Lauros Krivienės interjero projektas Leonas Garbačauskas
Atostogų nuotaika
Rasa Pangonytė

Sostinės Užupyje esančiuose jaunos šeimos namuose vyrauja šviesūs tonai, natūralios medžiagos ir atostogų pojūtis. Tokią šeimininkų iškeltą idėją įgyvendino interjero architektė Laura Krivienė (studija „Form“).

„Užsakovai – jauna šeima, mėgstanti knygas, keliauti, pažinti kultūras, meną ir gamtą, todėl bute vyrauja natūralios medžiagos, o pati interjero koncepcija šiek tiek primena atostogas. Idėja – kad po darbų namo grįžęs žmogus jaustųsi taip, lyg atvykęs atostogų“, – šypsosi L. Krivienė.

Modernius namus projektavusi interjero architektė pasakoja metusi sau iššūkį interjere sujungti japandžio ir klasikinį stilių, nes kai kurie pastarojo stiliaus elementai itin patiko šeimininkams. Klasikai interjere atstovauja lubų apvadai, paaukštintos grindjuostės ir klasikinės aukštintos durys, eglutės rašto parketlentės („Frevini“). Japandžiui – natūralus medis, ratanas, lino audiniai, kvarco akmuo.

Statytojų pasiūlytas buto planas neatitiko užsakovų poreikių, todėl interjero architektė jį gerokai pakoregavo. Norint padidinti vonios kambarį ir virtuvėje suformuoti baldams skirtą nišą, sumažintas erdvus holas, o sumažinus darbo kambarį, padidėjo šeimininkų miegamasis. „Plano pakeitimai nebuvo milžiniški, tačiau šiek tiek pastumdžius sienas suplanavimas tapo kur kas funkcionalesnis ir pritaikytas šeimininkų poreikiams“, – apibendrina L. Krivienė.

Hole suformuotas patekimas į pagalbinę patalpą ir didelė balta filinguoto medžio spinta.Tokį pat raštą pakartoja ir sienos skydai. Norint padidinti holo erdvę, ant sienos kabo veidrodis. Pro pravertas darbo kambario duris atspindinti šviesa vizualiai praplečia holo erdvę, o LED apšvietimas suteikia jaukumo.

L. Krivienė prisimena, kad su buto šeimininke dar ankstyvoje projektavimo stadijoje atidžiai peržvelgė virtuvę ir susiplanavo, kur kokie daiktai bus laikomi. Įvertinus, kad vietos daiktams laikyti bus pakankamai, virš darbastalio palikta atvira lentyna. Dėl to virtuvė atrodo lengvesnė ir erdvesnė.

Virtuvės akcentu interjero architektė vadina iš kvarcinio akmens pagamintą stalviršį ir sienelę. „Tai – tikra virtuvės puošmena, nes stalviršis šiek tiek grublėtas, turi smėlio spalvos bangelių, kurios primena Nidos kopų smėliuką. Dėl to virtuvėje buvo pasirinktos dvi neutralios spalvos iš aplinkos: balta sienų balta ir tamsiai ruda parketlenčių. Nors vizualiai virtuvė atrodo nedidelė, ji turi labai daug vietos ir yra funkcionaliai suplanuota“, – aiškina L. Krivienė.

Darbo kambaryje architektė įgyvendino šeimininkų poreikį turėti rašymo lentą. Norėdama, kad lentos gabaritai „pranyktų“ kambaryje, ji pasiūlė per visą sienos plotį kabinti stiklinę lentą ir nudažyti ją baltai: ant stiklinių segmentų galima rašyti markeriu, o vienas – audiniu apvilktas – segmentas skirtas prismeigti nuotraukas ar iškarpas.

Dizainerė sako, kad buto spalvinę gamą įkvėpė gamta – Nidos kopos. Dėl to pagrindinėse erdvėse vyrauja rusvi tonai. Baltos sienos paliktos kaip drobė ateityje atsirasiantiems meno kūriniams.

„Miegamajame norėjosi intrigos, todėl lovos audiniui buvo pasirinkta akcentinė garstyčių spalva, o vonioje akcentu tapo vandenyno mėlynumo plytelės vonios zonoje. Visur medžiagas rinkomės tik natūralias: užuolaidoms lino audinį, baldų fasadams natūralią ąžuolo faneruotę, natūralaus ratano užpildus, vonioje dalis sienų dekoruotos mikrocementu, kad sukurtų tarsi betono sienas. Virtuvėje stalviršiui ir sienutei panaudotas kvarcinis smėlio kopų rašto akmuo. Subtiliu akcentu visame buto interjere tapo žalvario metalo spalvos rankenėlės ir santechnikos prietaisai“, – apžvelgdama interjere naudotas medžiagas ir spalvas sako L. Krivienė.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000322183_0

Kalbėdama apie išskirtinius interjero elementus, dizainerė išskiria išmaniųjų namų sistemą, kuri leidžia sukurti apšvietimo scenarijus ir valdyti elektrinius užuolaidų („Užuolaidėlė“) bėgelius bei garso sistemą lubose. Taip pat specialiai šiems namams iš rąsto pagamintą holo suoliuką-skulptūrą. Svetainėje esantis baldas numatytas visiems šeimininkų poreikiams ir pomėgiams: knygoms, televizoriui, patefonui, garso kolonėlėms.

Straipsnio komentarai

Siųsti