„Very Good Architecture Company“ kurtas interjeras Antanas Štrimaitis
Vertingiausius mansardinės erdvės elementus dizainerės išryškino detalėmis
Rasa Pangonytė

Unikalia erdvių geometrija išsiskiriančių apartamentų interjerą kūrusi studija „Very Good Architecture Company“ siekė architektūros ir interjero dermės, o vertingiausius mansardinės erdvės elementus išryškino pasitelkę detales.

Erdvus 107 kv. m butas yra naujame sostinės Šaltinių gatvės kvartale. Iš mansardoje esančių apartamentų atsiveria puiki Vilniaus senamiesčio panorama. Buto interjerą padiktavo išskirtinė architektūra, o pagrindiniu akcentu tapo trys pagrindiniai erkeriai ir šlaitinės lubos, išryškintos natūralios ąžuolo faneruotės skydais. „Daugybė skirtingais kampais laužtų plokštumų sukuria dinamišką erdvės kompoziciją, kurioje formuojamos atskiros privatesnės būsto zonos: svetainės, valgomojo, miegamajame numatyta židinio – meditacijos – erdvė. Aiški stogo struktūros geometrija šiame projekte padiktavo ir chevron tipo parketlenčių pasirinkimą, artimą savo forma – trikampe geometrija“, – sako A. Voišnis, viena projekto autorių.

Interjere naudotos kokybiškos natūralios medžiagos: ąžuolo masyvas ir jo faneruotė, granitas, natūralių pluoštų tekstilė, molio tinkas, mikrocementas, termomediena. Spalvinė paletė subtili – balinto ąžuolo, riešutmedžio mediena; akcentinės spalvos šių namų interjere – melsva ir rusva. Išraiškingesnio rašto ir spalvos akmuo – juodas granitas su auksinėmis gijomis virtuvėje ir mėlynos spalvos onikso imitacijos akmens masės plokštės pagrindiniame vonios kambaryje. Neutralia balta spalva nudažytos sienos tapo atsvara medinei šlaitų apdailai.

„Tikime, kad natūralios medžiagos suteikia namų interjerui ilgaamžiškumo, šaltų ir šiltų medžiagų deriniai papildo vienas kitą, paryškina skirtumus ir kuria bendrą harmoningą visumą, o lygių ir grublėtų, blizgių ir matinių paviršių deriniai suteikia šių namų interjerui užbaigtumo“, – apie interjere naudotas medžiagas, spalvas ir tekstūras pasakoja interjero dizainerė Raminta Kasteckaitė. Pasirinktos medžiagos ir spalvos projektuotojų komandai padėjo įgyvendinti užsakovo iškeltą užduotį – turėti jaukius, šiltus ir patogius namus. Šio tikslo komanda siekė turėdama daugybę kūrybinės laisvės.

Mansardoje esantys apartamentai interjero kūrėjams visuomet yra iššūkis. Netradicinė erdvė reikalauja kūrybiškesnių sprendimų ir daugiau laiko jiems įgyvendinti. Kartu tai – galimybė sukurti išskirtinius, unikalesnius namus. A. Voišnis sako, kad, įgyvendindami šį projektą, jie siekė architektūros ir interjero bendrystės, todėl interjere išryškino vertingiausius erdvės elementus ir pabrėžė juos detalėmis bei apdailos medžiagomis: „Šlaitus išskyrėme prabangiais natūralios faneruotės skydais, virtuvėje esantį lubų aukščio perkritimą pabrėžėme medinėmis sijomis, apšvietimu sukurdami šviesos „stoglangio“ efektą, sieninius šildytuvus paslėpėme sienose už frezuotų faneruotės skydų ir sujungėme erkerių apdailoje į vieną bendrą visumą. Erdvės aukštį stengėmės pabrėžti įvesdami vertikalų frezuotą arkos motyvą – šachtos / kolonos apdaila svetainėje prie baro salos, hole esantis sienų dekoras šalia veidrodžio, dekoras vonios kambaryje.“

Žemiausiose šlaitų vietose suprojektuoti žemi baldai: TV ir valgomojo zonos komodos, knygų lentyna miegamajame, darbo stalas svečių kambaryje. Architektė atkreipia dėmesį, kad visi šie baldai turi išskirtinę detalę – ties sandūra su šlaitu suapvalintą plokštumą, kuri ne tik palengvina paviršių priežiūrą, bet ir sušvelnina vyraujančią trikampę geometriją, sukuria kontrastą, atkartoja frezuoto elemento pjūvio detalę ir ypač įdomiai sklaido natūralią šviesą savo lenktu paviršiumi, nesukurdama aštrių šešėlių kampuose.

Detalės, „Very Good Architecture Company“ komandos įsitikinimu, yra svarbiausia interjero dalis, garantuojanti gerą galutinį vaizdą, todėl joms jie skiria ypatingą dėmesį. „Su kiekvienu projektu stengiamės tobulėti, nebijome eksperimentų. Jie pasiseka ne visuomet, tačiau leidžia sukurti unikalesnius, įdomesnius, iš bendros masės išsiskiriančius projektus. Mums svarbu, kad namai būtų ne tik konceptualūs, bet ir patogūs – visuomet ieškome santykio tarp estetikos ir funkcionalumo, ergonomikos. Interjerai neapkrauti nereikalingų detalių ar buities, tokie, kuriuose viskas yra apgalvota, išryškinta tai, kas šių namų gyventojui yra svarbu, tai, ką jis norėtų matyti, o visa kita, kas nereikalinga, paslepiama ir integruojama uždaruose korpusiniuose balduose ar apdailoje“, – pasakoja A. Voišnis.

Citata:Kiekvieną šlaitinių lubų apdailos skydą meistrai gamino vietoje ir kiekvienas jų turi savo unikalų kampą.

Erdvi ir patogi virtuvė buvo vienas namų šeimininkų pageidavimų. Architektūriniame plane virtuvės zona buvo numatyta kitoje vietoje. Interjero projektuotojai pasiūlė ją formuoti erdvės centre, su laisvai stovinčia sala ir pusryčių baru šalia. Išskirtinė salos apdaila šį baldą padaro svarbiu šios erdvės akcentu – juodos pusbario kėdės išnyksta salos fone, o pusryčių baro stalviršis tampa plona ore sklandančia elegantiška linija.

Saloje įmontuota plautuvė ir kaitlentė. Tai leidžia gaminant maistą bendrauti su namiškiais ar svečiais ir gėrėtis miesto panorama. Prie sienos suprojektuotame aukštame bloke telpa buities prietaisai, indai, produktai ir kiti virtuvėje reikalingi daiktai.

Erdviame miegamajame užteko vietos didelei lovai, talpiai drabužinei ir meditacijos zonai bei krosnelei įrengti. Lygiagrečiai su ilgąja kambario kraštine einančioje drabužinėje paslėptas įėjimas į vonios kambarį. Projekto bendraautorė sako, kad subtili horizontali spintos apdaila leidžia optiškai paaukštinti mansardinę erdvę ir integruoja šį baldą į bendrą interjero kompoziciją.

Priešingoje pagrindinio miegamojo pusėje įrengtas darbo kambarys. Kambarius skiriantis vonios kambarių, drabužinės ir ūkinės spintos blokas, esantis apartamentų centre, sukuria privatumą ir suteikia autonomiją skirtingiems namo gyventojams.

Bute įrengti du vonios kambariai. Architektė pasakoja, kad pagrindiniam vonios kambariui buvo keliami dideli reikalavimai: erdvi vieta praustuvui, vonia, dušas. Kambario puošmena – dvigubas praustuvas įspūdinga apdaila ir į lieto Corian akmens apdailą integruoti du arkiniai veidrodžiai. Vertikalus Corian akmens paviršiaus motyvas atkartoja hole ir svetainėje esančią apdailą, sujungia sprendinius į bendrą visumą ir interjero vientisumą. „Tos pačios įspūdingos mėlyno onikso rašto plytelės naudojamos išskirti dušo zonai, o likusiai sienų apdailai pasirinkta ramesnė – šilto pilko mikrocemento – apdaila. Baldų fasadai iš tos pačios spalvos ąžuolo lukšto faneruotės, vonios kambaryje pratęsiamos tos pačios chevron ąžuolo parketlentės, sukuriančios grindų vientisumą miegamojo ir jo priklausinių zonoje“, – pagrindinio vonios kambario apdailos detales komentuoja R. Kasteckaitė.

Svečių vonios kambario apdaila subtilesnė, tačiau atkartoja tuos pačius arkos motyvus, spalvinė paletė šilta ir rami. Dušo zonoje naudojama termomediena suteikia šiam kambariui jaukumo ir kontrasto.

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad į mansardinį aukštą patenka mažiau natūralios šviesos, R. Kasteckaitė sako, kad toks įspūdis klaidingas. Stoglangiai namams suteikia kur kas daugiau natūralios šviesos negu vertikalūs fasadiniai langai. Be to, per stoglangius sklindanti šviesa yra „minkštesnė“.

Ji sako, kad šiame projekte yra gana daug medžio apdailos, todėl daug dėmesio skirta dirbtiniam apšvietimui ir įvairiems jo scenarijams – numatyti kelių skirtingų tipų sieniniai, pakabinami dekoratyviniai ir lubiniai šviestuvai, paslėptas LED apšvietimas (salonas „Šviesos technologijos“) „Platus apšvietimo scenarijų pasirinkimas leidžia namuose kurti skirtingą atmosferą. Manome, kad tai labai svarbi interjero dalis, leidžianti tą pačią erdvę transformuoti pagal poreikį joje sukuriant skirtingas nuotaikas“, – aiškina interjero dizainerė.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000281940_0

Paklausus, kas šiame projekte buvo sudėtingiausia ir įdomiausia, A. Voišnis sako, kad vienareikšmiškai tai – unikali erdvių geometrija. Kiekvieną šlaitinių lubų apdailos skydą meistrai gamino vietoje ir kiekvienas jų turi savo unikalų kampą. Anot jos, tai buvo ypač imli užduotis, reikalaujanti tiek meistrų ir statybininkų, tiek užsakovo kantrybės. Nors šie apartamentai yra naujos statybos name, esamas įrengimas nebuvo tinkamas projekte numatytai apdailai įgyvendinti, todėl įžengus apdailininkams visa gipskartonio geometrija buvo išardyta ir pastatyta iš naujo, kad baldininkai galėtų sėkmingai įgyvendinti projekte numatytus apdailos ir baldų sprendinius. „Frezuoti skydai šildytuvams paslėpti, suapvalinti baldų kampai, atkartojantys frezuotą arkos motyvą, lietas Corian, Oracdecor lenkta vertikaliai frezuoto arkos motyvo plokštė, kuria apdailinta šachta svetainės centre, padarančia ją vienu pagrindinių erdvės akcentų, įleistos grindjuostės – visos šios detalės, galbūt iš pirmo žvilgsnio nepastebimos, mūsų akimis, yra labai svarbios ir parodo visos komandos profesionalumą“, – projektą apibendrina architektė A. Voišnis.

Interjeras interjeras