Edita Stankevičiūtė-Righetto Ignas Maldžiūnas
Visur pritampantis SUOLAS
Rasa Pangonytė

Elementariausio baldo rinkimuose suolas – ant keturių kojų paguldyta lenta – taptų neabejotinu lyderiu. Palyginus su prototipu, šiandien suolas yra minkštesnis, patogesnis ir puošnesnis, tačiau nepraradęs pirminės – patogaus pagalbininko – funkcijos.

Architektė, studijos „Righetto“ vadovė Edita Stankevičiūtė-Righetto sako, kad vienas garsiausių didelį įspūdį jai palikusių suolų – 1929 m. Barselonos paviljonui garsaus architekto Mies van Der Rohe pagal suolo prototipą sukurtas baldas.

Architekto Mies van Der Rohe 1929 m. sukurtas suolas.

Architektės teigimu, pastaruoju metu vis ryškiau interjeruose ir salonuose matomas suolas iš mūsų kasdienybės niekada ir nebuvo dingęs. „Skandinavijos šalių, japonų zen stiliaus arba vabisabio interjeruose jis užima gana reikšmingą vietą, yra naudojamas vietoje kėdžių prie stalo, miegamajame ar įėjimo erdvėje. Italų garsių prekių ženklų baldų gamintojai šį baldą „prisijaukino“ ir padarė jį madinga interjero detale nuo 1945–1960 m.“, – apie suolo vertinimą pasaulyje pasakoja E. Stankevičiūtė-Righetto.

Kaimiško stiliaus suolas „Muubs“.

Šiandien suolai gaminami iš medžio, plastiko, metalo, vytelių, minkštoji dalis aptraukiama aksomu ar oda ir gali būti statomi bet kurioje namų patalpoje.

Architektė įsitikinusi, kad gražus suolas yra puiki interjero detalė, namams galinti suteikti žavesio bei charakterio, ir prisipažįsta keletą šio tipo baldų tiesiog įsimylėjusi. Didžiausias jos simpatijas pelnė elegantiškas italų gamintojo „Porada“ suolas, pagamintas iš riešutmedžio ir metalo, bei lengvai priderinamas industrinio stiliaus „Muubs“ baldas.

Elegantiškas italų gamintojo „Porada“ suolas „Axxia“.

Architektės E. Stankevičiūtės-Righetto teigimu, kaimiško, industrinio, minimalistinio, elegantiško ar futuristinio stiliaus suolas yra visavertis, funkcionalus baldas, lengvai galintis pakeisti kitus, pavyzdžiui, kėdes valgomajame. Suolas gali tapti interjero akcentu arba bendros kompozicijos dalimi. „Suolai tinka tiek visuomeninėms, tiek gyvenamosioms erdvėms, naudojami ir interjere, ir eksterjere. Suolas gali pakeisti kėdes prie stalo, būti komplektuojamas prie minkštųjų baldų, laukiamajame, miegamajame, drabužinėje. Tai išties praktiškas ir naudingas baldas, tačiau dažnai mūsų pasąmonėje „suolas“ asocijuojasi su netašyto medžio gabalu kokios posovietinės gamyklos apsaugininko būdelėje“, – šypsosi E. Stankevičiūtė-Righetto.

Italų gamintojo „Potocco“ suolas – šiuolaikinės elegancijos pavyzdys.

Nusprendus namų interjerą papildyti šiuo klasikiniu baldu, studijos „Righetto“ vadovė pataria pirmiausia atsakyti sau į klausimą, kam suolas bus naudojamas. Tuomet pasidomėti skirtingų gamintojų siūlomais modeliais, įvertinti, ar pasirinktas baldas tiks prie bendro interjero, ir svarbiausia – išsimatuoti erdvę: „Suolas privalo turėti sau numatytą vietą. Nieko nėra baisiau nei suolas, už kurio kliūnama ir jis nuolat yra kažkur stumdomas.“

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras