Interjeras Gedimino pr. Diz. Dovilė Batutienė Benas Šileika
Istorijos tęsinys Gedimino prospekte
Rasa Pangonytė

Kurdama modernų jaunam miestiečiui skirtą interjerą, dizainerė Dovilė Batutienė („Interjero studija“) papildė jį klasikos elementais. Tai – duoklė išskirtinei pastato architektūrai ir istorijai.

Į butą, esantį sostinės Gedimino prospekte, D. Batutienė užsuko tik pakonsultuoti šeimininko. Su tiksliais profesionalios dizainerės patarimais nedidelius apartamentus miesto centre jaunas vyras planavo įsirengti savarankiškai. „Visgi pamačiusi pirminius brėžinius, kur miegamojo erdvė buvo suplanuota beveik tokio pat dydžio kaip svetainė, o centriniai langai, pro kuriuos patenka pietinės saulės spinduliai, buvo priskirti vonios kambariui, supratau, kad turiu bent jau paaiškinti klientui, ko jis netenka arba kaip būtų galima pagerinti plano situaciją. Išgirdęs patarimus, vyras pasiryžo palaukti mano paslaugų ir susidėlioti erdves, geriausiai atspindinčias jo lūkesčius ir atitinkančius gyvenimo būdą“, – projekto pradžią prisimena D. Batutienė.

Svarbu – svečių patogumas

Dizainerė sako, kad apartamentų stilių lėmė architektūrinė aplinka ir istorija. Butas yra 22 numeriu pažymėtame Gedimino pr. name. Puošnus dviejų dalių pastatas per savo gyvavimo laikotarpį matė visko: jame veikė teatras, įvairūs klubai, parduotuvės, viešbutis. Rekonstruojant pastatą, atkurtas ne tik originalus fasadas, bet ir puošnios laiptinės. Kaip sako dizainerė D. Batutienė, taip tęstinumo principu į butą atkeliavo tokios detalės kaip sienų ir lubų apvadai ar mozaikinis juodų ir baltų plytelių motyvas vonioje.

Ėmusis šio projekto, interjero dizainerė gavo vientisą, beveik kvadratinę erdvę su nuostabaus grožio arkiniais langais ir nuožulniomis sienomis, kurios tapo nemažu iššūkiu projektuojant patalpas, o vėliau ir baldus.

Ji iš esmės perdėliojo anksčiau numatytą planą. Tokiu būdu beveik visi buto langai buvo priskirti svetainės ir virtuvės erdvei. Tai leido vizualiai praplėsti pagrindinę patalpą. Likusio lango pakako nedideliam jaukiam miegamajam, kurį su svetaine jungia didelės dvivėrės durys, taip dar labiau praplečiančios kambarių erdves ir vizualiai padidinančios patalpos perimetrą.

Citata:Klientas – svečius mėgstantis žmogus, todėl jam buvo svarbu, kad virtuvė būtų talpi ir patogi naudoti.

Projektuojant nedidelius apartamentus, buvo svarbu pagrindinę laisvalaikio erdvę padaryti patogią draugų susibūrimams, maisto gaminimui ir jaukiems šeimos pokalbiams. „Klientas – svečius mėgstantis žmogus, todėl jam buvo svarbu, kad virtuvė būtų talpi ir patogi naudoti. Sala ne tik atriboja svetainės ir maisto ruošos erdves, bet ir yra puikus baldas, gerokai praplečiantis virtuvės kvadratūrą ir padidinantis darbastalio zoną. Visgi klientas norėjo stalo, prie kurio būtų patogu prisėsti ant standartinio aukščio kėdžių, nes kartais tenka dirbti iš namų, todėl radome sprendinį, kai salos ir valgomojo jungtis leidžia mėgautis ir didesniu darbastaliu, ir patogia valgomojo erdve“, – pasakoja D. Batutienė.

Lemtingas sienų nuolydis

Išskirtiniu interjero elementu tapo šalia miegamojo lovos stovinti juoda vonia. Dizainerė prisimena, kad tinkamos vietos jai ieškojo ilgokai, nes nedideliame bute norėta sutalpinti ir dušą, ir vonią: „Nesinorėjo, kad dėl padidinto vonios kambario nukentėtų kitos erdvės – sumažėtų svetainė ar netektumėme drabužinės. Todėl vieną dieną kilo mintis, kad nuolydinė erdvė tiesiog prašyte prašosi išnaudojama. Kadangi būstas skirtas jaunam žmogui, vonia čia tikrai atlieka atsipalaidavimo, malonumo funkciją, todėl ir tapo nebaisus vandens taškymosi ar kitokio nepatogumo buvimas. Ši juoda vonia tapo vienu įdomesnių šio buto akcentų.“

Jau minėta nuožulni siena tapo svarbiu interjero projektavimo veiksniu ir iššūkiu gaminant baldus, siuvant ir tvirtinant užuolaidas, projektuojant duris, drabužinę ir panašiai. Žavi detalė – platus lubų karnizas – atsirado taip pat dėl techninių niuansų. „Kadangi rekuperacinė vamzdžių sistema turėjo keliauti į buto gilumą, toks vamzdyno išdėstymas diktavo labai smarkų lubų žemėjimą visame bute. Todėl nusprendžiau rekuperacijos vamzdyną formuoti rato principu ir taip svetainės centre maksimaliai išsaugoti lubų aukštį, o aukščių perkritimus paslėpti stilistiškai derančiu lubų karnizu, išsklaidančiu jaukią LED šviesą“, – technines detales atskleidžia interjero dizainerė.

Jaukumo suteikiantys raštai

Lubinis LED apšvietimas – tik vienas iš daugybės dizainerės sukurtų apšvietimo scenarijų. Pastatomi, pakabinami, sieniniai, balduose įmontuoti šviestuvai suteikia jaukumo, intymumo ir padeda kurti prabangos įspūdį.

Svarbų vaidmenį interjere atlieka tamsios prancūziškos eglutės rašto grindys. Dizainerė atkreipia dėmesį, kad jų fone gražiai išryškėja subtilus holo bei virtuvės spintelių „makaroninis“ raštas, tapęs alternatyva kiek pabodusiam tašelių motyvui.

Interjeras Gedimino pr. Diz. Dovilė Batutienė

„Olympus“ granito stalviršis ir sienelė („Akmenstata“) kuria erdvės piešinį. Interjero autorė sako, kad, jiems atsiradus, buvo nuspręsta atsisakyti prieš tai planuoto paveikslo ir net kilimo – margo granito visiškai pakanka jaukumui sukurti. Tamsų medį, akmenį papildo juodi akcentai ir gan aiškiai išreikšti žalvariniai motyvai.

Dizainerė džiaugiasi, kad, itin kruopščiai suplanavus, nedidelio ploto bute pavyko išgauti ne tik vizualinį erdvės pojūtį, bet ir suprojektuoti tikrai patogias erdves gyventi – pradedant koridoriumi su talpia spinta drabužiams ir ūkinėms reikmėms, patogia virtuve su pietų stalu ir baigiant šeimininko išsvajota vonia.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000287329_0

Interjeras interjeras