Silvijos Samoškaitės-Liškauskienės (studija SIART) interjero projektas Arimantas Knašas
Modernus poilsis
Rasa Pangonytė

Svencelėje, ant Kuršių marių kranto, stovi miško ir vandens apsuptas namas. Jo interjerą kūrusi dizainerė Silvija Samoškaitė-Liškauskienė (SIART) parinko ąžuolo ir pušies derinius – kad gamtos kvapas persikeltų ir į poilsiui skirto namelio vidų.

Ant marių kranto esantis namas skirtas asmeniniam poilsiui, todėl, projektuojant erdves, orientuotasi į namų savininko poreikius ir jo gyvenimo būdą. „Būstas yra vasarnamio tipo, nuostabioje vietovėje, su intencija truputį sustoti, matyti, jausti ir girdėti gamtos garsus, atrasti ramų poilsį pabėgant nuo aktyvios miesto rutinos. Tokia filosofija tapo ir namo interjero kūrybine koncepcija“, – sako S. Samoškaitė-Liškauskienė. Norėdama sustiprinti lauko ir vidaus ryšį, dizainerė sąmoningai vengė įprastų gipskartonio sienų, o vyraujančia apdailos medžiaga pasirinko medį, kuris „puikiai tiko tiek filosofiškai, tiek vizualiai“.

Skandinaviško stiliaus interjere vyrauja namą supančios gamtos nuotaika. Kaip sako interjero autorė, jos, kaip kūrėjos, užduotis tebuvo viską sujungti į bendrą stilingą visumą, sukuriant estetiškus, pomėgius ir poreikius atitinkančius namus moderniam šiandienos žmogui. „Statinys savo modernia architektūra organiškai įsilieja į esamą landšaftą su greta nusidriekusia daugiamečių medžių alėja ir vandens telkiniu, kurie praturtina gyventojus vaizdu pro didelius vitrininius langus. Gamtos peizažas interjere tapo nuolatiniu besikeičiančio kolorito paveikslu. Tai – esminė namų detalė, praturtinanti namus ir kurianti jų vertę“, – apie aplinkos ir vidaus sąveiką pasakoja dizainerė.

Poilsio namo vidui S. Samoškaitė-Liškauskienė pasirinko atviro tipo planą – būnant pirmame aukšte, galima matyti antro aukšto kambarius, todėl interjere vyrauja sprendimai su pasikartojančiomis medžiagomis ir spalvomis.

Erdvės pojūtį sustiprina lubose esantis didžiulis stoglangis, leidžiantis gėrėtis dangumi ir mėgautis natūralia šviesa. Antrame aukšte vyrauja poilsio atmosfera. Atsižvelgdama į užsakovo poreikius, bendrą plotą dizainerė padalijo į tris zonas. Už dekoratyvios stiklinės pertvaros suprojektuotas miegamasis. Šalia įrengtos dvi dienos poilsio zonos su atskirais langais į skirtingas namo puses, su vaizdu į mišką ir į tvenkinį. Čia pastatyti patogūs minkštieji baldai, suteikiantys komfortą mėgautis vaizdu.

Pirmo ir antro aukšto erdves vizualiai sujungia nevienodame aukštyje kabantys rištų virvių šviestuvai. „Per kelis aukštus nuleisti apšvietimo elementai matomi tiek būnant miegamajame, tiek sėdint svetainės ar valgomojo zonose“, – sprendimus komentuoja S. Samoškaitė-Liškauskienė.

Svetainėje įrengta kapsulės formos krosnelė. Ji namuose atlieka ne tik dekoro funkciją, bet, anot dizainerės, yra stiprus emocinis ir funkcinis elementas vėsiems rudens ar žiemos vakarams su ugnimi ir šiluma medžiu kvepiančiuose namuose.

Interjere pasirinktos šiuolaikiškos medžiagos, inovatyvūs techniniai sprendimai ir naujos kartos funkciniai daiktai, būtini patogiai buičiai ir komfortiškam laisvalaikiui. Norint išlaikyti už lango esantį vaizdą, nuspręsta langų nedengti užuolaidomis. Būstą nuo saulės apsaugo šiuolaikinės technologijos – elektra valdomos saulės šviesai nepralaidaus audinio ritininės užuolaidos ir antirefleksiniai ir UV spindulius sulaikantys langų stiklai ir kondicionavimo sistema.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000333126_0

Namo šildymo sistema valdoma internetiniu ryšiu. Virtuvės buities prietaisai papildyti funkcijomis pagal užsakovo poreikius, namui parinkti šviesos srautą reguliuojantys apšvietimo prietaisai. „Vonios kambario erdvėje parinkta sanitarinės dangos atspari bakterijoms keramika, potinkiniai santechnikos prietaisai, kurie kuria ne tik minimalizmo įspūdį vonios kambaryje, bet ir patalpoje palaiko higieną bei švarą“, – apie modernius interjero sprendimus pasakoja projekto autorė.

Straipsnio komentarai

Siųsti