Sieninis šviestuvas „Donna“. Diz. Nina Jobs ir Stina Sandwall. Gamintojas „Pholc“ Gamintojai
Kokių spalvų interjere šiemet netrūks?
Laura Čiginskaitė

Stebintys tendencijas kiekvienų metų pradžioje laukia, į kokias spalvas dėmesį atkreips dažų gamintojai. Šiemet paletėse netrūksta nei ryškių, nei pastelinių atspalvių, todėl kiekvienas atras ką pritaikyti savo namams. „GDUrban Architects“ architektė Greta Semionova pastebi, kad lietuvių namuose vis dažniau atsiranda ryškių spalvų, tačiau jos tikrai neužima pagrindinės vietos.

„Pantone“ – „Viva Magenta“

Ko gero, daugiausia dėmesio kasmet sulaukia „Pantone“ instituto skelbiama metų spalva. Praėjusių metų pastelinę ir ramią „Very Peri“ pakeitė ryškus ir gyvybingas raudonos atspalvis – „Viva Magenta“.

Radiatorius „Soho Bathroom“.  Diz. Ludovica ir Roberto Palombos

Tiesa, architektė G. Semionova pastebi, kad lietuviai nėra iš tų, kurie būtų linkę stipriai rizikuoti ar priimti drastiškus ar netradicinius sprendimus planuodami interjerą. „Dažnai net ir savo naujuose namuose renkasi tuos pačius ar panašius baldus ar akcentus, kokius turėjo senuose, juk tai saugu ir patikima. Lengviau priimami spalvoti dekoro elementai, nes žinoma, kad, jiems nusibodus, paprasčiau pakeisti naujais, kitos spalvos“, – įžvalgomis dalijasi ekspertė.

Krėslas „Columns Chair“.  Dizainas „Castro lifestyle“

Anot jos, ieškant vietos namuose ryškioms spalvoms svarbu atkreipti dėmesį, ar jos dera tarpusavyje su jau interjere esančiomis sienų ar kitų elementų spalvomis – tai padės sukurti vientisą ir harmoningą vaizdą.

„Krylon“ „Spanish Moss“

Interjeruose pamėgta samanų spalva šiais metais pelnė ir dažų gamintojo „Krylon“ dėmesį. Metų spalva išrinkta „Spanish Moss“, dvelkianti miško žaluma, puikiai dera tiek su šiltais, tiek su šaltais tonais.

Vaza. Gamintojas „Hubsch“

Pasak G. Semionovos, samaninė spalva yra labai natūrali, organiška, ja namams galima suteikti daugiau gamtiškumo, be to, ji lengvai pritaikoma interjere. „Namuose samaninės spalvos gali būti nuo kelių akcentų iki ištisų sienų. Nors ji ganėtinai mėgstama, jos taip pat nereikėtų padauginti, antraip tamsėja patalpos. Ši spalva lengvai dera su kitomis miško spalvomis – medžio, akmens“, – pastebi architektė.

„Tikkurila“ – „Rosy Moment“

Jausmingas, tačiau šiltas rožinis atspalvis 2023 m. atsidūrė dažų gamintojo „Tikkurila“ akiratyje. Architektė G. Semionova pastebi, kad taip nutiko tikrai ne be priežasties. „Rosy moment“ yra populiarėjanti spalva visame pasaulyje ne tik interjere, bet ir eksterjere. Anot ekspertės, ji suteikia minkštumo, jaukumo ir modernumo, tinka tiek šiuolaikiškame, tiek klasikiniame interjere. Šią spalvą lengva derinti su kitomis spalvomis, ji žaisminga, nenuobodi ir nekaprizinga.

Fotelis „Sandwich Mauve“.  Gamintojas „Kare“

„Glidden“ – „Vining Ivy“

Pasak dažų gamintojo „Glidden“ atstovų, „Vining Ivy“ išrinkimas metų spalva žymi grįžimą prie įprasto gyvenimo ir noro kurti jaukius namus, įsileidžiant ir prabangos jausmo. „GDUrban Architects“ architektė G. Semionova pritaria: „Vining Ivy“ tikrai neeilinė spalva – sodri, aiški, raminanti, įžeminanti.

Šviestuvas „Cirkus“.  Dizainas „Bymars“.  Gamintojas „Ago“

„Tokią spalvą namuose besirenkantis žmogus yra drąsus, ryžtingas, turintis aiškią ir tvirtą nuomonę. Ši spalva priimtinesnė Vidurio Europos gyventojams, Lietuvoje ją galima pamatyti restoranuose, baruose, viešbučiuose, namuose. „Vining Ivy“ dažniausiai vyrauja indų, vazų, smulkių baldų ar interjero akcentų atspalviuose“, – sako pašnekovė ir priduria, kad renkantis šią spalvą svarbu nepamiršti bendros interjero dermės.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras