Studijos „Ishoro“ vizualizacija
Stalviršis – elegantiškas namų darbininkas
Rasa Pangonytė

Koks turi būti geras virtuvės darbastalis ir kokius reikalavimus jam galime kelti? Apie tai pakvietėme pasvarstyti interjero studijos „Ishoro“ įkūrėją Gretą Petrikaitę.

„Geras virtuvės stalviršis tas, kuris atitinka namų šeimininko poreikius“, – į pirmą įžangos klausimą atsako G. Petrikaitė. Tai reiškia, kad mėgstantiems gaminti ir valandų valandas galintiems praleisti virtuvėje svarbu įbrėžimams, karščiui, dėmėms, pirštų atspaudams atsparus, lengvai valomas stalviršis. „Kitiems geras virtuvės stalviršis asocijuojasi su grožiu ir estetika – neretai virtuvė, virtuvės sala tampa vienu svarbiausių interjero akcentų. Tokiems žmonėms idealus stalviršis – natūralus akmuo. Ar tai būtų marmuro gijų puošmena, ar terrazzo. Tokie stalviršiai dažniausiai storesni, blizgaus paviršiaus“, – apie geriausią pasirinkimą ieškantiems estetikos pasakoja dizainerė. Tiems, kurie savo virtuvėje – reti svečiai, interjero specialistė pataria į stalviršį pernelyg daug neinvestuoti.

Prie stiliaus ir kišenės

Išsigryninus savo poreikius, patariama apmąstyti stalviršiui skiriamą biudžetą, taip pat ir tai, ar jis derės prie bendros interjero koncepcijos. „Natūralu, kad prie itin minimalistinio, modernaus interjero netiks masyvus balto marmuro stalviršis. Lygiai taip pat prie prabangaus klasikinio stiliaus niekada neparinktume plonyčio, betono imitacijos stalviršio“, – aiškina G. Petrikaitė.

Modernaus stiliaus gerbėjams ji siūlytų pagalvoti apie plonus Compact HPL stalviršius. Prie skandinaviško stiliaus tinka mediniai, medžio ar akmens imitacijos laminatai arba lietasis akmuo, klasikinio stiliaus virtuvėje gražiai atrodys akmens stalviršiai, ypač apdirbtais kraštais. „Žinoma, taisyklių knygutės, kuriam stiliui kokį stalviršį rinktis, tikrai nėra, tad verta apsvarstyti visas galimybes. Eklektiškame interjere, prie medinės virtuvės tikrai galima priderinti ir metalinį nerūdijančiojo plieno stalviršį. Svarbu – visuma“, – įsitikinusi interjerų kūrėja.

G. Petrikaitės teigimu, šiandien populiarumu nepralenkiami ploni, įvairaus dizaino Compact HPL plokštės stalviršiai. Nors ir madingi, jos nuomone, stilistiškai jie tinka ne visur. Plonytis stalviršis netiks klasikiniame, Provanso stiliaus interjere, nes toks stilius reikalauja storesnių, solidesnių medžiagų.

Nesivaikantiems madų ir norintiems turėti laikui nepavaldžią virtuvę idealiausiu pasirinkimu pašnekovė vadina natūralaus akmens stalviršius: „Natūrali medžiaga, ar tai būtų granitas, marmuras, kvarcas, niekada nepasens ir puikiai tiks prie daugumos interjero stilių. Turint mažesnį biudžetą kaip alternatyva gali būti naudojamas dirbtinis – lietasis akmuo.“

Siekiant išskirtinumo ir unikalaus vaizdo, stalviršiai gaminami iš didelio formato plytelių, grūdintojo stiklo, betono ir pan. G. Petrikaitė sako, kad šiuo metu stalviršių pasirinkimo galimybės praktiškai yra neribotos, ir apžvelgia populiariausius pasirinkimus.

Laminuotas medžio drožlių stalviršis – paprasčiausias ir pigiausias variantas. Įprastai – 38 mm arba 40 mm storio, švelniai suapvalintu kraštu. Tokie stalviršiai turi labai daug skirtingų spalvų, tekstūrų, faktūrų. Galimos ir vienspalvių, ir akmens, marmuro ar net medžio imitacijos. Šių stalviršių populiarumas stipriai sumažėjęs dėl jų storio ir apdirbimo galimybių – jų negalima formuoti, lenkti ar gaminti atskirai. Šis stalviršis lengvai montuojamas, tačiau apriboja prietaisų integravimo galimybes, pvz., negalima montuoti iš apačios klijuojamo praustuvo ar į stalviršį įmontuojamos kaitlentės.

Compact HPL – dėl stipraus jo supresavimo gamybos metu tai vienas atsparesnių pasirinkimų. Didžioji dalis Compact HPL stalviršių nebijo karščio, įbrėžimų, smūgių ar įsisenėjusių dėmių. Šios plokštės apdirbimo galimybės yra neblogos, iš jos galima pagaminti salos šonus ar net panaudoti virtuvės spintelėms.

Medis – visada jaukus, malonus liesti, kvepia ir kuria namų šilumą. Natūralaus medžio stalviršių pasirinkimas platus – nuo paprasto ąžuolinio iki raudonmedžio ar bambuko stalviršio. Įspėjimas: nors mediniai stalviršiai impregnuojami, jie itin lengvai pažeidžiami ir subraižomi, todėl dažnai reikalauja atnaujinimo, o didžiausias jų priešas – drėgmė.

Lietasis akmuo yra puikus pasirinkimas ieškantiems kažko nestandartinio. Galima rinktis iš begalės spalvų – matinių, blizgių, su įvairiomis priemaišomis, akmenukais ar net betono imitacijos. Higieniškas, atsparus įbrėžimams, dėmėms ir karščiui. Bene didžiausias privalumas – iš lietojo akmens galima pagaminti nestandartinius, didelius stalviršius be sujungimo žymių. Kartu su stalviršiu galima pasigaminti ir išsilieti plautuvę, lentynėlę ar galinę sienelę ir taip pasiekti maksimaliai vientisą stalviršio ir virtuvės vaizdą.

Natūralus akmuo – brangiausias ir prabangiausias pasirinkimas. Ši medžiaga išties išskirtinė – niekada nerasite antro tokio pat akmens, tad galima sakyti, kad toks stalviršis bus vienintelis pasaulyje. Neretai toks stalviršis būna ryškus, stipriomis gijomis ir raštais, todėl lengvai tampa interjero akcentu. Būdamas stiprus, tvirtas ir atsparus smūgiams, natūralus akmuo turi savybę labiau sugerti dėmes nei kitos medžiagos.

Retas, tačiau itin profesionalus pasirinkimas – nerūdijančiojo plieno stalviršis. Atsparus, stiprus ir ilgaamžiškas pasirinkimas, tačiau jautrus įbrėžimams. Dažniau sutinkamas profesionaliose virtuvėse, tačiau jų įvaizdį gali sukurti ir namų erdvėje.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras