Diz. Dalios Gerasimavičienės projektas. „Finų medis“
Virtuvė – naujoji namų svetainė
Namas Ir Aš

Klaipėdos „Helios Galerijoje“ įsikūrę virtuvės baldų gamintojai ir medžiagų pardavėjai pastebi, kad namų virtuvės tampa mažosiomis svetainėmis. Žmonės jose praleidžia daug laiko, todėl natūralu, kad nori ir estetiškumo, ir patogumo. Atsižvelgdami į tai, medžiagų ir baldų sistemų gamintojai siūlo vis tobulesnius technologinius sprendimus.

Nuo „Helios Galerijos“ atidarymo pradžios joje dirbantys „Virtuvių architektai“ atidžiai stebi pasaulines virtuvės baldų kryptis. Kaip sako įmonės direktorius Marius Gintaras, labiausiai keičiasi baldinių medžiagų tendencijos – stalviršių ir baldų fasadų, o furnitūra ženklių naujovių sulaukia rečiau.

Kalbėdamas apie bendras virtuvės baldų kryptis, M. Gintaras išskiria baldų dydį ir maksimalų erdvės išnaudojimą. „Sparčiai populiarėja ūkinės spintos su dideliais ištraukiamais stalčiais, krepšiais produktams. Žmonės nori, kad būtų patogu, kad atidarius spintą ir ištraukus stalčių visus produktus gerai matytų. Ir į tai investuoja“, – sako baldus gaminančios įmonės vadovas. Keičiasi ir pakabinamų spintelių išvaizda. „Apie 95 proc. baldų projektų dominuoja iki lubų einančios spintelės, nes žmonės nori maksimaliai išnaudoti erdvę. Iš šių projektų maždaug pusė užsakovų nori antresolių. Tai yra variantas, kai pačios aukščiausios spintelės, palyginti su apatinėmis, išsikiša į priekį. Gan populiarus motyvas, kad virš 60 cm stalviršio kabinamo 35 cm gylio spintelės, o viršuje jos išplatėja iki 58 cm“, – apie talpesnius sprendimus pasakoja M. Gintaras.

Pastatoma buitinė technika – vis retesnis reiškinys moderniose virtuvėse. Siekiant estetiškumo, vientiso dizaino ir minimalistinio vaizdo, ji įmontuojama į baldus. Nors didelių naujovių čia nėra, M. Gintaras pastebi, kad, rinkoje pasirodžius platesniems įmontuojamiems šaldytuvams, platėja ir jų spintelės. Dar viena nauja tendencija – vieta siurbliui-robotui. Projektuojant virtuvės baldus, jam suplanuojama speciali vieta po spintelėmis.

Indaujos grįžta

Kalbėdama apie virtuvės baldų ypatumus, „Virtuvės architektų“ vyr. dizainerė-projektuotoja Gaivilė Juknaitė pastebi, kad dauguma užsakovų pageidauja uždaro tipo spintelių. Tačiau tai priklauso ir nuo kainos segmento. „Vidutinio segmento virtuvėse spinteles vis dar uždarome visiškai. Didesnio biudžeto virtuvėse, ypač klientų samdomų dizainerių projektuose, būna įdomesnių variantų, atvirų lentynų. Tačiau dažnai iš klientų tenka išgirsti, kad jie nenori kaupti dulkių ir, net jei dizaineriai būna subraižę vienaip, jie pasirenka praktiškesnį variantą. Taigi atviros lentynos – vis dar retokas variantas“, – sako G. Juknaitė.

Vidutinės ir aukštesnės kainos segmente stebimas indaujos populiarėjimas. „Indaujos vėl grįžta ir tampa virtuvės dalimi. Aliuminio rėmelio durelės, tamsinti stiklai, integruotas apšvietimas – tokios spintelės dažnai statomos virtuvės gale, pasuktos į svetainės pusę“, – apie indaujos atgimimą pasakoja baldų dizainerė-projektuotoja.

Pirštų atspaudams atsparūs paviršiai

Apžvelgdamas medžiagų pasirinkimą, M. Gintaras sako, kad virtuvės baldų fasadams klientai dažniausiai renkasi dažytos medienos plaušų plokštes (MDF). Šiuo metu labai populiarūs tankiais grioveliais frezuoti jų paviršiai.

Naujiena iš laminuotų medienos plokščių (LMPD) gamintojų – antistatinį krūvį turintys paviršiai, apsaugantys baldus nuo pirštų atspaudų. „Dar vienas naujas gamintojų siūlomas technologinis dalykas – drėgmei atsparus baldų kantavimas“, – baldinių medžiagų naujienas pristato M. Gintaras.

Nors LMPD raštai ir tekstūra kartais sunkiai atskiriami nuo natūralių medžiagų, didesnį biudžetą virtuvei galintys skirti užsakovai mieliau renkasi kuo natūralesnes medžiagas, pavyzdžiui, medžio lukštą.

Renkantis stalviršius vyrauja aukšto slėgio laminatai ir kompaktinė HPL plokštė – daugiasluoksnė medžiaga, gaminama veikiant aukštam slėgiui ir aukštoje temperatūroje presuojant popieriaus sluoksnius. Šios plokštės atsparios vandeniui, ilgaamžės, jų dizainas labai įvairus. Kaip alternatyva sparčiai populiarėja kvarco, marmuro, lieto akmens stalviršiai. Akmeniniai paviršiai – tvirti ir ilgaamžiai, juos galima nesunkiai atnaujinti, tačiau, kaip pastebi pašnekovas, dėl aukštos kainos priimtini ne visiems.

Apžvelgdama virtuvės baldų spalvas, G. Juknaitė sako, kad blizgūs balti, pilki paviršiai pamažu traukiasi, užleisdami vietą šiltesnėms matinėms spalvoms. „Vyrauja žemiškos, pastelinės spalvos, derinamos su natūralaus medžio tekstūra ir spalvomis. Pasaulinėse parodose matome žalsvas, rusvos, lašišos rausvumo spalvų tendencijas, bet pas mus tokių spalvų vis dar vengiama“, – sako G. Juknaitė.

Pirmiausia – patogumas sau

Baldinėmis plokštėmis prekiaujančio salono „Finų medis“ projektų vadovė Vilma Liekienė sako, kad šiuolaikinė virtuvė nebėra vien tik maisto gaminimo ir valgymo zona. Ji pastebi, kad per pandemiją ir po jos susiformavo virtuvės kaip namų centro tendencija. „Virtuvėje gerdami kavą žmonės aptaria darbo reikalus, jungiasi „Zoom“, fotografuoja maistą, kuria trumpas istorijas socialiniams tinklams, bendrauja su draugais. Virtuvei skiriama daugiau dėmesio, ji tampa tokia pat puošni kaip svetainė. Be to, matome, kad žmonės pirmiausia žiūri patogumo sau, nesivaikydami naujausių madų“, – teigia V. Liekienė.

Kalbėdama apie medžiagas ir spalvas, ji akcentuoja, kad kurį laiką vyravusi blizgi balta, šalti atspalviai traukiasi, užleisdami vietą ryškesnėms, asmenybę labiau atskleidžiančioms spalvoms: „Nors lietuviai nelabai jas mėgsta, dizaineriai siūlo ir pamažu ateina gėlių spalvų: violetinė, levandų, rausvos spalvos. Pastaruoju metu mėgstamos žalsvos, melsvos. Žinoma, visada mėgstami įvairūs pilki atspalviai, bet jie taip pat šiltėja. Populiari ir juoda spalva.“

Medžio raštai ir jaukumas

Specialistė sako, kad salono klientai labiau domisi matiniais atspalviais, ypač atsiradus naujoms, pirštų atspaudams atsparioms technologijoms, supaprastinančioms baldų priežiūrą.

Rinkdamiesi baldų medžiagas, „Finų medžio“ užsakovai vis dažniau žiūri į šiltus, natūralius atspalvius – medį ir medžio imitaciją. „Laminuotų medžio drožlių plokščių paviršius vis labiau panašėja į natūralų medį. Kartais net specialistai sunkiai atskiria, ar tai natūralus medis, ar plokštė. Be to, jie labai praktiški – neblunka, juos lengviau prižiūrėti. Šios savybės suteikia jiems pranašumo prieš natūralų medį, pavyzdžiui, ąžuolą, kuris linkęs trauktis. Gamintojas net reklamose naudoja šūkį „Atsiprašau, ąžuole, bet šįkart aš geresnis“, – šypsosi V. Liekienė. Be neįtikėtino panašumo į natūralų medį, laminuotos medžio drožlių plokštės patrauklios ir aplinkai neabejingiems užsakovams, nes yra gaminamos iš perdirbtos medienos.

Baldų fasadams renkamasi ir faneruotas plokštes, įvairių raštų dažytas frezuotas kompaktines MDF plokštes. „Renkantis stalviršius populiarėja ploni, 10–12 mm storio, drėgmei atsparūs kompaktiniai laminatai. Dizaineriai vis drąsiau juos naudoja interjere. Plonų stalviršių privalumas tas, kad jie atsparūs drėgmei, iš apačios galima kabinti kriauklę. Tai aktualu minimalistiniam dizainui, kai nenorime apkrauti vaizdo. Kita vertus, storesnis stalviršis atrodo kaip natūralaus medžio lenta arba kaip akmuo. Tai interjerui suteikia svorio, solidumo. Iš tiesų stalviršiai labai įvairūs. Vienose parodose matome juos visiškai plonyčius, kitose – masyvius, net 60 mm storio“, – stalviršių tendencijas apžvelgia V. Liekienė.

Keičiasi ir stalviršio bei sienelės santykis. Iki šiol spalviškai derinti tarpusavyje, pastaruoju metu šie elementai aiškiai išskiriami: „Pasirinkus kitą sienelės atspalvį galima pagyvinti erdvę, suteikti naują akcentą. Tai gali būti akmuo, marmuras, netikėtas piešinys.“

Projektų vadovė sako, kad populiarumo viršūnėje vis dar išlieka marmuro raštai, ypač balto, baltai pilko akmens. Populiarus grubesnio betono raštas ir vėlgi – medis. „Medžio dekorą žmonės labai mėgsta. Madingas kuo natūralesnis raštas, su šakomis. Jei visa virtuvė labai rami, pilka, balta, tai su išraiškingu stalviršiu mėgstama uždėti akcentą“, – sako „Finų medžio“ atstovė ir primena, kad kuriant savo namus svarbiausia – individualumas.

Universaliosios grindų plytelės

Užsukusiems virtuvės plytelių salonas „Plytelių centras“ siūlo prie jų priderinti ir stalviršį bei sienelę, kad interjeras atrodytų kuo vientisesnis. „Didelio formato mūsų grindų plytelės puikiai tinka stalviršiams ir sienoms. Taigi, jei klientas išsirenka didelio formato grindų plyteles, iš tokių pačių plytelių mes galime pagaminti ir stalviršį, ir sienelę“, – sako salono vadovas Gytis Jokumaitis ir primena pagrindinę taisyklę: jeigu grindų plytelės tinka grindims, jos tinka ir sienoms, bet, jeigu plytelės tinka tik sienoms, jos netinka grindims.

Norintiems kitokios medžiagos stalviršio „Plytelių centro“ meistrai siūlo apgalvoti šiuo metu itin madingo dirbtinio akmens ar dirbtinio kvarco stalviršių galimybę. Kvarciniai virtuvės stalviršiai savo raštais primena granitą ir marmurą, tačiau pasižymi itin tvirtu, steriliu paviršiumi, į kurį neįsigeria nešvarumai. „Anksčiau ši medžiaga būdavo vadinama tiesiog kvarcu, bet dabar yra atsiradęs natūralus kvarcitas, todėl pervadinta, kad nesipainiotų sąvokos. Dirbtinis kvarcas sudarytas iš 95 proc. natūralios ir 5 proc. rišamosios medžiagos, todėl negalime sakyti, kad jis natūralus, nes natūrali uoliena yra kvarcitas, o kvarcą sugalvojo žmogus, jis gaminamas“, – dirbtinio kvarco terminą paaiškina G. Jokumaitis. Ši medžiaga prabangiai atrodo ir yra labai atspari smūgiams, įbrėžimams, skysčiams ir rūgštims.

„Kol kas dirbtinis kvarcas vadinamas atspariausia medžiaga, bet dabar rinkoje atsirado dirbtinis akmuo – porceliano keramika, kuris yra kietesnis už kvarcą“, – pasakoja G. Jokumaitis. Didžiausiais dirbtinio akmens privalumais vadinama plati spalvų gama, įvairios paviršių užbaigimo galimybės, atsparumas karščiui ir lengva priežiūra bei valymas. Ši medžiaga vienalytė ir be porų bei labai higieniška ir ekologiška, nes gaminama nenaudojant lakiųjų organinių junginių. Kaip ir natūralus, dirbtinis akmuo pjaustomas ir klijuojamas. G. Jokumaitis atkreipia dėmesį, kad dirbtinio akmens nereikėtų painioti su lietu akmeniu. Tai visiškai kitokia, iš plastiko ir įvairių priemaišų gaminama medžiaga.

„Plytelių centro“ vadovas pastebi, kad klientai labai mėgsta ir terazzo plyteles bei stalviršius. Nors ši medžiaga puikiai įgeria drėgmę ir nėra tokia tvirta kaip anksčiau minėtas dirbtinis akmuo ar kvarcas, interjero kūrėjus žavi savo dekoratyvumu, interjerui suteikiančiu unikalų vaizdą.

Viskas, ko reikia Tavo namų interjerui

Ieškančius geriausių virtuvės sprendimų „Helios Galerija“ taip pat kviečia užsukti į salonus „Linea“, „1000 grindų“, „ARV santechnika“ bei „Top Color“.

„Helios Galerija“ yra strategiškai patogioje uostamiesčio vietoje – Taikos pr. 56, Klaipėdoje.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras