Beatos Senkevič projektas Vilniuje Leonas Garbačauskas
Nestandartinis mąstymas
Rasa Pangonytė

Žvėryne esančio buto interjerą projektavusi dizainerė Beata Senkevič („Interdio“) turėjo visišką kūrybinę laisvę ir užsakovų pasitikėjimą. Taip pat ir spalviniams eksperimentams, kuriuos, kurdama interjerus, ji ypač mėgsta.

„Projektuodama interjerus, aš dažnai pasirenku netradicines spalvas ir sprendimus, siekdama išskirtinumo nuo kitų interjerų. Šiuo atveju neturėjau jokios būtinybės įkalbinėti užsakovų, nes tai jau ne pirmas projektas, vykdomas kartu, todėl labai džiaugiausi turėdama visišką jų pasitikėjimą ir kūrybinę laisvę. Tiesa, sumontavus violetinę spintą, užsakovai šiek tiek abejojo, bet tik trumpai. Manau, kad kaip tik ši spinta tapo miegamojo puošmena ir akcentu“, – šypsosi interjero dizainerė.

Nedidelis naujos statybos name esantis butas skirtas nuomoti. Atsižvelgiant į tai, apdailai parinktos tvirtos ir praktiškos medžiagos: grindys išklotos PVC danga („Lispimeks“), sienos dengtos marmuro rašto plytelėmis, virtuvės stalviršiui pasirinktas natūralus akmuo, o stalai pagaminti iš stiklo keramikos. Puošnūs šviestuvai („Ardena“) kuria prabangos įspūdį.

Kurdama interjerą, dizainerė visiškai perbraižė pirminį buto planą, išplėsdama erdves ir kiek įmanoma geriau išnaudodama natūralią šviesą. Sukeitusi vietomis miegamąjį ir virtuvę, ji atvėrė galimybę į abi patalpas patekti iš bendro naudojimo erdvių. „Butas labai nestandartinis, nes turi ir balkoną, ir vidinę lauko terasą. Manau, tai – labai didelis privalumas, nes terasa tiesiog pratęsia svetainę ir padidina būsto plotą“, – sako B. Senkevič.

Kad, įrengus spintas, koridorius neatrodytų labai siauras, apdailai čia naudotos šviesios spalvos, simetriška sienų apvadų ir spintų apdaila (rankenėlės – „Impeka“) bei per visą sienos ilgį einantis veidrodis su integruotu LED apšvietimu.

Siekdama minimalistinio dizaino, dizainerė nusprendė virtuvės sienų neapkrauti pakabinamomis spintelėmis. Pastaruoju metu taiko ir kitą erdvę taupantį sprendimą – šaldytuvą planuoja nišoje arba kartu su spintomis integruoja koridoriuje. Šiame bute šaldytuvas taip pat paslėptas koridoriuje, taip išplečiant virtuvės zoną.

Perplanavus miegamąjį, kambaryje neliko langų. Šviesa čia patenka per dvi abipus lovos esančias stiklines sieneles. Kaip sako B. Senkevič, be šios svarbios funkcijos, sienelės atlieka ir estetinę funkciją. Atkartodamos virtuvės spintelių raštą interjerui jos suteikia vientisumo ir harmonijos. „Tai kūrybiškas ir elegantiškas būdas sukurti vientisą interjero dizainą“, – pastebi B. Senkevič.

Ne vienas vaidmuo skirtas ir lubų karnizui. Jis slepia rekuperacijos vamzdžius ir pastato konstrukcijas. „Per svetainės vidurį ėjo metalinis balkis, nuo jo ir atsispyriau, paversdama jį subtiliu dekoro elementu, papildančiu bendrą interjero vaizdą. Pastaruoju metu tai gana stipri interjerų kūrimo tendencija. Trimačiais sienų skydais ir apvadais galima labai skoningai įveikti technines kliūtis ir paversti jas interjero akcentu“, – apie galimus sprendimus pasakoja interjero dizainerė.

Foto galerija.: new_000293825_0

Prisimindama interjero kūrimo procesą, dizainerė sako, kad sudėtingiausia buvo pakeisti pradinį planą ir rasti tinkamus, ergonomiškai patogius estetiškus sprendimus, atitinkančius kliento poreikius ir užtikrinančius efektyvų dizainą: „Tai reikalavo kūrybingumo ir atidumo detalėms, tačiau tokių užduočių sprendimas mane džiugina ir yra itin įdomus bei apdovanojantis procesas. Dažniausiai imuosiu nestandartinių erdvių ir naujų iššūkių. Tada ieškau naujų medžiagų, gimsta nauji nestandartiniai sprendimai ir galiausiai – puikus nestandartinis rezultatas.“

Straipsnio komentarai

Siųsti