Studijos „Me2“ kurtas interjeras Norbertas Tukaj
Valgomasis: valgymui, darbui, bendravimui
Rasa Pangonytė

Atskiras kambarys, išskleidžiamas stalas svetainėje ar vos pora vietų prie palangės. Šiuolaikinis valgomasis netelpa į jokius rėmus, tačiau, anot studijos „Me2“, yra svarbus bet kokio dydžio namuose.

Nė vienų namų be didesnio ar mažesnio valgomojo nepaliekančios studijos „Me2“ architektė Jurgita Mockutė sako, kad projektuojant šią erdvę privalu atsižvelgti į bendrą interjero kontekstą. Stilius ir koloritas turi derėti prie viso namų projektuojamo interjero, tačiau valgomojo zoną galima išskirti tūriniais, erdviniais ar apšvietimo sprendimais.

Kam ir kiek naudosite?

„Šiuolaikiniame interjere valgomojo erdvė dažniausiai prijungiama prie virtuvės zonos. Retai pasitaiko, kad valgomojo kambarys yra atskiras. Visgi senos statybos ar itin prabangiuose būstuose galime sutikti tokį variantą. Paprastai valgomojo erdvė integruojama į bendrą zoną, kai galima komunikuoti ruošiant maistą ir sėdint prie stalo“, – apie esamas tendencijas pasakoja E. Mišinytė.

Prieš pradedant projektuoti valgomojo zoną, ji pataria išsigryninti jos funkciją ir paskirtį. Pirmiausia, išsiaiškinti, ar valgomasis bus naudojamas kasdien, ar tik tam tikromis progomis, pavyzdžiui, atvykus svečiams. Nuo to priklauso sėdimų vietų poreikis ir baldų išdėstymas erdvėje.

Valgomasis prie palangės

J. Mockutė įsitikinusi, kad valgomajam nebūtina išskirti didelio ploto, o valgymo zona gali būti įkomponuota net ir mažiausiame projekte. Bet kuriuo atveju būtina iš anksto realiai įvertinti turimą erdvę ir galimybę joje įrengti valgomojo zoną. „Didesniuose butuose ar namuose laisvai galima statyti atskirą valgomojo stalą, o mažesniame plote taupant vietą valgomojo stalas dažnai jungiamas prie kitų baldų. Populiarus variantas – stalas, pratęsiantis virtuvės salą. Visiškai mažose erdvėse valgomojo zona gali tapti tiesiog pratęstas virtuvės stalviršis ar palangės dalis, prie kurios galima prisėsti“, – sako ji.

Turintiems šiek tiek vietos architektė visada pataria įsigyti atskirą stalą su kompaktiškomis kėdėmis.

Gelbėtojai transformeriai

Prieš renkantis valgomojo baldus architektė siūlo apgalvoti, kokius poreikius jie turės patenkinti: galbūt stalas bus laikomas išskirtinai svečiams, o gal prie jo kartais bus ruošiamos pamokos ar prisėdama padirbėti kompiuteriu. Ji taip pat primena vieną pagrindinę taisyklę – visų baldų matmenys turi būti proporcingi kambario dydžiui. Valgomojo stalas turėtų tenkinti funkcinius poreikius, bet būti proporcingas nedidelei erdvei: „Valgomojo stalas turėtų būti tokio dydžio, kad būtų patogu visiems prie jo sėdintiems.“

Žmonėms, mėgstantiems namuose priimti dideles kompanijas, bet turintiems nedidelę erdvę, architektė siūlo rinktis stalus transformerius – jie idealiai tinka nedidelėms šeimoms, pas kurias dažnai užsuka svečių.

Foto galerija.: new_000311647_0

J. Mockutės teigimu, itin svarbu numatyti tikslias baldų vietas ir tarp jų palikti ergonomiškus atstumus, kad būtų patogu jais naudotis. „Pavyzdžiui, stalo nereikia statyti per arti sienos ar virtuvės baldo. Tarp jų turi būti palikta tiek vietos, kad, net atitraukus kėdę, būtų galima laisvai judėti. Geriau rinktis kėdes be porankių. Nors su jais dažnai būna patogiau, tokia kėdė užima daugiau vietos“, – pastebi J. Mockutė.

Straipsnio komentarai

Siųsti

gyvenimas virtuvėje 01.21 21:10
tarp taukų ir kvapų yra tik iš didelės ubagystės. Virtuvė privalo būti atskiroje uždaroje patalpoje.

Interjeras interjeras