Studijos „Toota“ interjero projektas. Norbertas Tukaj
Menui ir gyvenimui
Rasa Pangonytė

Unikalioje Vilniaus vietoje stovinčiame name architektė Justė Žibūdienė su kolege Dominyka Rudoke (studija „TOOTA“) sukūrė per tris aukštus išsidėsčiusius namus galeriją, kuriuose meno kūriniais tapo ir interjero elementai.

Kaip pasakoja J. Žibūdienė, Užupyje esantis trijų aukštų pastatas nebeatitiko šiandieninio savininko poreikių, todėl buvo iš esmės rekonstruotas. Rekonstruojant išlaikytas tik aukštingumas ir laikančiosios konstrukcijos. „Pastatas statytas senokai, dar nebuvo poreikio naudotis tokiu aukštingumu, tad jautėsi, kad jo erdvė šiek tiek prislėgta. Buvo svarstyta, ar dėl erdvės nereikėtų vieno aukšto atsisakyti, bet galiausiai nuspręsta viską palikti kaip buvus, tačiau išgauti maksimalų lubų aukštį. Kad kompaktiškai viskas susidėliotų, buvo nuardytos lubos ir parinkti mažo gylio šviestuvai ir inžinerinė sistema“, – apie techniškai sudėtingą projektą pasakoja architektė J. Žibūdienė.

Projekto tikslas buvo sukurti namus kaip galeriją – akies nerėžiantį foną galimiems meno kūriniams: paveikslams, skulptūroms, monumentaliems interjero objektams, ir erdvę gyventi. Dalį meno kūrinių kartu su užsakovu parinko projekto autorės, tačiau interjere palikta daug erdvės ir kartu su namo nuomininkais atkeliausiantiems kūriniams. Dauguma meno dirbinių – lietuvių autorių. Dalis jų išnuomota, kad namo gyventojai nesijaustų įsipareigoję.

Architektė J. Žibūdienė sako, kad projektuodama namo interjerą nepakluso standartui ir pasirinko tamsų koloritą: „Daug kas tokį būstą šviesintų, ypač apatinį, į žemę įkastą, aukštą. Tačiau su klientų palaiminimu nusprendėme kurti solidesnį interjerą ir pasirinkome tamsesnį variantą.“

Interjere siekta išryškinti natūralių medžiagų – metalo, akmens, betono, keramikos, stiklo, medžio – grožį, pabrėžti jų ilgaamžiškumą. „Stengėmės žiūrėti į perspektyvą, kad dėl interjero nebūtų gėda ir po 15–20 metų. Visi elementai ilgaamžiai, monumentalių formų“, – pasakoja J. Žibūdienė.

Citata:Stengėmės žiūrėti į perspektyvą, kad dėl interjero nebūtų gėda ir po 15–20 metų. Visi elementai ilgaamžiai, monumentalių formų.

Į pirmą pastato lygį patenkama per požeminį garažą. Šio aukšto ašis – didelė svetainė su židiniu ir meditacijos kampeliu. Asimetriškų formų židinys pagamintas iš juodo nedažyto metalo. Šalia jo – į akmens luitą besiremiantis TV baldas, ant kurio eksponuojami keramikos dirbiniai ir metaliniai dizaino objektai. Siena dekoruota vertikaliomis keraminėmis plytelėmis. Jų tekstūrą paryškina lubų nišoje įrengtas apšvietimas. Kitapus sofos – iš trijų akmens luitų suformuota lakoniškų formų konsolė.

Architektė J. Žibūdienė prisipažįsta, kad viena jos mėgstamiausių vietų šiuose namuose – sienos nišoje įrengtas meditacijos kampelis. „Kai pamatėme, kad namo architektai ten suprojektavo stoglangį, išlaikėme nišą ir pasiūlėme čia įrengti poilsio zoną. Šiek tiek pakėlėme grindis, kad vizualiai neatrodytų, jog sėdi ant grindų. Tai vieta, kur galima ramiai ištiesti kojas, paskaityti iš lentynos pasiimtą knygą. Norėjome, kad lentyna ir užpildyta, ir tuščia atrodytų gerai. Stoglangyje įrengta LED apšvietimo juosta, kuri vakare sukuria dienos šviesos įspūdį“, – ramybės kampelį pristato architektė.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000333089_0

Šiame aukšte suprojektuotas ir erdvus šeimininkų miegamasis. Šalia keramikos ir stiklo dirbinių kambaryje numatyta vieta dviem dailininko Roko Beržiūno paveikslams. Išskirtinis baldas – ąžuolinė studijos „TOOTA“ projektuota komoda su drožinėto medžio fasadu.

Šalia miegamojo įrengta drabužinė ir vonios kambarys. Dušo zonai atskirti projektuotojos pasirinko stiklo blokelius. Masyvus praustuvas pagamintas iš akmens imitacijos plytelių. Daiktams saugoti po praustuvu įrengti stalčiai, šalia veidrodžio esančioje pilkų plytelių sienoje suprojektuotos spintelės.

Šalia – SPA zona su sauna ir pirtimi. Mėgaujantis pirties malonumais galima grožėtis lauko kiemeliu ir medžių žaluma. Priepirčio zonoje suprojektuotas masyvus suolas, kuris, kai nenaudojamas, pakišamas po tokio pat stiliaus persirengimo spinta.

Antrasis namo aukštas suprojektuotas gatvės lygyje. Pro didžiulius lenktus langus iš čia atsiveria puikiausi panoraminiai vaizdai į įspūdingiausius senamiesčio objektus ir medžiais apaugusius Vilnios šlaitus.

Prie lango suformuotas valgomasis ir nedidelis poilsio kampelis. Virtuvės zonos ašis – per kelis lygius sudėliota akmeninė sala, kurioje suformuota plautuvė. Menišką akmens kompoziciją medžiagiškumu papildo metalinis ir medinis virtuvės spintelių fasadas.

Iš virtuvės galima patekti į nedidelę terasą, sujungtą su svečių nameliu.

Trečias namo aukštas skirtas poilsiui – jame įrengti miegamieji kambariai.

Straipsnio komentarai

Siųsti