Anos Drutel kurtas interjeras Viktorija Zelenkova
Interjere – užuomina apie kalnus
Rasa Pangonytė

Vilniečių šeimos namus interjero dizainerė Ana Drutel („AD interjerai“) kūrė diskutuodama su šeimininkais ir ieškodama geriausių sprendimų. Tačiau vienas dalykas buvo aiškus dar prieš pradedant darbus: namo interjere turi būti jaučiama kalnų tema.

Į interjero dizainerę A. Drutel užsakovai kreipėsi jau gerai susipažinę su jos darbų stilistika. Galbūt todėl jau pirmo susitikimo metu taip lengvai jie rado bendrą kalbą, o šeimininkės pasiūlyta kalnų tema lėmė spalvų, medžiagų ir pagrindinių akcentų pasirinkimą. „Prieš pradėdami darbus, su užsakovais aptarėme planą ir jų šeimos poreikius. Labai džiaugiausi, kad suradome vietos net trims sandėliukams ir dviem drabužinėms. Taip palengvinome pagrindines erdves, išlaikėme minimalizmą ir interjero lengvumą. Tokius namus prižiūrėti gerokai lengviau, paprasčiau, tai neužima daug laiko ir nereikia daug resursų, nes visi buitiniai reikalai turi savo vietą ir erdves“, – sako A. Drutel.

Kurdama interjerą su užsakovais ji diskutavo ne tik apie funkcionalumą ir estetiką, bet ir apie optimalų turimo biudžeto naudojimą, todėl apdailai ieškojo kokybiškų ilgaamžių medžiagų ir sprendimų. Pavyzdžiui, vonios kambariams rinkosi kokybiškas patinkančias plyteles, bet klijavo jas tik ten, kur būtinai reikia, o sienas, neturinčias tiesioginio sąlyčio su vandeniu, dažė. Toks metodas dizainerei pasiteisino ir jos pačios namuose. Vaikų kambarius ji suplanavo taip, kad jų interjeras būtų lengvai pritaikomas prie augančių atžalų poreikių, neįdedant daug pastangų ir neskiriant kitų resursų.

„Dėliojant techninius brėžinius, kalbant apie suplanavimą, apšvietimą mūsų pagrindinė mintis buvo „mažiau yra daugiau“. Kiekvienas jungiklis, kiekvienas interjero elementas turėjo aiškią funkciją ir atliepė konkretų šeimos poreikį. Į namą atėjau, kai čia jau buvo išvedžiota elektra ir santechnika, todėl teko nemažai pasukti galvą, kaip sumažinti svetainėje 12 jungiklių eilutę ar kaip perplanuoti virtuvę, kad ji netaptų pagrindiniu svetainės akcentu, bet liktų funkcionali ir praktiška“, – pasakoja A. Drutel.

Anot jos, nepatogi ir nepraktiška virtuvė – vienas aktualiausių dalykų šeimininkams, o praktiškumas ir estetika šioje zonoje – puikiai suderinami dalykai. Pasiūliusi perkelti viryklę iš salos į pagrindinę virtuvę prie lango, dizainerė džiaugiasi nušovusi du zuikius: virtuvės auksinis funkcionalusis trikampis šaldytuvas–plautuvė–viryklė tapo patogesnis, o pasiūliusi salos apdailai tikrą išraiškingą akmenį, ji sukūrė estetišką šeimos susibūrimo vietą. „Dabar šeima dažniausiai praleidžia vakarus būtent prie baro salos, kuri neapkrauta buitiniais viryklės rakandais, o stalviršio akmens raštas primena kalnus. Ją liesti yra tikras malonumas, o prižiūrėti labai paprasta“, – savo sprendimu džiaugiasi interjero dizainerė.

Dizainerė atsisakė architekto suprojektuoto apšvietimo ir vietoje kelių didelių šviestuvų svetainėje paliko vieną, tapusį pagrindiniu akcentu, bei dekoratyviai apšvietė vitriną. Virtuvėje įrengtas funkcionalus darbo zonos apšvietimas ir jaukesnis, skirtas bendravimui.

Foto galerija.: new_000281893_0

Kurdama interjerus, A. Drutel mėgsta vadovautis kontrasto principu. Juo pasinaudojo ir kurdama virtuvės bei svetainės zoną. Vieną svetainės sieną išdažius tamsesne spalva, šalia esanti panašios spalvos virtuvė tarsi pranyksta ir akcentu lieka tik išraiškinga virtuvės sala. „Kadangi kitos trys svetainės sienos liko labai šviesios, o lubų aukštis yra apie 3,5 metro, svetainė atrodo įspūdingai. Vos įėjus pasitinka lengva ir elegantiška balta erdvė, bet, pasisukus 180 laipsnių kampu, atsiveria įdomus tamsios sienos ir virtuvės derinys“, – sumanymą paaiškina A. Drutel.

Vadovaujantis tuo pačiu kontrasto principu, kilo ir permatomo tambūro idėja: „Metalas visada atrodo sunkus, grubus, tačiau derinys su stiklu ir tinkamai sudėliota metalo linijų grafika sukuria lengvumo ir grakštumo jausmą. Holo erdvė su dideliais langais ir su sienomis susiliejanti talpi spinta drabužiams – estetiška vientisa erdvė, pereinanti į svetainės zoną ir kurianti vientisumo jausmą.“

Erdvūs laiptai veda į antrą aukštą – privačius šeimos kambarius. Šeimininkų miegamasis – ne visiškai tradicinis. Laikantis architekto pasiūlytos idėjos, šeimininkų miegamajame, šalia lovos (salonas „Subtila“) stovi elegantiška vonia. A. Drutel sako, kad po ilgų diskusijų ir kelių visiškai skirtingų vizualizacijų buvo nuspręsta šios zonos neskirti jokiomis pertvaromis. Palikta estetiška vonios vieta tarnauja ne kaip pagrindinis miegamojo akcentas, o kaip įdomesnis erdvės planavimo sprendimas. Už durų („Jundos stalių gaminiai“) – erdvus ir prabangus vonios kambarys.

Kalbėdama apie projektą, A. Drutel pripažįsta, kad ne visi sprendimai atėjo iškart. Daug jų atsirado tik po ilgų diskusijų ir ieškojimų. „Dažnai kartoju, kad sprendimo reiktų išlaukti, kartais jį paleisti. Taip išvengsime klaidų, nesusipratimų, skubotų sprendimų ir turėsime tokius namus, kurie tinka mums ir mūsų šeimai, kuriuose gera būti ir atsipalaiduoti ir kurie nereikalauja per daug resursų iš mūsų ir gamtos“, – įsitikinusi interjero dizainerė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras