Studijos IDAS kurtas interjeras Simonas Linkevičius
Spalvinga dinamika: buto interjerą įkvėpė mozaikinio betono plytelės
Rasa Pangonytė

Sostinėje esančio kotedžo interjerą inspiravo mozaikinio betono plytelės. Kaip sako viena iš interjero autorių, studijos IDAS įkūrėja Vaida Kandratavičiūtė, jose esančios spalvos ir dinamika lėmė viso likusio interjero nuotaiką žaismingą, spalvotą, kvepiančią saldainiais.

„Būna, kad brandini mintį ir ieškai erdvės jai realizuoti. Plyteles buvau nusižiūrėjusi jau anksčiau, tik ieškojau joms tinkamų namų ir drąsių šeimininkų“, – sako kartu su kolege Kristina Balaišyte jaunos poros namus kūrusi interjero architektė V. Kandratavičiūtė. Margaspalvės plytelės pasitinka vos užėjus pro duris, vėliau atsikartoja abejuose vonios kambariuose.

Turėdamos atspirties tašką išskirtinumo nebijančios poros būste dizainerės derino neutralią pilką ir keletą sodrių spalvų: terakotos, gilią mėlyną bei azurito žalią. Drąsūs spalvų deriniai kuria savitą kiekvienos patalpos charakterį, kurį papildo kitos interjere panaudotos medžiagos: ąžuolo grindys, mediniai baldų fasadai, laiptų turėkluose atsiradęs metalas. V. Kandratavičiūtės teigimu, šių medžiagų atsiradimą padiktavo tos pačios betono mozaikos plytelės: „Natūralus emocinis šilumos jausmas derinosi su šaltesnėmis plytelėmis. Viskas laviravo tarp žaismingumo, industrijos, patogumo – jaunatviško, maksimalistinio, drąsaus rinkinio. Labai šaltų fragmentų interjere nėra, gal tik šiek tiek drąsesni, modernesni sprendimai“.

Dviejų aukštų kotedže jaunų žmonių būstą kūrusi V. Kandratavičiūtė prisimena, kad darbai prasidėjo nuo funkcinio plano pokyčių. Esminis pasikeitimas – iš numatytos vietos iškelta virtuvė. „Nenorėjome atimti erdvės iš bendro naudojimo paskirties erdvių ir virtuvei suteikti daug garbės“, – aiškina projekto bendraautorė. Pakeitus planą, šalia svetainės numatyta atvira virtuvė atsidūrė buvusioje katilinės patalpoje. Uždara virtuvė nedidelė, bet patogi namų ruoša mažai užsiimantiems šeimininkams.

Citata:Viskas laviravo tarp žaismingumo, industrijos, patogumo – jaunatviško, maksimalistinio, drąsaus rinkinio. Labai šaltų fragmentų interjere nėra, gal tik šiek tiek drąsesni, modernesni sprendimai.

Iškeldintą virtuvę poilsiui skirtoje erdvėje dabar primena tik skirtingose plokštumose likę svetainės bei valgomojo langai.

Mediniai laiptai veda į antrą aukštą, kuriame išdėstyti miegamieji. Pasitelkus unikalų apšvietimą, juose tvyro šiltų ir jaukių namų pojūtis. Interjero architektė sako, kad čia, kaip ir kiekviename interjere, išskyrė vadinamąjį nematomą, architektūrinį apšvietimą bei matomą, dekoratyvųjį. „Architektūrinė šviesa labai svarbi kuriant emociją, ji skirta pabrėžti, nuraminti, pažadinti. Architektūrinis apšvietimas turi daug įtakos žmogaus savijautai, bet kaip dizaino kūrinio jo nematyti. Tuo metu dekoriniai šviestuvai papildo stilių, kuria kamerinę nuotaiką. Tai labai svarbu. Savo klientams visada patariu netaupyti kokybiškam apšvietimui“, – sako V. Kandratavičiūtė.

Unikalų interjero charakterį kuria ir specialiai šiems namams IDAS dizainerių kurti korpusiniai baldai. „Savo interjerams projektuojame labai daug baldų. Manau, jie yra 80 procentų interjero sėkmės. Kaip individualiai pasiūtas rūbas, taip ir individualiai suprojektuotas baldas – suteikia išskirtinumo“, – įsitikinusi V. Kandratavičiūtė.

Foto galerija:new_000226121_0:

Interjeras interjeras