„etc.etc.“ kurta lentyna „Foldin“ „etc.etc.“
Lentyna pagal poreikius
Laura Čiginskaitė

Kūrėjų duetas Inesa Malafej ir Arūnas Sukarevičius susitiko dar studijuodami Vilniaus dailės akademijoje, o paskui kartu išvyko semtis žinių į Danijos karališkąją dailės akademiją, kur ir gimė jų studijos „etc.etc.“ idėja. Dizainerių darbai akį traukia praktiškumu ir išskirtinumu. Būtent tuo pasižymi ir jų sukurta lentyna „Foldin“.

I. Malafej ir A. Sukarevičius yra pelnę apdovanojimų, vienas iš jų – dizaino oskaru vadinamas tarptautinis prizas „Red Dot“ už lentyną „Foldin“. A. Sukarevičius sako, kad tokie įvertinimai labai svarbūs, ypač vos baigus studijas – tuo metu reikalingas bet koks paskatinimas.

Jis pasakoja, kad lentyna „Foldin“ gimė iš noro sukurti kokį nors paprastą, bet originalų daiktą. „Ieškojome tinkamos modulinės konstrukcijos, kurią būtų galima visiškai lengvai surinkti, transportuoti ir pagaminti. Galiausiai lengvas surinkimas ir tapo išskirtine lentynos savybe“, – sako dizaineris.

Inesa Malafej ir Arūnas Sukarevičius

Kurdami šią lentyną kūrėjai galvojo apie praktiškumą – tuo metu jiems teko kelis kartus kraustytis gyventi į kitą vietą, todėl nesunkiai surenkami ir prie naujos aplinkos pritaikomi daiktai buvo ypač naudingi. „Iš dalies kūrėme daiktą sau“, – trumpai sako A. Sukarevičius. Lentyna išskirtinė tuo, kad kiekvienas žmogus jos lentynėles gali susidėti pagal savo poreikius.

Paprastumo principu kūrėjai vadovavosi ir galvodami pavadinimą. Pasak A. Sukarevičiaus, jiedu su I. Malafej visada siekia, kad pavadinimas atspindėtų daiktą, dėl to dažnai delsia iki paskutinės minutės, norėdami pamatyti paskutinį prototipą ir nuspręsti, ką jis primena ar reiškia. Šitaip gimė ir „Foldin“. „Viskas gana paprasta. Fold in (sulenkti) – tai pagrindinis veiksmas, atliekamas surenkant lentyną“, – komentuoja dizaineris.

Arčiau žmogaus

Žvalgantis į studijos „etc.etc.“ sukurtus baldus pastebima, kad daugelis jų yra praktiški ir turi slaptų vietelių, kur patogu sudėti daiktus: kėdė su kišenėmis, lenkti stalo kraštai. A. Sukarevičius teigia, kad to nesiekė specialiai. Jiedviem su I. Malafej daug svarbiau, kad šiuos daiktus būtų patogu naudoti. „Norime baldus padaryti artimus vartotojui. Sukurti juos tokius, kad tarsi apglėbtų ir prisidėtų prie jaukios atmosferos kūrimo, o vietos daiktams padėti yra vienas iš būdų šiam tikslui pasiekti“, – patikina jis.

Kurti jaukumą dizaineriams padeda ir medžiaga. Jie pirmenybę teikia medžiui. „Etc.etc.“ dueto nuomone, ši medžiaga lengviausiai prieinama, gerai pažįstama. Kūrėjams priimtina ir tai, kad medis yra gyvas, keičia savo formą, todėl įdomu perprasti daug įvairių paslapčių ir niuansų.

Teigiamų įvertinimų sulaukusių dizaino objektų autorius sako, kad sėkmingo kūrinio paslapties nėra. Svarbiausia yra aiški, išskirtinė idėja, funkcionalumas, o akiai patrauklios ir praktiškos detalės atsiranda kuriant.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000229429_0

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras