Norbertas Tukaj
Investicija į patogią kasdienybę
Laura Čiginskaitė

Įsikuriant naujuose namuose ar planuojant remontą, virtuvės baldams rekomenduojama palikti atskirą biudžeto eilutę. Ekspertai skaičiuoja, kad tai – investicija dešimtmečiui, maždaug kas tiek laiko žmonės linkę galvoti apie baldų atnaujinimą. Ką apmąstyti kuriant naujos virtuvės planus ir kuriems žingsniams reikalingas ypatingas dėmesingumas?

Projektavimo darbai, furnitūra, plokštės, stalviršiai, apšvietimas, o kartais ir senų baldų išmontavimas – visa tai ir sudaro virtuvės kainą. Tiesa, prieš priimant svarbius sprendimus, ekspertai rekomenduoja sau atsakyti į kelis klausimus. Kiek laiko planuojate praleisti virtuvėje? Ar gaminate ir kaip dažnai apsiperkate? Visa tai gali būti pirmieji signalai, padedantys apsispręsti, kokį biudžetą tam skirti.

Furnitūra

Virtuvės baldų salono „DomDom“ interjero dizainerė, projektų vadovė Agnė Rus sako, kad neretai didžiąją dalį virtuvės komplekto kainos sudaro furnitūra, todėl ją reikėtų rinktis ypač dėmesingai – geriausiai išbandyti gyvai ir įvertinti, ar jų veikimas atitinka poreikius. Tikėtina, kad, išsirinkus kokybišką furnitūrą ir po dešimtmečio prireikus atsinaujinti, pakaks pakeisti tik fasadą, o visi vidiniai mechanizmai ir toliau galės būti naudojami.

Iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad furnitūros elementai yra vienodi ir skiriasi tik jų kaina, tačiau baldų gamybai skirtų medžiagų ekspertėKondratienė ragina neapsigauti – skirtumai plika akimi gali būti nematomi. „Paprastai visi gamintojai turi 2–3 stalčių kolekcijas, kurios vienodai ilgaamžės, bet skiriasi išvaizda ir technologija, todėl galima taupyti pasirinkus paprastesnę kolekciją savo stalčiams. Pavyzdžiui, vietoj plonasienių stalčių naudojant trapecinės formos sienelių stalčius, taip nežymiai sumažinsite stalčiaus „darbinį“ plotą, turėsite paprastesnės išvaizdos stalčių, tačiau sutaupysite vidutiniškai apie 30 proc. stalčiaus kainos“, – niuansus akcentuoja ji.

Tiesa, reikia pagalvoti ne tik kokių, bet ir kiek furnitūros elementų projektuojant virtuvę prireiks. Populiari nuomonė, kad stalčius pakeitus durelėmis galima nemažai sutaupyti. V. Kondratienė sutinka, kad taip ir yra, tačiau verta pagalvoti, ar šis sprendimas bus funkcionalus ir ar ilgalaikėje perspektyvoje sutaupyta suma bus vertinga. „Stalčiai padeda lengviau, greičiau ir patogiau pasiekti laikomus daiktus, išnaudoti baldo gylį, juk nesinori kas kartą iškrauti pusės daiktų, padėtų lentynoje, kad pavyktų pasiekti reikiamą daiktą“, – juokauja ji.

Tobulėjant technologijoms, atsiranda ir kitų įvairių furnitūros elementų, pastaruoju metu pastebimas susidomėjimas elektroninėmis judėjimo technologijomis – stalčių ir viršutinių spintelių elektriniais atidarymo mechanizmais (užtenka tik mažo spustelėjimo ir durelės pakyla ar nusileidžia), vis daugiau dėmesio skiriama furnitūros išvaizdai – ji vis plonesnė, mažiau pastebima, lengviau pritaikoma prie plokštės spalvos.

Fasadinės plokštės, karkasas ir stalviršis

Projektuojant virtuvę svarbius pasirinkimus tenka atlikti ir renkantis fasadines bei karkasines plokštes. Interjero dizainerė A. Rus rekomenduoja rinktis drėgmei atsparų karkasą, taip jis tarnaus ilgiau, nes mažiau reaguos į aplinkos veiksnius.

Fasado sprendimus lemti turėtų ir tai, kiek dėmesio esate pasiruošę skirti virtuvei prižiūrėti. „Pasirinkus medžio masyvo ar faneruotės plokštes reikėtų nusiteikti, kad bėgant laikui fasadas keis spalvą, ant šviesaus fasado ties rankenėlėmis gali atsirasti patamsėjimų dėl dažno lietimo, o ištepus tokį fasadą reikėtų kuo greičiau nuvalyti, ypač jeigu tai natūralios medžiagos – sultys, vynas, kava.

Tomo Jasiulio dizainas

Dažyta MDF plokštė yra atspari drėgmei, ją nesudėtinga valyti, tačiau įdaužus ji tampa pažeidžiama ir veikiant nuolatinei drėgmei su laiku medžio dulkės pradės „pūstis“. Atsižvelgdami į šiuos niuansus plokščių gamintojai atrado alternatyvas natūraliam medžiui ir dažytoms plokštėms, dabar medžio dekoras kaip niekad atrodo natūraliai, MDF pagrindo laminuotos plokštės ar plokštės, dengtos poliakrilu, yra atsparios įdaužoms, jų priežiūra labai paprasta“, – paaiškina ekspertė.

A. Rus taip pat pastebi, kad fasado medžiagos pasirinkimas gali lemti ir kainą, tad dar vienas apsisprendimą palengvinantis veiksnys – turimas biudžetas. Didžiausios investicijos prireiks pasirinkus faneruotę ar dažytus paviršius, pigesnė alternatyva – laminuotos plokštės.

Virtuvės kainą gali kilstelėti ir stalviršiui pasirinkta medžiaga. Anot virtuvės salono projektų vadovės, jei klientas renkasi natūralų akmenį, stalviršis dažnai sudaro didžiąją dalį virtuvės kainos. „Norintys išgauti panašius raštus, kartu ir neišlaidauti renkasi lietojo akmens alternatyvas arba HPL laminato stalviršius. Lietojo akmens masės stalviršiai yra ganėtinai „minkšti“ ir imlūs įbrėžimams, tačiau juos galima nupoliruoti ir atnaujinti. HPL laminato plokštė yra gan atspari trinčiai, tačiau, kaip ir pasirinkus akmenį, norint ilgai džiaugtis turimu stalviršiu, jį reikėtų saugoti nuo tiesioginio karščio ir vengti maisto produktų pjaustymo ant jų“, – įspėja A. Rus.

Svarbios smulkmenos

Interjero dizainerė, projektų vadovė A. Rus akcentuoja, kad virtuvės projektavimas – dėmesingas darbas, kai svarbu įvertinti daug net ir pačių smulkiausių aspektų, kurie gali nulemti kasdienį patogumą, todėl, pasak jos, vien savo įžvalgų gali nepakakti, verta konsultuotis su profesionaliais projektuotojais.

Vis daugiau dėmesio skiriama ir virtuvės apšvietimui, todėl LED apšvietimas tampa standartine virtuvės baldų gamybos dalimi. Neretai gali būti apšviečiami ir stalčiai ar lentynėlės.

Tomo Jasiulio dizainas.

Virtuvės komplekto akcentu gali tapti ir rankenėlės, tačiau baldų gamybos medžiagų ekspertė V. Kondratienė sako, kad renkantis jas reikėtų nepamiršti, kad estetika ir funkcija čia turėtų derėti. Dažniausiai klientai renkasi rankenėles, pagamintas iš aliuminio ar zamak lydinio (cinko, aliuminio ir kitų metalų) – šios medžiagos dažnai vertinamos ir dėl kainos bei kokybės santykio. Plastikinės rankenėlės dažniausiai naudojamos ekonominio lygio masiniuose projektuose, jų savo namams rinktis nerekomenduojama. Taip pat rinkoje yra prabangių aukštos kokybės rankenėlių, kurioms gaminti naudojamas varis, bronza, jos gali būti paauksuotos ar padengtos sidabru – toks sprendimas yra prabangus ir išskirtinės kokybės.

„Visada rekomenduoju pagalvoti apie ankstesnę virtuvę ir apie tai, kokie sprendimai joje patiko, kas nepasiteisino ir galbūt visai nebuvo naudojama. Vis augant tvarumo svarbai, raginu atsakingai pasirūpinti ir senosios virtuvės atliekomis, jos išmontavimu, geriausia tai patikėti profesionalams“, – sako interjero dizainerė A. Rus.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras