – porankio. Jis ypač praverčia, jei laiptais naudojasi vaikai ar vyresnio amžiaus žmonės.