Dovilės Batutienės kurtas interjeras Benas Šileika
Kilimai – kojoms ir akims
Rasa Pangonytė

Kilimas – viena populiariausių interjero detalių. Tačiau interjero dizainerė Dovilė Batutienė („Interjero studija“) kalbėdama apie kilimus labiau akcentuoja ne jų populiarumą, o reikalingumą. Šios interjero detalės paskirtis – sukurti papildomo jaukumo ar paryškinti interjero stilių.

Interjero dizainerės teigimu, skirtingose namų erdvėse kilimai atlieka vis kitokią funkciją. Pagal tai kai kurie kilimų pardavėjai savo produktus netgi skirsto į atskiras kategorijas. Svetainėje jų užduotis estetinė. Savo spalvomis ir raštais jie užpildo erdvę ir padeda įgyvendinti stilistinį sumanymą. Hole, tambūre kilimai tiesiami dėl praktinių priežasčių, vaikų kambariuose – norint sukurti jaukią ir patogią žaidimų ant žemės erdvę.

Dizainerė pastebi, kad pastaruoju metu klientai vis dažniau pageidauja kiliminės dangos, užtikrinančios jaukumo nuo iki jausmą. „Didelės kvadratūros būstuose kilimai puikiai atlieka zonų skirstymo funkciją – poilsio zona, valgomojo zona ar vieta pokalbiams gali būti išskirtos kilimais. Kilimai hole ar virtuvėje ties darbastaliu gali atlikti apsauginę, švaros užtikrinimo funkciją. Miegamajame – papildyti esamų spalvų gamą ir užtikrinti jaukų ir šiltą išlipimą iš lovos“, – kilimų atsiradimo priežastis vardija D. Batutienė. Kilimus namuose ji pataria derinti kontrasto arba tęstinumo principu.

Savo kuriamuose interjeruose dizainerė vadovaujasi ne mados, o visaverčio stilistinio įgyvendinimo motyvais, todėl skirtingiems interjerams ir skirtingiems namų šeimininkams gali parinkti pačius įvairiausius derinius. „Ilgą laiką vyravo abstrakčių modernių raštų, tarsi tinkančių visur ir viskam tendencija. Smagu matyti, kad vis daugiau klientų tiek klasikinėje, tiek modernioje aplinkoje renkasi kokybiškus, menančius istoriją rankų darbo persiškus kilimus“, – apie kilimų tendencijas pasakoja dizainerė.

Tačiau nei griežtų tendencijų, nei taisyklių, kokio stiliaus kilimą rinktis, nėra. Interjero dizainerės teigimu, paprastai renkant kilimą vertinama visuma. Spalvingame klasikiniame interjere kur kas stilingiau atrodo vientisos spalvos, ramus modernus kilimas, leidžiantis atsiskleisti klasikos spalvai. „Norint pabrėžti klasikos svorį, dažnu atveju bus renkamas ir klasikinis kilimas. Labai stilingai atrodo modernūs interjerai, sukurti puikios kokybės moderniais, minimalistinių formų baldais, kurie sujungiami pasirinkus natūralaus pluošto rankų darbo persiškus kilimus. Taigi kiekvienas atvejis individualus ir pirmiausia reikia klausyti savo širdies, o ne vaikytis tendencijas. Idealiu atveju rekomenduojame „pasimatuoti“ kilimus – parsivežti į namus, tuomet labai aiškiai atsiskleidžia visumos vaizdas“, – teigia dizainerė.

Svarbu ne tik grožis

Vis dėlto kai kuriuos dalykus svarbu žinoti dar prieš einant į parduotuvę. Būtina įsivertinti kilimo dydį, apgalvoti galimus spalvinius derinius, nepamiršti įvertinti ir galimo kilimo storio, nes putlus, storas kilimas gali kliudyti varstyti spintų ar namų duris, sukurti klibėjimo efektą baldams, jei baldas ne visiškai atsistos ant kilimo.

Foto galerija.: new_000282004_0

„Netinkamo dydžio (per mažas, retesniu atveju – per didelis), nederančių spalvų, nekokybiškos medžiagos kilimas gali sugadinti erdves. Tada geriau netiesti nieko, nei turėti netinkamą dangą“, – įsitikinusi dizainerė.

Dideliame kambaryje arba atviros erdvės svetainės zonoje kilimas turėtų būti kuo didesnis, kad ant jo tilptų visi baldai. Taisyklė – kilimas turi pasikloti po minkštosios dalies kojelėmis. D. Batutienė atkreipia dėmesį, kad nedera kilimo kloti tik po kavos staliuku.

Valgomajam ji pataria rinktis tokį kilimą, kad, net atitraukus kėdės nuo stalo, iki kilimo kraštų liktų bent 60 cm.

Dideliame miegamajame dera ir didelis kilimas, ant kurio ne tik tilptų visi baldai, bet ir kraštuose liktų vietos minkštam praėjimui: „Galima rinktis tokio dydžio kilimą, kad iš šonų ir už kojūgalio jis pasiklotų tiek, kad atsikėlę galėtumėte ne tik patogiai atsistoti, bet ir juo apeiti baldą.“ Dizainerė pataria apgalvoti ir praktiškumo niuansą: jei namuose yra augintinių ar mažų vaikų, rekomenduojama rinktis ne natūralaus, o sintetinio pluošto kilimus.

Pati D. Batutienė savo kuriamuose interjeruose mieliau renkasi natūralaus pluošto kilimus. Jos nuomone, natūralūs kilimai vertingiau ir gyvybingiau: „Tačiau kartais nugali praktiškumo momentas – sintetinius pluoštus daug lengviau prižiūrėti, jie atsparesni blukimui, trinčiai. Todėl vaikų kambariuose, holo zonoje dažniausiai rinksimės sintetinį pluoštą. Alergiškiems žmonėms sintetinis pluoštas dažnai yra vienintelis tinkamas pasirinkimas renkantis kilimus.“

Sienos – ne visiems

Kilimai gali atlikti praktinę, estetinę funkciją arba – kaip meno kūriniai – tapti investicija. Pasak dizainerės D. Batutienės, interjerui ir investicijai skirti kilimai – dvi atskiros kategorijos. „Apie investicinius kilimus turėtų kalbėti šios srities žinovai, nes jų kainos išties įspūdingos“, – sako ji.

Tiesa, rinkdamiesi funkcionalius, bet kokybiškus, interjerą gražiai papildančius kilimus, jos nuomone, galėtume kalbėti apie investiciją į estetišką ir harmoningą gyvenimą apskritai. „Kasdienio gyvenimo, didelio tempo, vartotojiškumo kontekste tai tampa svarbiu momentu kuriant harmonijos jausmą“, – teigia ji.

Investiciniams, išskirtinai vertingiems kilimams ji pataria palikti ir sienas. „Interjero sprendiniuose, kasdieniame gyvenime ant sienų geriau kabinti meno kūrinius, o kilimams palikti nuostabios grindų dangos vaidmenį“, – įsitikinusi D. Batutienė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras