V. Atkočaitytės-Dališanskienės kurtas interjeras Vaidotas Darulis
Apetitą žadinanti šviesa
Rasa Pangonytė

Prie tinkamai apšviesto stalo svečiai bendrauja laisviau, o maistas atrodo patraukliau. Kaip šviesa sukurti malonią nuotaiką valgomajame, pataria architektė, interjero dizainerė Vaida Atkočaitytė-Dališanskienė.

1. Sluoksniuokite šviesą

Norint sukurti sėkmingą ir jaukų valgomojo kambarį ar valgymui skirtą zoną, šviesą reiktų sluoksniuoti. Nors valgant svarbiausia vieta – stalas, nereikėtų pamiršti ir apie jaukią viso kambario atmosferą.

Valgomajame, kaip ir kituose kambariuose, turėtų būti naudojami bent du apšvietimo sluoksniai – bendras ir dekoratyvus-akcentinis. Priklausomai nuo šviestuvų, dar gali būti ir funkcinis apšvietimo sluoksnis. Sluoksniuojant apšvietimą itin svarbu naudoti skirtingo tipo šviestuvus.

V. Atkočaitytės-Dališanskienės kurtas interjeras

Kadangi valgomojo stalo apšvietimas horizontalus, reikėtų pasirūpinti ir vertikalių plokštumų apšvietimu. Tai suteiks išskirtinumo, jaukumo, dekoratyvumo ir padės išryškinti svarbiausius akcentus. Vertikalioms plokštumoms apšviesti puikiai tiks sieniniai, kryptiniai ar tiesiog įleidžiami šviestuvai, kurie paryškins sienos dekorą ar ant sienos kabančius paveikslus. Jei kambaryje yra lentynos ar indaujos, jų apšvietimas erdvei suteiks dar daugiau išskirtinumo.

Ne mažiau svarbus ir paslėptas architektūrinis apšvietimas lubų ar sienų nišose. Lubų nišoje, prie užuolaidų, paslėptas apšvietimas gali padėti paryškinti užuolaidų faktūrą.

2. Šviestuvą derinkite prie interjero

Renkantis šviestuvo dizainą, formą, medžiagiškumą, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į stalo dydį, formą ar šviesos spalvą, bet ir į tai, kokios formos, spalvos ar faktūros vyrauja interjere. Pavyzdžiui, jeigu kambaryje yra ratano kėdės, galima pasirinkti ir tokio pat medžiagiškumo šviestuvą.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000313855_0

Skirtingas funkcijas atliekančių daiktų derinimas tarpusavyje suteikia interjerui išbaigtumo jausmą. Tačiau tikrai nebūtina vienam kambariui rinktis tik vienos kolekcijos šviestuvus. Tarkime, pasirinkus burbulo formos pakabinamus šviestuvus virš stalo, nebūtina tokių pat kabinti ir virš salos, ir ant sienų. Toks sprendimas gali atrodyti pernelyg dirbtinas ar net nuobodus, o apšvietimo sluoksniavimas praranda prasmę dėl visur vienodai sklindančios išsklaidytos šviesos.

Taip pat svarbu šviestuvą vertinti ne tik kaip funkcinį, šviesos suteikiantį, elementą, bet ir kaip erdvėje kabantį daiktą, kuris kartais net kaip meno kūrinys gali užpildyti erdvę, ją padalyti į kelias atskiras zonas ar padėti suvaldyti itin aukštų lubų interjerą.

3 .„Suporuokite“ šviestuvą ir stalą

Rinkdamiesi virš stalo kabėsiantį šviestuvą, dažniausiai ieškome įdomių formų ir išskirtinio dizaino, tačiau tai nėra taisyklė. Kiekvienas interjero kūrėjas renkasi, kur interjere labiausiai nori sutelkti dėmesį ir kas taps pagrindiniu interjero akcentu. Renkantis šviestuvo virš stalo dizainą, reikia atsižvelgti į paties stalo dizainą. Tarkime, jeigu stalas iš skaidraus stiklo ir vizualiai atrodo labai lengvas, šviestuvas virš jo taip pat turėtų būti vizualiai lengvas, nemasyvus.

V. Atkočaitytės-Dališanskienės kurtas interjeras

Daug įtakos šviestuvų dizainui turi stalo ar salos dydis ir forma. Jeigu stalas ar sala ilga, norint užtikrinti pakankamą šviesos kiekį, šviestuvas taip pat turėtų būti pailgos, asimetrinės formos. Galima naudoti ir simetriškos formos, siauresnius, mažesnius ar didesnius šviestuvus, tačiau tokiu atveju reikėtų kurti kelių šviestuvų kompoziciją.

Virš vidutinio dydžio pailgos formos stalo ar salos kuo puikiausiai galima kabinti didesnį, netgi masyvų, simetrinių ar organiškų formų šviestuvą.

Jeigu stalas apvalus arba kvadratinis, galima rinktis simetriškų formų šviestuvus, tačiau svarbu pasirinkti tinkamą jų dydį.

Šviestuvas turi būti bent 20 cm mažesnis nei stalo diametras, o pats šviestuvas virš stalo kabėti ne mažesniu nei 80 cm atstumu. Tiesa, kabėjimo aukštį reikėtų vertinti individualiai, pagal kiekvieną šviestuvą ir erdvę. Jei šviestuvas didelis, reikėtų įvertinti, ar jis netrukdys matyti kitoje stalo pusėje esančio žmogaus. Kita vertus, šviestuvas neturi kabėti per aukštai, o šviesos šaltinis neturi būti ryškiai matomas, atviras ir akinti.

4. Rinkitės šiltą šviesą

Pagrindinė valgomojo šviestuvo paskirtis yra apšviesti stalą ir maistą, kurį valgome. Ne tik tam, kad geriau matytume, bet ir dėl papildomos estetikos, kurią kokybiškas apšvietimas gali suteikti interjerui ir paserviruotam maistui. Reikėtų nepamiršti, kad tik su šiltos baltos spalvos temperatūros apšvietimu (2700–3000 K) maistas atrodys patraukliai. Šalta šviesa apšviestas maistas gali atrodyti neišvaizdus, prarasti savo spalvas ar net įgauti melsvą, pilką atspalvį. Beje, tikroms maisto spalvoms svarbūs ir spalvos atkūrimo parametrai CRI/Ra.

Kita ne mažiau svarbi šviestuvo virš valgomojo stalo funkcija – sukurti jaukią atmosferą, patraukti dėmesį į stalą ir zoną aplink jį, sutelkti žmones bendrauti, padėti atsipalaiduoti ir kelti teigiamas emocijas.

5. Neakinkite sėdinčiųjų

Labai svarbu, kad šviesa būtų komfortiška ir neakintų. Ši taisyklė galioja ne tik šviestuvui virš valgomojo stalo, bet ir kitų sluoksnių šviestuvams – jie turi būti nukreipti į tam tikras plokštumas, kad žmogus nematytų atviro šviesos šaltinio. Šis patarimas galioja ir indaujų ar lentynų apšvietimui LED juostomis. Deja, pastebiu, kad įrengiant indaujų ar lentynų apšvietimą į tai kol kas retai atsižvelgiama.

Renkantis virš stalo kabėsiantį šviestuvą, reikėtų atsižvelgti ne tik į jo formą, spalvą ar dizainą, bet ir skleidžiamos šviesos tipą. Šviesa bus išsklaidyta ir minkšta, švelniai šešėliuota, jei sklis per stiklinį, plastikinį ar iš audinio pagamintą gaubtą. Tokį efektą gali sukurti ir atspindėtą, neakinančią ir akių nevarginančią šviesą skleidžiantys šviestuvai.

Kitas tipas – koncentruota šviesa, sklindanti viena ar keliomis kryptimis. Tokia šviesa sukurs stiprius aiškių formų šešėlius. Į stalą koncentruota šviesa puikiai paryškins tai, kas yra ant stalo, tačiau, jeigu nukreipta į lubas, ji gali paryškinti įdomią lubų faktūrą. Pavyzdžiui, betono paviršių ar klasikinių gipso lipdinių dekorą. Kartais vienas šviestuvas gali skleisti ir kelis skirtingus šviesos tipus.

V. Atkočaitytės-Dališanskienės ir Karolinos Olechnovič kurtas interjeras

Renkantis apšvietimą valgomojo zonai, reikėtų galvoti ne tik apie maisto ar stalo apšvietimą, bet ir rinktis šviestuvą ir šviesą pagal tai, kaip bus apšviesti žmonių, sėdinčių prie stalo, veidai. Stalas skirtas ne tik valgyti, bet ir bendrauti su šeima, o švelni ir šilta šviesa gali padėti sukurti jaukią atmosferą. Todėl reikėtų vengti koncentruotos šviesos šaltinių virš sėdinčiųjų, nes žmogaus veidas bus apšviestas kontrastingai su ryškiais šešėliais taip dirbtinai iškreipiant veido bruožus, paryškinant veido raukšleles. Dažna klaida projektuojant apšvietimą valgomojo zonoje – išdėstyti lubinius šviestuvus norint suteikti bendros šviesos patalpai vienodais atstumais pagal lubų, o ne baldų išdėstymo planą. Taip gali pasitaikyti, kad vienas ar keli žmonės bus apšviesti ryškia koncentruota šviesa. Todėl, norint naudoti koncentruotos šviesos šaltinius valgomojo zonoje, reikėtų būti tikriems, kad šviesa koncentruojasi tik į valgomojo stalą arba kitas vertikalias plokštumas, o ne aplink patį stalą virš kėdžių.

6. Reguliuokite šviesos intensyvumą

Reguliuojamas šviesos šaltinio intensyvumas suteikia galimybę individualiai nustatyti reikiamą šviesos kiekį. Galimybė reguliuoti šviesos kiekį patogi prireikus skirtingu metu atlikti skirtingas užduotis, be to, žmonės skirtingai suvokia šviesos intensyvumą.

Šviesos intensyvumo reguliavimas svarbus siekiant užtikrinti galimybę vartotojo regėjimui adaptuotis prie esamos situacijos. Pavyzdžiui, vėlyvą vakarą atėjus iš kitos poilsiui pritemdytos aplinkos gerti arbatos prie valgomojo stalo, norėsis mažiau apšvietimo nei atėjus iš gerai apšviestos virtuvės.

Kiek papildomai reikės dirbtinio apšvietimo, kad šviesos lygis būtų komfortiškas, kartais priklauso ir nuo paros laiko bei natūralaus apšvietimo kiekio patalpoje.

7. Įvertinkite visas salos funkcijas

Patarimai ir taisyklės dėl valgomojo stalo apšvietimo galioja ir tuo atveju, jei valgomojo zonoje yra ne standartinio aukščio stalas, o virtuvės sala ar baras. Esminis skirtumas, kad salos darbastaliui būtina užtikrinti tam tikrą apšvietimo lygį, nes ji skirta ne tik jaukiai vakarienei, bet ir maistui gaminti bei kokybiškam funkcionavimui virtuvės zonoje, kur reikia matyti ne tik tai, kas ant stalviršio, bet ir virtuvės stalčiuose ar spintelėse. Taigi funkcinis darbastalio apšvietimas ir bendras patalpos apšvietimas gali būti kuriamas papildomais įleidžiamais ar paviršiniais lubiniais šviestuvais juos kombinuojant su pakabinamais šviestuvais, jeigu to reikia siekiant užtikrinti reikiamą šviesos kiekį maisto gamybos metu. Tokiu atveju reikėtų atskirti šių šviestuvų valdymą.

V. Atkočaitytės-Dališanskienės ir Karolinos Olechnovič kurtas interjeras

Jeigu valgomasis stalas ar sala yra naudojama ir kaip darbo vieta, esminis skirtumas nuo valgomojo apšvietimo yra šviesos spalvos temperatūra. Darbo zonos apšvietimas turi būti aktyvinantis, stimuliuojantis, o tam reikia šaltos baltos spalvos. Norint kelių skirtingų funkcijų, apšvietimui galima naudoti lemputes su galimybe koreguoti šviesos spalvos temperatūrą.

8. Apgalvokite kitus apšvietimo variantus

Būna atvejų, kai dėl bendro dizaino sprendimų pakabinami šviestuvai netinka. Tuomet galima valgomojo zonos apšvietimą sutvarkyti ir su lubiniais šviestuvais. Jeigu nėra visiškai aiški valgomojo stalo vieta ir ji kis, galimas apšvietimas su bėgelių sistemomis, į kurias bet kada galima įmontuoti įvairių šviesos tipų šviestuvus, taip suteikiant patalpai daugiau funkcijų. Šiais laikais apšvietimo produktų rinka pilna įvairaus dizaino šviestuvų, todėl, jeigu dėl dizaino sprendimų ar tam tikrų inžinerinių trukdžių nėra galimybių įrengti apšvietimo iš lubų, ant sienų galima kabinti specifinius šviestuvus su ilgomis kojelėmis. Jos padeda atitraukti šviesos šaltinį nuo sienos tiek, kiek reikia, kad šviesos šaltinis būtų tiesiai virš valgomojo stalo.

Interjeras interjeras