Kavos staliukas „Pensacola“. Gamintojas „Azzurro Living“ Gamintojai
Darniai su interjeru ir gamta
Laura Čiginskaitė

Atšilus orams, terasos ir balkonai tampa pagrindine namų erdve. Čia verda gyvenimas – ne tik susitinkama su artimaisiais, bet ir ilsimasi ar paprasčiausiai vakarieniaujama. Terasos ir balkono dizaino sprendimus diktuoja tiek namų interjeras, tiek gamta. Pasak studijos „Dalia Idea“ įkūrėjos, interjero dizainerės Dalios Luzgauskaitės, šios erdvės projektavimo darbų taip pat nederėtų nustumti į antrą planą – ji tokia pat svarbi kaip ir bet kuris kitas kambarys.

Interjero dizainerė D. Luzgauskaitė sako, kad, projektuojant terasą, galioja tokios pat taisyklės kaip ir kuriant namų interjerą ar eksterjerą. „Terasa, kaip ir namai, yra tų pačių žmonių, tad svarbu kalbėti apie visumą. Pirmiausia, svarbiausia yra idėja: ką žmonės mėgsta, kiek svarbus natūralumas, ar namai yra gamtoje. Pastaruoju metu žmonės labiau įsileidžia tvarumą, natūralumą ir galvoja, kad namai – ilgam, todėl ieško nevienkartinių sprendimų“, – sako ji. Dar pradiniame terasos projektavimo etape ekspertė rekomenduoja apsvarstyti, ką joje norėsis veikti. Nuo to priklausys ir apstatymas. Vieni sprendimai tiks, jeigu terasa bus skirta šeimos vakarienėms ar pietums, kitokie – jeigu norėsis priimti svečius, o galbūt apskritai ją skirsite sportui, poilsiui ir valgomojo erdvė jums nėra reikalinga.

Anot D. Luzgauskaitės, anksčiau vyravusias stačiakampes terasas šiandien vis dažniau keičia ir kitos formos. Tam įtakos turi gausėjantis medžiagų asortimentas. Terasų medžiagiškumas gali būti labai įvairus – nuo medžio, akmens iki kompozito medžiagų ar įvairių plytelių.

Venkite furnitūros

Ieškantiems baldų terasai D. Luzgauskaitė pataria pagalvoti, kiek žmonių įprastai čia leis laiką. Jeigu didesnė kompanija svečiuosis retai, galbūt verta turėti ne didelį stalą, o kelis mažus, kuriuos prireikus bus galima atnešti. „Nepatarčiau turėti išskleidžiamo stalo. Lauke verčiau minimaliai naudoti furnitūros elementus, geriausia rinktis baldus, kuriuos būtų galima palikti lauke ir žiemai“, – dalijasi patarimais interjero dizainerė.

Terasos jaukumą D. Luzgauskaitė rekomenduoja kurti nenutolstant nuo pomėgių – jeigu savininkai jaučia meilę augalams, jų gali atsirasti ir čia. Pavyzdžiui, namų, esančių šalia pušyno, terasoje ar balkone puikiai atrodys ir vientisumą su aplinka kurs spygliuočiai, žydintys augalai pritrauks drugelius ar bites. Norintiems laiką leisti čiulbančių paukščių apsuptyje juos pritraukti padės įrengtos lesyklėlės ar paukščių baseinėliai.

Žaidimas šviesa

Jau birželį Lietuvoje pradedant trumpėti vakarams, terasose nederėtų pamiršti ir apšvietimo. Anot D. Luzgauskaitės, geriausia jį zonuoti, taip galėsite žaisti šviesa ir pritaikyti prie atmosferos. „Apšvietimo sprendimai gali būti įvairūs nuo takelių, perimetro apšvietimo iki bra šviestuvų ar kitų sprendimų. Svarbiausia rinktis šviestuvus, pritaikytus lauko erdvėms, ir prisiminti, kad apšvietimas taip pat turėtų atspindėti bendrą namų idėją“, – sako interjero dizainerė.

Mėgstantys gaminti lauko terasose gali rasti vietą ir kepsninėms ar ugniakurams, kurie šildo ir skleidžia šviesą. Tie, kurie gamindami mėgsta eksperimentuoti, terasoje gali numatyti vietą kepsninei, picos krosniai ar visai lauko virtuvei.

Straipsnio komentarai

Siųsti