D. Sakevičės interjeras Benas Šileika
Viskam pasiruošusi virtuvės sienelė
Rasa Pangonytė

Tarp pakabinamų spintelių ir stalviršio esanti sienelė virtuvėje dekoruojama paskiausiai, tačiau tai nesumenkina jos vaidmens. Kokia ji ir kokias apdailos medžiagas šiam plotui pasirinkti, pataria interjero dizainerė Dovilė Sakevičė („Dovilės interjeras“).

D. Sakevičė išskiria dvi sienelės funkcijas. „Tarp stalviršio ir pakabinamų spintelių esanti sienelė atlieka praktiškumo (saugo tą virtuvės zoną nuo kasdienio maisto gaminimo „eksperimentų“) ir estetikos bei grožio (papildo virtuvės dizainą) funkciją“, – sako ji.

Plytelių apdaila.

Apgalvokite, kaip gyvenate

Šiuolaikinės atviro plano virtuvės yra svetainės dalis, todėl, projektuojant virtuvės interjerą, dizainerė pataria turėti bendrą namų viziją.

Dabar virtuvės apdailai skirtų medžiagų pasirinkimas ir pasiūla – milžiniška. Prie to ypač prisidėjo šiuolaikinės technologijos, leidžiančios papildyti sienelių kolekcijas spalvomis, raštais, tvirtesnėmis, lengviau prižiūrimomis medžiagomis. Renkantis medžiagas savo namų virtuvei, dizainerė siūlo atkreipti dėmesį į gyvenimo būdą: pagalvoti, ar virtuvėje praleidžiame daug laiko ir gaminame, kaip virtuvės erdvė bus prižiūrima ir valoma, kokį biudžetą virtuvei galime skirti. „Renkantis virtuvės sienelę, reikia įsitikinti, kad ji nebijo drėgmės ar temperatūros pokyčių. Svarbus aspektas – tvirtumas ir atsparumas mechaniniams pažeidimams. Aišku, nieko nėra amžino ir viską galima sugadinti, bet reiktų įsivertinti, kad sienelės pasirinkto sprendimo nereikės keisti po kelerių metų“, – pataria dizainerė.

Mikrocemento apdaila.

Jos nuomone, reikia ieškoti balanso tarp grožio, praktiškumo ir finansiškai prieinamo varianto. „Iš tikrųjų nėra „neteisingo“ ar „nemadingo“ pasirinkimo. Reikia atsižvelgti į patį interjerą, jo medžiagiškumą, stilistiką, pačią idėją ir atrasti tinkamiausią pasirinkimą, kuris būtų ne tik praktiškas, bet ir gražus“, – įsitikinusi D. Sakevičė.

Gražu ar praktiška?

Dizainerės nuomone, šios vietos apdailos pasirinkimą itin stipriai veikia bendras interjero stilius. Pavyzdžiui, jei interjere dominuoja betonas, norisi, kad jį atkartotų ir virtuvės stalviršis bei sienelė. Rinkdamasi sienelės medžiagas, interjero dizainerė visuomet atkreipia dėmesį į paviršių tekstūrą ir spalvų praktiškumą. „Vienas iš pavyzdžių – ant tamsių paviršių nešvarumai, dėmės, riebalai, dulkės matyti labiau, todėl juos tektų valyti dažniau, ypač kai sienelę apšviečia po apatinėmis spintelėmis įrengti LED šviestuvai. Be to, reikia žinoti, kad blizgūs paviršiai – stiklas, veidrodžiai, blizgus akmuo – didina erdvę, o atsirandantys atspindžiai kuria išskirtinumą, gylio įspūdį. Tiesa, ant blizgių paviršių greičiau pasimato nešvarumai, dulkės ir pirštų atspaudai, tačiau juos lengva nuvalyti paprastu universaliu valikliu ir šluoste, todėl jų nereikia bijoti“, – pataria interjero specialistė.

Citata:Ant blizgių paviršių greičiau pasimato nešvarumai, dulkės ir pirštų atspaudai, tačiau juos lengva nuvalyti paprastu universaliu valikliu ir šluoste, todėl nereikia jų bijoti.

Projektuodama sienelę, dizainerė kartais jai skiria išskirtinį, kartais – neutralų vaidmenį. Tai padiktuoja interjero dizaino koncepcija. Norint pabrėžti virtuvės charakterį, ji rekomenduoja rinktis išraiškingą sienelę. Interjero vientisumo įspūdį sustiprins prie stalviršio priderinta sienelė.

D. Sakevičė sako, kad šiuo metu itin populiaru virtuvės sienelę dengti mikrocementu, HPL plokšte, madingas akmens ir dažytos sienos derinys, ir apžvelgia šių bei kitų medžiagų savybes, jų privalumus ir trūkumus.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000287351_0

Plytelės

Sienelei dengti naudojamos keraminės arba akmens masės (šios dabar sutinkamos dažniau). Tiesa, kalbant apie virtuvės sieneles, plytelės šiek tiek pasitraukusios į šalį. Tai galėjo nulemti kitų medžiagų atsiradimas. Plytelių privalumas – atsparumas, lengva priežiūra. Trūkumas – kiek pabodęs sprendimas. Be to, reikia meistro, kuris surinkus baldus dar ateitų suklijuoti plytelių. Dažnai tai tampa iššūkiu, nes klijavimo plotas nedidelis, todėl sunku prisikviesti meistrus.

Stiklas / veidrodis

Šiuo metu stiklas gali būti ir tamsintas, sendintas, o tai tikrai suteikia originalumo. Ši medžiaga patraukli dėl kelių priežasčių: greito valymo, atsparumo karščiui, galimybės pagaminti vientisą sienelę, be sudūrimo siūlių.

Akmuo

Akmens privalumas – ilgaamžiškumas, platus pasirinkimas, begalinė estetika, grožis, prabangos pojūtis. Trūkumas – prieinamas ne kiekvieno kišenei.

HPL plokštės apdaila. D. Sakevičės interjeras

Plokštė (HPL)

Gamyklinės HPL sienelės būna dažniausiai 10 mm storio ir pasižymi patvarumu, jos atsparios trinčiai, smūgiams, drėgmei, karščiui. Gana didelis spalvų ir tekstūrų pasirinkimas, jas lengva prižiūrėti ir valyti. Taigi šis pasirinkimas yra praktiškas ir, be viso to, ekonomiškas, ypač norintiems sutaupyti. Plokštės tinka ir kitiems baldams.

Dažyta siena

Nusprendus dažyti sienelę, svarbiausia pasirinkti dažnam plovimui atsparius dažus.

Mikrocementas

Gan nauja ir moderni medžiaga. Mikrocemento danga nereikalauja ypatingos priežiūros, ji atspari buitinėms cheminėms priemonėms, nepralaidi vandeniui ir garams. Tai estetiška medžiaga, su ja galima išgauti nepasikartojantį raštą, įdomius spalvinius variantus. Tiesa, kol kas tai yra gan nauja medžiaga ir toks sprendimas nebus pigus.

Interjeras interjeras