Vaidos Atkočaitytės-Dališanskienės ir Karolinos Olechnovič projektas Vaidotas Darulis
Toli nuo standarto
Rasa Pangonytė

Vilniaus centre esantis naujos statybos butas išsiskiria ne tik savo dydžiu, bet ir nestandartinės konstrukcijos erdvėmis. Apartamentų interjero autorės – Vaida Atkočaitytė-Dališanskienė ir Karolina Olechnovič – laikėsi idėjos sukurti vientisos stilistikos solidžius namus ir kartu kiekvienam kambariui suteikti savitą, išskirtinį, šiek tiek žaismingą charakterį.

Architektė V. Atkočaitytė-Dališanskienė sako, kad pagrindinis interjero projektavimo uždavinys buvo sukurti komfortiškus, stilingus, unikalius, ilgaamžius ir patogius namus jų gyventojams. Siekdama šio tikslo, ji sako susidūrusi su nemenkais iššūkiais. Pavyzdžiui, kaip stilistiškai sujungti du aukštus, kur integruoti laiptus ir kaip sutalpinti skirtingų funkcijų patalpas.

Per du aukštus išsidėsčiusių apartamentų interjere vyrauja modernizmas, tačiau jame galima įžvelgti ir kitų stilių užuominų: „Švarios geometrinės linijos derinamos su organinėmis formomis, taip pat neutralių, žemiškų atspalvių paletė derinama su drąsiais ir ryškiais tonais gali šiek tiek priminti ir modernų mid century stilių. Interjere gausiai naudojama betono dekoro apdaila, perforuotas metalas ar metalo tinklas – užuomina į industrinio stiliaus interjerą.“

Vaida Atkočaitytė-Dališanskienė ir Karolina Olechnovič projektas

V. Atkočaitytė-Dališanskienė pastebi, kad abu aukštai kardinaliai skiriasi savo dydžiu, plano struktūra ir erdvių aukščiu. Pirmame aukšte suprojektuoti du miegamieji ir du vonios kambariai, darbo kambarys ir skalbykla. Taip pat – koridorius ir laiptai į antrą aukštą. Pirmo aukšto ašimi tapo ilgas koridorius, į kurį patenkama vos pravėrus namų duris. „Plano struktūroje šis koridorius pirmą aukštą dalija į dvi dalis, tačiau vizualiai dėl kruopščiai parinktų medžiagų pats koridorius taip pat padalytas į atskiras zonas. Tarp betono dekoru padengtų sienų ir betono mozaikos grindų plytelių įsiterpia medžio ir medžio faneros apdaila, kuri apjuosia visą patalpą – nuo grindų kyla spintų fasadais, pereina į lubas ir nusileidžia, dengdama sieną ir vonios kambario duris“, – koridoriaus erdvę apžvelgia interjero architektė.

Pirmo aukšto akcentu tapo koridoriaus gale esantys laiptai. Kaip ir visas interjeras, jų dizainas kurtas kontrasto principu. Sunkioms apatinėms betono pakopoms kontrastuojančiu elementu tapo perforuoto metalo pakopos.

Antrasis apartamentų aukštas yra priešingybė pirmajam. Aukštos lubos ir atviro plano gyvenamosios patalpos padeda sukurti erdvumo įspūdį. Einant koridoriumi, erdvės aukštis kyla pamažu, kol valgomajame / svetainėje pasiekia piką. Viena įspūdingos patalpos siena sudaryta iš didžiulių vitrininių langų. Jie dar labiau praplečia aukštą, bet siaurą svetainės ir virtuvės zoną.

Citata:Sunkioms apatinėms betono pakopoms kontrastuojančiu elementu tapo perforuoto metalo pakopos.

Architektė sako, kad gyvenamojo kambario lubų aukštis šokinėja – nuo 4,5 m aukščio virtuvėje ir svetainėje iki perėjimo į grindų lygį valgomajame: „Itin aukštos lubos ir vitrininiai langai bei tam tikri inžineriniai iššūkiai padiktavo lubų dizaino sprendimus. Nors lubos jau turėjo kelias skirtingais kampais svyrančias plokštumas, dėl ventiliacijos ir kondicionavimo vamzdžių gausos teko įrengti papildomų, dirbtinai suformuotų pasvirusių trikampio formos plokštumų.“

Susidūrusi su elementais, apsunkinančiais vientiso interjero sukūrimą, V. Atkočaitytė-Dališanskienė teigia ieškanti paties tinkamiausio sprendimo, o trukdantį elementą stengiasi išryškinti arba vizualiai integruoti į visumą. Taip šiame interjere lubose atsirado trikampio formos elementų. Juodai dažytos lubos kontrastuoja su aštrių trikampių formų baltomis lubomis ir tampa išskirtiniu erdvės akcentu.

Vaida Atkočaitytė-Dališanskienė ir Karolina Olechnovič projektas

Gyvenamoji erdvė išsiskiria ne tik aukštomis lubomis, bet ir aiškia planine struktūra, kur valgomojo, svetainės ir virtuvės zonos išsidėsčiusios viena paskui kitą. Nors visos zonos yra vienoje erdvėje, jos aiškiai atskirtos.

Virtuvė suprojektuota siauriausioje kambario dalyje, tačiau per visą sieną esantys vitrininiai langai vizualiai praplečia erdvę. Virtuvės baldų išdėstymas nestandartinis: centre suprojektuota sala, kurios stalviršyje sumontuota visa reikalinga buitinė technika. Salos gale suprojektuotos keturios sėdimos vietos, todėl sala tampa daugiafunkciu traukos objektu virtuvėje.

Virtuvės gale suprojektuotos aukštos spintos su kita reikalinga buitine technika ir spintomis daiktams laikyti. Gyvenamosios erdvės centre suprojektuota minimaliai apstatyta svetainė.

Po žemėjančiu stogo šlaitu įkurdintas išskirtinio dizaino stiklinis valgomasis stalas su mažus fotelius primenančiomis kėdėmis. Šlaito apačioje per visą sieną suprojektuotas baldas atlieka keletą funkcijų: indaujos, knygų lentynos, siurblio-roboto laikymo vietos. Kaip sako projekto autorė, šis šviesintos baklažano spalvos baldas yra išskirtinis interjero elementas, suteikiantis erdvei išbaigtumo jausmą. Atvirose baldo lentynose ir jo apačioje integruotas apšvietimas.

Šalia vieno iš antrame aukšte esančių miegamųjų įrengta drabužinė ir vonios kambarys, atskirtas stikline pertvara ir mediniais tašeliais dekoruotomis stumdomosiomis durimis. Šis vonios kambarys išsiskiria ne tik savo dydžiu, bet ir dizaino sprendimais. Vonios kambario centre, ant medinių grindų, stovi išskirtinio dizaino vonia su integruotu staliuku-lentyna.

Antrame aukšte esančiame svečių WC didžiausias dėmesys sutelktas į išskirtinio dizaino reljefines plyteles („Interjero sala“). Kompaktiško dydžio kambarį praplečia per visą sieną kabantis veidrodis. Ant jo kabantis praustuvas atrodo lengvai sklandantis ore.

Vaida Atkočaitytė-Dališanskienė ir Karolina Olechnovič projektas

Interjere dominuoja gamtos motyvų spalvos ir tamsūs tonai, kontrastuojantys su ryškių arba labai šviesių spalvų akcentiniais elementais. Interjero architektė sako, kad didžiulė antro aukšto erdvė suteikė galimybę nebijoti tamsių spalvų. Jų pasirinkimas netgi padėjo suvaldyti erdvės dydį ir suteikė jaukumo. V. Atkočaitytė-Dališanskienė pasakoja toms pačioms spalvoms suteikusi skirtingą statusą: „Dominuojančios ir pasikartojančios spalvos skirtinguose kambariuose yra juoda, pilka, ruda, žalia, balta. Nors kai kur vienos spalvos dominuoja, kitur tos pačios spalvos naudojamos tik kaip akcentinės. Pavyzdžiui, žalia vonios kambariuose, nors darbo kambaryje žalia spalva dominuoja. Arba juoda, kuri svetainėje dominuoja, o keliuose miegamuosiuose naudojama tik akcentams.“

Pasikartoja ir interjero medžiagos. Su vientisai dažytais sienų paviršiais kontrastuoja betono dekoras, kuriuo dekoruotos kai kurios patalpos (koridorius, laiptinė) arba paliktos atviros buvusios betono konstrukcijos, sienos (virtuvė-svetainė, miegamojo lubos, kito miegamojo sienos).

Betoną architektė rinkosi ne tik sienų ar lubų apdailai, bet ir kaip dekoratyvų interjero elementą – koridoriaus spintos durims pasirinktos rankų darbo lietuviško dizaino betoninės rankenėlės su juodos spalvos akcentais.

Siekdama sustiprinti kontrastą su grubiu betono paviršiumi, interjero kūrėja grindims parinko eglutės rašto parketą („Frevini“). Kai kurie miegamieji iškloti kilimine danga, kuri suteikė kambariams dar daugiau jaukumo ir minkštumo.

„Nepaisant bendros spalvų paletės ir skirtinguose kambariuose pasikartojančių medžiagų, interjero idėja buvo sukurti skirtingų nuotaikų ir charakterių erdves su savitais akcentais“, – sako V. Atkočaitytė-Dališanskienė. Šio tikslo ji siekė skirtingais būdais. Vienas miegamasis dekoruotas išskirtinio dizaino augalų motyvų tapetais, kuris tapo šio kambario ašimi. Norint jį išryškinti, atsirado individualaus dizaino lovos galvūgalis su metalo struktūra, skirta apšvietimui. Tokios pat nuotaikos ryškiu grafiško rašto plytelėmis dekoruotas ir šio miegamojo vonios kambarys.

Kitame miegamajame, norėdama pabrėžti skirtingą lubų aukštį, architektė suprojektavo vertikalių, reljefiškai iškilusių linijinių elementų sieną. Jos reljefą dieną išryškina lovos šone esantis langas ir per jį krintanti šviesa.

Skirtingiems kambarių charakteriams išryškinti buvo naudojamos ir skirtingų metalų spalvos. Apartamentuose galima rasti nerūdijančiojo plieno, aukso, vario ir juodo metalo elementų, kurie kiekvienai zonai suteikia savito išskirtinumo.

Projektuodama apšvietimą, interjero architektė daug dėmesio skyrė skirtingiems šviesos sluoksniams. Interjere gausu išskirtinio dizaino šviestuvų, kurie buvo itin kruopščiai atrinkti pagal jų skleidžiamos šviesos tipą. Šviestuvai virš valgomojo stalo ir virtuvės salos parinkti taip, kad šviesa būtų sutelkta tik į paviršių, kad dėmesys būtų sutelktas tik ten, kur reikia, siekiant sukurti jaukių akimirkų namų šeimininkams vakarieniaujant ar gaminant maistą.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000322181_0

Gyvenamosios zonos baltų lubų perimetras apšviestas RGBW LED juostų apšvietimu, kuris suteikia galimybę pasirinkti norimą šviesos spalvą ir susikurti norimą nuotaiką.

Visame bute bendram apšvietimui pasirinkti itin mažo diametro, apie 1 cm, dydžio užglaistomi šviestuvai. Vos matomi vizualiai, jie puikiai užtikrina reikiamą apšvietimo kiekį skirtingose zonose. „Toks sprendimas buvo priimtas nenorint ryškinti funkciškai būtinų elementų, koncentruojant dėmesį į pasirinktas apdailos medžiagas ir spalvas, nes šių apartamentų lubose gausu nestandartinių pasirinkimų. Dar vienas išskirtinis apšvietimo sprendimas – integruoti užglaistomi šviestuvai, kurie koridoriaus, laiptinės ir valgomojo lubų šlaitui suteikia ritmiškai pasikartojančius elementus, o pačiam interjerui išskirtinio jaukumo. Šie šviestuvai naktį atlieka budinčių šviestuvų funkciją. Apartamentų apšvietimas valdomas išmaniojo namo sistema pagal suprogramuotus apšvietimo scenarijus“, – aiškina V. Atkočaitytė-Dališanskienė.

Architektė reziumuoja, kad šis projektas buvo įdomus pirmiausia dėl nestandartinių erdvių, kurios pareikalavo netradicinių idėjų ir užsispyrimo surasti geriausią sprendimą toms situacijoms, kurios projektavimo eigoje atrodė neišsprendžiamos. Būtent tie sprendimai atvedė prie unikalaus dizaino ir tik šiam interjerui būdingų dizaino elementų.

„Šis interjeras taip pat pareikalavo itin glaudaus bendradarbiavimo tarp prie jo dirbusių žmonių, nes projektuodama interjerus siekiu suderinti vizualiai matomus dizaino sprendimus su už jų paslėptais ar integruotais inžineriniais sprendimais, kurie nulemia užsakovų gyvenimo komfortą. Šio interjero projektavimas dar kartą man parodė, kad sėkmingas interjero dizaino projektas yra ne išskirtinio dizaino sofa ar madinga spalva, o funkciškai, inžineriškai ir architektūriškai gerai suprojektuotos erdvės dermė su joje esančiais baldais ir interjero elementais“, – apžvelgdama apartamentų interjerą sako V. Atkočaitytė-Dališanskienė.