Studijos OAD interjero projektas. Alvis Rozenbergs
Gyvybės ir kontrastų kupini apartamentai Rygoje
Rasa Pangonytė

XIX a. pab. Rygoje statytame eklektiško stiliaus name esantis butas turėjo ne vienus šeimininkus. Žmonės, laikmetis, interjero mados jame paliko kontrastingų žymių. Architektūros studijos „OAD“ komanda – Zane Tetere-Sulce, Linda Balode ir Beatrise Dzerve – nusprendė šį kontrastą dar labiau paryškinti.

250 kv. m ploto butas – iš dviejų dalių. Sovietmečiu ir „laukiniais“ 90-aisiais viena dalis stipriai keitėsi, įgaudama naujų sluoksnių. Kitoje – išliko originalūs XIX a. eklektikos stiliaus elementai: lubų skliautai ir karnizai. Interjero projekto ėmusis architektų komanda nusprendė išlaikyti skirtumą tarp dviejų buto dalių, išsaugodama tai, kas išliko iš praeities, ir sukurti naujų, drąsių dizaino elementų.

Darbas prie šio projekto truko beveik ketverius metus. „Ketverius metus trukusį bendradarbiavimą galima paaiškinti mūsų atsidavimu detalėms. Pavyzdžiui, daug diskusijų ir laiko buvo skirta tokiems elementams kaip grindų danga. Be to, užtruko ir tokie sudėtingi sprendimai kaip vaikų žaidimų zonos sukūrimas, pagal užsakymą pagamintų baldų projektavimas“, – aiškina „OAD“ komanda.

Citata:Mūsų tikslas buvo sukurti įtraukiančią patirtį. Teatrą primenantis dizainas užtikrina sklandžią kelionę tarp dviejų kontrastingų buto dalių, todėl perėjimai atrodo ir natūralūs, ir dramatiški.

Įžengus į butą, pasitinka senoji jo dalis. Lenkta koridoriaus spinta ir unikalus lubų dizainas primena teatro dekoracijas. Kaip sako architektės, toks įspūdis neatsitiktinis: „Mūsų tikslas buvo sukurti įtraukiančią patirtį. Teatrą primenantis dizainas užtikrina sklandžią kelionę tarp dviejų kontrastingų buto dalių, todėl perėjimai atrodo ir natūralūs, ir dramatiški.“ Įsivaizduodami seniai dingusias originalias buto grindis, projekto autoriai sukūrė „Chevron“ parketą, primenantį autentiškas senų namų ir pilių grindis, kur kiekviena saulės ir pėdų nugludinta lentelė tampa unikali. Komanda sako, kad parketas, kaip ir visi pagal specialų užsakymą sukurti baldai, liudija Latvijos meistrų profesionalumą.

Šioje buto dalyje įrengta svetainė, virtuvė ir valgomasis. Nors virtuvė funkcionali ir labai patogi, „OAD“ architektės sako kūrusios ją su polėkiu: „Pavyzdžiui, spintelės yra atskiros, taip išsaugant patalpos vientisumą. Virtuvė yra itin funkcionali, medžiagos lengvai prižiūrimos ir ilgaamžės, o lentynos puikiai įsilieja į bendrą dizainą.“

Sienas dengiantys aukso spalvos lakštai, lubų lipdiniai, specialiai gaminti baldai – namų valgomasis liudija išskirtinį dėmesį detalėms. Ilgas bufetas savo spalvų palete, medžiagiškumu ir blizgesiu yra užuomina į senąją aristokratiją. Daugiau nei trijų metrų ilgio pietų stalas pagamintas iš medžio akmens.

Siekdami išlaikyti dėmesį autentiškai erdvės vertei, svetainės baldus projektuotojai sumažino iki minimumo. Pavyzdžiui, televizoriaus staliukas yra vienetinio dizaino, skirtas konkrečiai funkcijai atlikti.

Skirtingas buto dalis jungia ryškiai žalias koridorius, iš bendros gyvenamosios erdvės vedantis į asmeninius penkių šeimos narių kambarius.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000301878_0

Visi namų kambariai, įskaitant ir vonios, yra atskiri. Kiekvienas turi savo spalvą. Kaip sako interjero autoriai, buto spalvų paletę ir audinių pasirinkimą stipriai paveikė latvių dailininkės Kristīne Luīze Avotiņos darbai. Edgaro Spridzano rankų darbo koridoriaus šviestuvai sklandžiai susilieja su dominuojančiomis spalvomis ir dar labiau sustiprina bute tvyrančią nuotaiką.

Šeimininkų miegamajame tvyranti prieblanda – sąmoningas pasirinkimas. Be to, kambarys išeina į vidinį kiemą. Trijų sūnų kambariai šiek tiek panašūs, tačiau atspindi kiekvieno pomėgius.

Vonios kambariuose atsispindi individualaus dizaino tema. Pagrindinis vonios kambarys pasižymi eklektišku spalvų, tekstūrų ir medžiagų deriniu, todėl, anot projekto autorių, yra ir triukšmingas, ir harmoningas.

„Pagrindiniame vonios kambaryje spalvas derinome su faktūromis, sklandžiomis formomis ir įtikinančiomis medžiagomis, sukurdami skambią, bet harmoningą visumą. Vienintelės plytelės yra mozaikinis betonas. Sienoms naudojome drėgmei atsparų tinką. Mes sukūrėme baldus, o „Moderum“ juos įgyvendino“, – sako „OAD“ komanda.

Berniukų vonios kambarys – žaismingas ir ryškus. Nors šia erdve dalijasi trys broliai, kiekvienas iš jų turi privačią, amžių atitinkančią kriauklę. Skirtingos formos ir spalvos leido sukurti individualius akcentus ir užtikrinti, kad kambarys atspindėtų vaikų asmenybes. Kurdami šį kambarį, architektai įkvėpimo sėmėsi iš trijų skirtingų kraštovaizdžių – kalnų, miško ir miesto.

Daugiausia diskusijų kėlė vaikų žaidimų erdvė ir jos reikalingumas. Pagal užsakymą sukurtame projekte įrengtos laipynės, minkštos žaidimų zonos, skaitymo kampeliai ir miegojimo vieta draugams. Tokiu būdu, nors vaikai turi savo pasaulį, jie taip pat dalyvauja ir šeimos gyvenime.

Šalia žaidimų zonos esanti erdvė tarnauja kaip oranžerija. Natūralios šviesos kupina erdvė – duoklė namų šeimininkei ir jos aistrai augalams.

Koridoriaus gale yra skaitymo kampelis ir poilsio zona šeimos auklei.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras