Barboros Adamonytės-Keidūnės staliukas „Bō“ Barbora Adamonytė-Keidūnė
Ledų pagaliukų įkvėptas dizainas
Rasa Pangonytė

Vaikystės prisiminimai gali pasivyti netikėčiausiomis formomis ir virsti naujais objektais. Vaikystėje rinkti ledų pagaliukai tapo dizainerės Barboros Adamonytės-Keidūnės sukurto staliuko „“ įkvėpimu.

Ledų pagaliukai B. Adamonytės–Keidūnės vaikystėje turėjo gana praktinę reikšmę. Dirbdamas juos naudojo dizainerės tėtis skulptorius Vilmantas Adamonis, todėl vaikų prašydavo jų neišmesti. „Suvalgiusi ledus pakeliui iš darželio ar kelionėje, pagaliukus dėdavau į automobilio durelių kišenę. Jie varijavo nuo plokščių, identiškų iki cilindrinių ir buvo įvairių medžio atspalvių. Suėmus juos į saują ir praskleidus išeidavo įdomus vertikalių ritmas. Nesu tikra ar tėtis šiuo metu tokius pagaliukus naudoja skulptūrų kūrimo procese, bet pati pastebėjau, jog gamybos etapuose jie pravartūs – įsprausti, išmaišyti ar užtepti“, – apie praktinę įkvėpimu tapusių ledų pagaliukų naudą kalba dizainerė.

Minėtas vertikalių linijų ritmas jai siejasi su japonų architektūra. Iš japonų kalbos kilo ir staliuko pavadinimas. Bō japoniškai reiškia lazdą/pagalį.

Iš ąžuolo ir riešutmedžio gaminamas „Bō“ interjere tarnauja kaip neaukštas šoninis staliukas. Staliuką galima padalyti į dvi lygias dalis ir pastatyti iš abiejų sofos ar lovos pusių. Dviejų aukštų lentynėlės gali paslėpti daiktus, nes šoniniai staliukai vienas su kitu sujungiami briaunose integruotais magnetais. Jie neleidžia staliukams judėti į šonus. Dizainerė sako, kad dvi staliuko dalys buvo projektuotos tikslingai, kad atitiktų įvairius naudotojo poreikius. „Kai yra poreikis, staliukas tarnauja kaip objektas su didesniu pasidėjimo paviršiumi ir slaptomis lentynomis viduje. Kai vartojimo scenarijus ir poreikis kitas – kad būtų dvi lygios dalys ir jos „veiktų“ per atstumą viena nuo kitos“, – dviejų dalių baldo idėją aiškina kūrėja.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000282008_0

Staliuko gamybai naudojamos vos kelios medžiagos. Medžio plokštelės prie korpuso tvirtinamos klijais, stalelis sujungiamas ir atskiriamas magnetais. Mediena praturtinta natūraliu linų sėmenų aliejumi. Dizainerė sako, kad šios priemonės pakaks prireikus atnaujinti staliuko išvaizdą.

Į dvi dalis padalijamas stalelis namuose gali atlikti ne vieną funkciją. Tačiau, B. Adamonytės-Keidūnės teigimu, šio stalelio, kaip ir kiekvieno kito objekto teikiama nauda yra subjektyvi, priklausanti nuo gavėjo ir jo poreikio. Kurdama „Bō“ ji sako rėmusis tik savo įžvalgomis ir vizija iš savos namų erdvės.

Projektuodama staliuką dizainerė nesiorientavo į jokį konkretų interjero stilių. „Kurdama objektus nesiekiu, kad jie atitiktų tendencijas ar specifinį stilių. Projektuodama atsižvelgiu į medžiagas, kurias naudosiu, jų savybes galutiniam objekto funkcionalumui, derinu proporcijas ir ergonomiką, tad manau, kad tik neplanuotai rezultatas gali priminti ar tikti šių dienų stilių charakteriams“, – sako „Bō“ autorė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras