„Namai ir objektai“
Kiek verta investuoti į dažus?
Rasa Pangonytė

Kai remontuojant namus ateina sienų dažymo metas, pirmiausiai pagalvojame apie spalvą. Tačiau jos pasirinkimas yra tik ilgos dažų kelionės į namus dalis. Kruopščiai nesuplanavus jos maršruto, rezultatas gali nuvilti.

Žinokite, ko norite

Mindaugas Komskis, parduotuvės „Namai ir objektai“ įkūrėjas, oficialus Didžiosios Britanijos dažų gamintojų „Farrow&Bal“ bei „Little Greene“ atstovas Baltijos šalyse, ieškantiems dažų sienoms pirmiausia siūlo paklausti savęs, kiek jums tai svarbu ir kokias patalpas ruošiatės dažyti.

„Jei tai tik siena po laiptais, tokios paskirties dažų ir ieškokite. Jų rasite visose statybinių medžiagų parduotuvėse. Konsultantas suteiks jums techninių žinių apie dažus, bet nereikia tikėtis patarimų, kokia spalva labiausiai tiks jūsų interjere ir pan.“, – sako jis.

Nusprendę dažams skirti didesnį biudžetą ir norintys detalesnės konsultacijos, gali kreiptis į tam tikrus gamintojus atstovaujančius dažų pardavėjus kurie jums pasiūlys dažų iš Europos ir Amerikos. Europos gamintojų s

palvos bus artimesnės mūsų estetikai, o renkantis geriausius pagal kokybę teks žiūrėti į britų gamintojus, turinčius didžiausią patirtį rinkoje. Dažų atstovai jums pasiūlys pasirinktos dažų bazės spalvynus, pakomentuos jų savybes, greičiausiai duos ir mėginėlių. „Tai reiškia, kad mokate pinigus už konkretumą ir sumažinate riziką, kad dažai namuose atrodys prastai“, – kalba M. Komskis.

Trečioje grupėje atsiduria žmonės, kurie yra pasiruošę skirti tam tikrą pinigų sumą mainais į galimybę rinktis aukščiausios kokybės produktą, gauti detalią techninę ir spalvų pasirinkimo bei derinimo konsultaciją: „T.y., turėsite galimybę konsultuotis su spalvų specialistu, kuris jums padės ir atrinks kelias spalvas tinkančias jūsų asmeniniam interjerui, išnagrinės, kokios spalvos jums šiuo metu yra aktualios kaip žmogui, kokį interjerą ketinate dažyti ir pan. Nes spalvos turi didelę įtaką žmogaus savijautai ir stimuliuoja mus“. Geri dažų, anot jo, apie šį poveikį puikiai žino ir dažus kuria tam, kad žmogui būtų malonu.

„Ekonominės klasės dažai pasiekia tik praktiškumo lygį, bet ne estetiką. Premium klasės dažai paliečia estetiką, praktiškumą, juose atsiranda subtilūs tonai ir visi kiti dalykai“, – sako M. Komskis. Jis įsitikinęs, kad turint ribotą biudžetą geriau investuoti į vieną sieną, bet kiekvieną kartą įėjus į namus ja džiaugtis.

Matinius, blizgius, akrilinius, emulsinius ar...?

Renkantis dažus neišvengiamai teks apsispręsti dėl jų sudėties, blizgumo ir kitų dalykų. Šiuo metu sienos paprastai dažomos vandeniniais, t.y., vandens pagrindu pagamintais dažais. Pagal rišamąją medžiagą šie dar klasifikuojami į emulsinius, akrilinius, lateksinius, silikoninius ir pan. Pavyzdžiui, M. Komskio parduotuvėje sienoms siūlomi vandeniniai dažai – kreidinė emulsija.

Kai kurie gamintojai turi atskirus, specialiai luboms skirtus dažus. Pašnekovas paaiškina, kad luboms skirti dažai yra maksimaliai matiniai, dėl ko spalva atrodo subtilesnė ir tikresnė. Be to, matiškumas užmaskuoja smulkius trūkumus, tačiau tokie dažai yra mažiau praktiški. Tiesa, kalbant apie lubas praktiškumas nėra labai svarbus veiksnys: jos liečiamos mažai, taigi beveik nesidėvi, ko nepasakysi apie sienas. Būtent dėl praktiškumo sienoms skirti dažai dažnai yra blizgesni, t.y., atsparesni aplinkai. „Tačiau su britais tai neturi nieko bendra. Mes turime didžiausio, 2 proc. matiškumo dažus. Jų spalvos sodrumas, gilumas yra pats didžiausias. Tą pačią bazę britai naudoja ir sienoms, ir luboms, nes jiems estetika pirmoje vietoje, o praktikoje – antroje. Jie nesijaudina, jei vaikas batu perbraukė sieną, nes supranta, kad tokie dalykai natūralu“, – sako dažų pardavėjas. Tuo metu lietuviai pirkėjai, kaip pastebi, pirmiausiai linkę ieškoti praktiškumo. Jis dažnai girdi klausimą „ar dažai plaunami?“. Pastebėjęs, kad plauti galima grindis, o sienas – valyti drėgna šluoste, M. Komskis patvirtina, kad jo atstovaujamus dažus, jei šie naudojami pagal paskirtį, atsitikus nelaimei galima drąsiai valyti ir nesibaiminti, kad jie praras savo estetinę kokybę.

Didelę patirtį dažų rinkoje sukaupęs pašnekovas žino, kad didžiausias aukštos kokybės dažų gamintojų iššūkis – pagaminti kuo matiškesnius ir kuo praktiškesnius sienų dažus, nes šie du dalykai tiesiog vienas kitam prieštarauja: „Ekonominės klasės dažai dažniausiai blizga. Jie atlieka praktinę funkciją, bet estetinės nepasiekia, nes juose naudojamos mežiagos yra pigesnės, vandens kiekis didesnis, o pigmentai – sintetiniai. Rezultate spava bus prislopinta, blizgumas ryškus, vaizdas monotoniškas“. Jis sako pastebintis, kad kai kurių gamintojų deklaruojami matiniai dažai iš tolo taip ir atrodo, bet priėjus arčiau galima pamatyti į smėlį panašias daleles: „Tas smėliukas suskaido paviršių ir blizgumas sumažėja, bet jis nėra matinis, matiškumas nėra gilus“.

Dažytoju pasiliauk, bet...

Pats su klientais dirbantis „Namai ir objektai“ įkūrėjas įsitikinęs, kad puikiam galutiniam rezultatui pasiekti būtinas ne tik kokybiškas produktas, bet ir individualus požiūris į klientą. Šito, jo nuomone, stokoja ir dažytojai, ir kai kurie interjero dizaineriai. „Jei dažytojas yra šiuolaikinis, išprusęs, jis žino, kad gerais dažais dažyti yra geriau – sveikiau tiek jam, tiek patalpos estetiniui rezultatui išgauti. Tačiau yra nusistovėję standartai, kad mūsų dažytojai dirba su vienokiais ar kitokiais ekonominės klasės dažais. Jiems nesvarbu, klientas turtingas ar ne, jie dirbs su vienodais dažais, nes yra atidirbę to dažo technologiją“, – kalba M. Komskis ir priduria, kad neretai taip, jog dažytojas padiktuoja klientui, su kokiais dažais reikia dažyti jo namus, nes žmonės neturi patirties ir nežino skirtumo.

Citata:Jei dizaineris gautų atlygį atskirai už spalvų parinkimą, į tai jis žiūrėtų kruopščiau.

Didesnių pastangų renkant spalvas jis pasigenda ir iš interjero dizainerių pusės: „Yra tikrai įdomių projektų, bet dažnai interjero dizaineriai tiesiog „kepa“. Nėra požiūrio, kad spalvos žmogui turi būti parinktos individualiai, kaip kad tik jam pasiūtas kostiumas. Tokios profesijos kaip spalvų ekspertai pas mus neegzistuoja, tai telpa į interjero dizainerio sąvoką, o jis spalvų parinkimui skiria labai mažai laiko nei turėtų“.

Atsainų požiūrį esą formuoja interjero dizainerio darbo principai, nes spalvų parinkimas įeina į dizainerio darbo „paketą“. „Jei dizaineris gautų atlygį atskirai už spalvų parinkimą, į tai jis žiūrėtų kruopščiau. Jei būtų gilesnis dialogas, ir sprendimai būtų kitokie“, – sako M. Komskis, įsitikinęs, kad dažymas net ir pigiais, to paties gamintojo baldais apstatytiems naujakurių butams, gali suteikti unikalumo.

Balta spalva – apgaulinga

Su ilgas dažų gaminimo tradicijas turinčiomis britų kompanijomis dirbantis M. Komskis

įsitikinęs, kad spalva – gyvas reiškinys, į kurį reaguojame, ir geriausiai ją sukuria ne industrinės mašinos, o žmogus. Todėl aukštos klasės gamintojų spalvų paletė, palyginus su tūkstantinėmis industrinėmis, yra gana kukli. „Tarkime, paletėje yra 132 spalvos. Bet jos visos, kokių tik reikia žmogui ir iš visų jų galima padaryti derinius. Su tomis spalvomis galima sukurti tokį interjerą, kokį tik nori“, – apie dizaino galimybes kalba jis.

Citata:Ekonominės klasės dažai dažniausiai blizga. Jie atlieka praktinę funkciją, bet estetinės nepasiekia, nes juose naudojamos mežiagos yra pigesnės, vandens kiekis didesnis, o pigmentai – sintetiniai.

Nors paletėje pasirinkimas didelis, lietuviai, jo pastebėjimu, vis dar įsikibę pilkos ir baltos, kurią jis vadina apgaulinga. „Mes norime jaustis šviežiai, todėl renkamės baltą, bet darome klaidą, nes balta spalva to neduoda. Ji atrodo švari, bet iš tiesų yra aktyvi ir mums neduoda ramybės“, – atkreipia dėmesį jis.

Bijantiems įsileisti daugiau, ryškesnių spalvų dažų parduotuvės savininkas pataria daryti siurprizus – pagrindines namų patalpas išdažyti „saugesnėmis“ spalvomis, įdomioms, bet šiek tiek bauginančioms palikti sandėliuką, drabužinę ar tualetą. Jei pavyks prisijaukinti, vėliau šias spalvas bus galima įleisti ir į pagrindines namų erdves.

Ekologiškumas – ir dėl akių

Jausdami klientų poreikį gyventi sveikesnėje ir švaresnėje aplinkoje, dažų gamintojai siūlo vis daugiau ekologiškų produktų, tačiau pats ekologiškus, vandens pagrindu pagamintus kreidinius dažus sienoms parduodantis M. Komskis sako, kad į šią sąvoką reikia žiūrėti atsargiai. „Jei produktas gaminamas iš natūralių medžiagų, viskas tvarkoje, tai ekologiška savaime. Bet jei mums reikia sukurti produktą tam, kad jį pavadintume ekologišku, kažkas ne taip. Būna vadinamų ekologiškų dažų, matai, kad juose panaudotos tam tikros, pagal Europos reglamentus leidžiamos medžiagos, bet pats dažas yra niekinis. Jie nekenkia gamtai ir panašiai, bet neturi spalvos ir kokybiškai nedengia paviršių“, – takoskyrą tarp ekologiškumo ir kokybės mato jis ir primena, kad nuo tokių nusivylimų apsaugos mėginukai.

Iš tiesų susirūpinusiems ekologija jis pataria atkreipti dėmesį į mėginių pakuotę – dažnai ji gaminama iš neperdirbamos plastmasės, kurią vėliau tenka išmesti į savąrtyną.

Renkantis dažus jis pataria atkreipti dėmesį į trumpinį VOC (Volatile Organic Compounds, liet. LOJ – lakieji organiniai junginiai). Šalia parašytas skaičius turi būti kuo mažesnis. Tai reiškia, naudojant šiuos dažus gamtai ir aplinkai padaryta žala bus minimali.

M. Komskis išskiria keletą žingsnių, kuriuose reikia nueiti renkantis dažus namų sienoms.

• Dažų kelionė į jūsų namus turi prasidėti nuo biudžeto. Išsirinkite tris, skirtingų kainų lygio dažų variantus ir pasirūpinkite spalvų paletėmis.

• Jei jau žinote, kokios spalvos norite, iš dažų pardavėjų pasiimkite tos spalvos mėginukų ir nudažykite nedidelį gipso plotą ar kartono gabaliuką, kad spal

vą įvertintumėt įvairiame kontekste, kad galėtumėte dažytą plotą nusinešti į įvairias kambario vietas – esant įvairiam apšvietimui, šalia turimų baldų ir pan. Mėginys – garantija, kad siena tikrai atrodys tokios spalvos. Nėra nieko blogiau, kai žmogus į remontą investuoja laiką, pinigus ir vėliau supranta, kad ta spalva arba tie dažai yra visiškai ne tai, ko jis nori. Tai didžiulis nusivylimas.

• Dažniausiai iš vienos spalvos niekas nepaaiškėja, o gerą spalvą atrandi tuomet, kai šalia yra bloga. Taigi, jei norite pilkos, pasiimkite kelis skirtingų gamintojų variantus. Jeigu renkatės spalvų derinį, prašykite pardavėjo patarimo. Kiekvienas gamintojas pateikia geriausius savo spalvų derinius. Nepamirškite, jog ta pati spalva kitoje aplinkoje bus šiek tiek kitokia. Dažų spalvą reikia išbandyti ten, kur ji bus naudojama.

• Išsibandę spalvas namų aplinkoje, pasiskaičiuokite sienų kvadratūrą ir renkamų dažų išeigą, palyginkite kelių gamintojų kainas ir priimkite sprendimą. Turėkite omenyje tai, kad premium klasės dažai nėra pigūs, bet jais galima nudažyti didesnį plotą. Paskaičiavę suprasite, kad tam pačiam rezultatui pasiekti reikės 30 proc. daugiau pigesnių dažų.

• Jeigu dažomas plotas labai didelis, rinkitės didesnę tarą. Kuo tara didesnė, tuo mažesnė dažų kaina.

• Jei samdote dažytoją, išklausykite jo pasiūlymus, bet nepatingėkite ir patys pasidomėti dažais bei jų gamintojais. Būna dažytojų, kurie dirba tik su tam tikros firmos dažais ir dirbti su kitokiais tiesiog atsisako.

• Rinkdamiesi dažus iš techininės pusės, pirmenybę teikite tiems, kurie neturi kvapo ar nesmirda; kurie tolygiai dengia ir pasklinda dažomame paviršiuje nepalikdami volelio rėvių. Svarbu, kad dažai pernelyg greitai nedžiūtų ir proceso eigoje būtų galima lengvai pataisyti trūkumą. Kokybiškų dažų spalva turi nesiskirti, jei sugadintą vietą perdažėte nuo dažymo praėjus net ir ilgesniam laikui. Visi šie reikalavimai yra iššūkis gamintojams, todėl geriausieji juos yra išsprendę – pradedant nuo spalvų pasirinkimo iki dažų džiūvimo. Žiūrint iš estetinės pusės, dažai ir pasirinkta spalva turi kurti atmosferą, spalvos tonas turi būti labai subtilus ir išieškotas, kad keltų asociacijas ir teigiamas emocijas.

14 patarimų sklandesniam dažymui

1. Nusiteikite, kad pasiruošimas dažymui reikalauja daugiau laiko nei pats procesas ir tam ruoškitės, nes nenorite, kad būtų atvirkčiai ir rezultatas nedžiugintų.

2. Įsitikinkite, kad dažomas paviršius yra tvirtas: neatšokęs tinkas, neatsilupę dažai.

3. Dažyti numatytą paviršių pašiauškite švitriniu popieriumi. Grubesnis paviršius geriau „suriš“ dažus ir suteiks garantiją, kad jie tvirčiau laikysis. Jei siena labai purvina ar riebaluota, pašiaušę ją nuplaukite muiluotu vandeniu. Švarią sieną pakaks nuvalyti drėgnu skudurėliu.

4. Jei paviršius naujas, netaupykite gruntui. Pirmas grunto sluoksnis prisotins, suriš paviršių ir lengvai jį padengs spalva, todėl dažant antrą ir trečią sluoksnį rezultatas bus geresnis. Kiekvienas dažų sluoksnis fiziškai skaičiuojamas mikronais. Mikronai – tai tankis, kuriuo pasidengia sienos. Kiekvienas sluoksnis – 30 mikronų. Keliasluoksnis dažymas nėra laužtas iš piršto. Jis užtikrina spalvą ir sukuria atsparumą smulkiems buitiniams veiksmams. Jei paviršius dažomas pirmą kartą, jis turi būti gruntuotas to paties gamintojo gruntu, kurio dažus pasirinkote, taip garantuojamas kokybiškas tęstinumas.

5. Seniau dažytos sienos gruntuoti nebūtina. Jei dažant tokį paviršių ima kilti mažos pūslelės, nereikia panikuoti – pirmam sluoksniui tai normalu. Šiek tiek palaukite – tikėtina, kad dažai susitrauks ir burbuliukų nesimatys. Jei nutiks taip, kad pūslelės susitrauks netolygiai, dažams nudžiūvus turėsite pagrindą antram sluoksniui. Dažant antrą kartą pūslelės nebeturėtų iškilti.

6. Pasiruoškite vietą darbui: apdenkite grindis, baldus, susijungimo vietas apklijuokite lipnia juosta. Jų rasite visose dažų parduotuvėse. Atkreipkite dėmesį į juostų spalvas. Jos informuoja apie lipnumą. Jei klijuosite sienas, rinkitės silpniausią (įprastai – rausvos spalvos), nes labai stipri juosta gali nuplėšti dažus.

7. Pati silpniausia juostelė gali praleisti tepamus dažus. Tai gali sukelti problemų, jei dažysite keliomis spalvomis ar viena spalva tik vieną sieną. Kad to neatsitiktų, pasinaudokite gerų dažytojų triuku – užklijavę juostelę, patį jos kraštą išilgai nutepkite minimaliu akrilo sluoksniu. Tuomet perbraukite per akrilo juostelę pirštu ir dar nubraukite drėgna kempinėle. Akrilas susilygins su juostelės kampu ir neleis dažams po ja palįsti. Taip išvengsite nubėgimų. Tam yra sukurta ir specialių juostų, kurios neleidžia dažui pabėgti po juostele, bet jos brangios ir ne visada užtikrina gerą rezultatą.

8. Dažydami kišenėje turėkite šluostę, kad užtiškus ar nutekėjus dažams kaskart nereiktų bėgti jo pasiimti, laviruojant tarp dažų ir įrankių.

9. Jei dažote tik sieną ir nedažote apvadų, ant apvado viršaus užklijuokite juostelę, kad dažant voleliu jie neapsitaškytų.

10. Dažų vonelę galėsite naudoti begalę kartų, jei prieš pildami dažus ją įvilksite į šiukšlių maišelį ir gerai užrišite, kad dažai neprabėgtų. Maišelį naudokite ir voleliui ar teptukui per pertraukas laikyti. Taip dažai neuždžius, o įrankių kaskart nereikės plauti. Tiesa, taip įrankius galima laikyti ne ilgiau nei pora dienų.

11. Prieš dažant įsitikinkite, kad dažai gerai išmaišyti, antraip skirsis ne tik jų tirštumas, bet ir spalva. Senų, nekokybiškų dažų skardinėje gali atsirasti sutirštėjusių dalelių. Jas „sugaudyti“ padės specialūs koštuvai arba naminės priemonės, pvz., pėdkelnės.

12. Baigus dažyti ir dažus padedant ilgesniam laikui, verta tarp dangtelio ir skardinės įkloti maistinės plėvelės sluoksnį. Tai garantuos, kad dangtelis yra sandariai uždarytas, į skardinę negali patekti oras ir dažai nesudžius.

13. Gerai apšvieskite dažomą patalpą, kad aiškiai matytumėt visus trūkumus.

14. Užtepę pirmą sluoksnį, atidžiai peržiūrėkite sienas. Nelygumus ir kitus smulkius trūkumus dar galima pataisyti. Lengvai pašveiskite tą vietą švitriniu popieriumi ir vėl uždažykite. Jei atšoko tinkas, glaisto iš karto netepkite. Pirmiausia paviršių nugruntuokite, tuomet užglaistykite. Tik tada būsite tikri, kad glaistas neatšoks. Tokiu atveju gruntui galite naudoti gruntinius dažus arba PVA klijus. Nuvalykite atšokusį glaistą, klijus sumaišyti su vandeniu ir mažu teptuku gerai įsodrinkite ištrupėjusią vietą. Palaukite, kol išdžius ir vėl užglaistykite.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Statyk! statyk