„Balance Architettura“ projektas Beppe Giardino
Palėpės rekonstrukcija Italijoje: gerovės intervencija
Rasa Pangonytė

Turine (Italija) įgyvendintas projektas – apleistos palėpės atnaujinimo istorija. Jos autoriai –architektai Alberto Lessanas ir Jacopo Bracco bei studija „Balance Architettura“.

Į kiekvieną projektą kaip į iššūkį žiūrintys studijos architektai šįsyk norėjo parodyti, kad naudojant labai nedaug elementų galima sukurti aukšto architektūrinio lygio erdves.

Architektas J. Bracco, vienas projekto autorių, aiškina, kad užsakovo pageidavimu apleistos patalpos namo palėpėje turėjo virsti per „Airbnb“ nuomojamu būstu – trumpalaikiais namais į Turiną atvykusiems turistams.

Kurdami nuomojamo būsto projektą, jie numatė lanksčiai naudojamas erdves, dėl stiklinės pertvaros galinčias „bendrauti“ tarpusavyje ir leidžiančias suvokti erdviškumą visu jo grožiu.

„Stiklinė siena leidžia visiškai mėgautis pasakiška šio projekto erdve. Ji susieja erdves, kurios gali hibridizuotis tarpusavyje ir nesukurti tamsių patalpų. Ši dalis taip pat yra vienas iš trijų pagrindinių projekto elementų, kuriuo pabrėžiame, kad mūsų architektūra pagrįsta nereikalingo pašalinimu ir esminio pridėjimu“, – sako architektas.

Foto galerija.: new_000282001_0

Pagrindiniu projekto elementu tapo gelžbetoninė pastato konstrukcija. J. Bracco sako, kad rekonstruojant palėpę kai kurias betonines sijas teko nugriauti ir pakeisti naujomis. Šis procesas architektams buvo proga pabrėžti savo įsitikinimą, kad dažnai architektūra gali būti sudaryta iš paprastų žingsnių ir elementų. „Mūsų darbuose labai aktuali konstrukcijos išardymo ir pavertimo neatsiejama projekto dalimi tema“, – pabrėžia J. Bracco.

Norėdami suteikti erdvei daugiau aukščio, kai kuriose vietose vietoje ankstesnių gelžbetoninių projektuotojai įterpė dvi metalines sijas. Skirtingumui pabrėžti jos nudažytos raudonai. Raudoni ir palube einantys šildymo vamzdžiai. „Užuot paslėpę, nusprendėme parodyti ir išryškinti juos pačiu natūraliausiu ir neapdorotu pavidalu, paversdami juos savotiškais skraidančiais radiatoriais“, – šypsosi vienas projekto autorių.

Visos buto patalpos dažytos šviesą atspindinčia balta spalva. Šalia virtuvės integruotas žalsvas tūris, kuriame suprojektuotas vonios kambarys ir techninės patalpos.

Natūralios šviesos gausa patalpas aprūpina naujai sumontuoti stoglangiai. Architektai džiaugiasi, kad jiems pavyko gauti leidimus dviem nedideliems stogo balkonams. „Jie nedideli, bet didelė laimė tiems, kurie gyvens šiose patalpose“, – sako J. Bracco.

Interjeras interjeras