Bendrovė
Tekstilės ir interjero parodoje – ypatingas dėmesys ekologijai ir tvarumui
Pranešimas spaudai

Kiekvienais metais tūkstančius lankytojų į Frankfurtą sutraukianti tarptautinė tekstilės ir interjero paroda „Heimtextil“ šiemet stebino itin drąsiomis faktūromis, ryškiomis spalvomis, originaliais raštais ir moderniais kūrybiniais sprendimais, pritaikytais kuriant tekstilės audinius, kurie kasmet tampa vis modernesni, atsparesni, tvirtesni ir išradingesni.

Kaip ir kiekvienais metais parodoje buvo pristatomi įvairiausi audiniai: užuolaidų, pamušalų, patalynės, staltiesių, vidaus ir lauko baldų, taip pat ir interjero tekstilės aksesuarai bei karnizai (tiek ranka valdomi, tiek išmanieji). Populiarėjantys nestandartiniai, itin aukštomis lubomis ir šlaitinėmis erdvėmis namai taip pat diktuoja ir nestandartinių interjero sprendimų poreikį. Į tai atsižvelgdami gamintojai į savo kolekcijas įtraukia ir tokius audinius, iš kurių galima būtų pasiūti labai ilgas užuolaidas. Taip pat nuolat tobulina ir elektrinių karnizų technologijas.

Drąsūs raštai ir ryškios spalvos

Kiekvienais metais tekstilės parodoje Frankfurte su įmonės „Audrineta“ komanda dalyvaujanti verslininkė Kristina Strolienė, lygindama ankstesnes parodas, dabar išskyrė kelias pagrindines vyraujančias tendencijas – itin ryškias spalvas ir drąsius raštus. „Mes su komanda metus visada pradedame nuo interjero audinių parodos „Heimtextil“. Čia ne tik susipažįstame su naujausiomis tekstilės tendencijomis, atsirenkame ir parsivežame naujienų, bet ir susitinkame su partneriais, ieškome naujų pažinčių ir galimybių – kuo dar galėtume nustebinti lietuvius. Tekstilės audiniais domiuosi jau daugiau nei dvidešimt metų, todėl įdomu sekti tendencijas, susipažinti su naujienomis ir interjero tekstilės madomis. Šiemet ne vienas mūsų tiekėjas, daugybę metų dirbantis su tekstile, atskleidė, kad ryškios spalvos paprastai įvedamos neramiais, liūdnais laikotarpiais. Kai per televiziją kalbama apie karą, streikus, infliaciją, natūraliai norisi ryškesnės, saugios ir pozityviai nuteikiančios aplinkos. O namų ir biurų interjerą lengviausiai ir, ko gero, pigiausiai gali paryškinti užuolaidų ir baldų (visada galima tiesiog pervilkti) spalvos“, – iš parodos Frankfurte grįžusi pataria K. Strolienė.

Madingas audinių blizgumas

Įmonės rinkodaros ir pardavimų vadovei Jovita Apanavičienei įspūdį paliko ne tik ryškios spalvos, įdomūs raštai, bet ir drąsus audinių blizgumas. „Ir anksčiau buvo galima matyti blizgių, metalizuotų audinių, o šiemet jų buvo siūloma įdomesnių faktūrų bei intensyvumo. Pavyzdžiui, jei audinys veliūrinis, jo viršus gali būti mėlynas, o perbraukus pamatomas ir lengvas varinis švytėjimas. Tekstilės audiniuose vyrauja įvairių geometrinių formų raštai: linijos, persipinančios formos, tarsi teptuku tapytos faktūros. Be ryškių, sodrių spalvų buvo galima pamatyti ir nemažai pastelinių, natūralių žemės atspalvių, taip pat vario, sidabro. Išskirti būtų galima mėlynus atspalvius nuo jūros mėlynumo iki akvamarino, vandens žalsvumo, smaragdinių tonų. Tačiau kalbant apie spalvų tendencijas pastebėjome, kad šių metų PANTONE spalvos – šilto ir švelnaus persikų atspalvio (Peach Fuzz) ekspozicijose nebuvo gausu“, – parodos įspūdžiais dalijosi J. Apanavičienė.

Raštų įspūdingumą išskiria ir pardavimų vadybininkė Daiva Masaitytė. „Kurdami medžiagas, dizaineriai daug dėmesio skyrė įvairiems netradiciniams, originaliems raštams – ryškūs augalų, paukščių, gėlių motyvai. Įspūdingai atrodo klasikinių audinių raštuose netradiciškai įkomponuotos, pavyzdžiui, žasimingos gyvūnų formos, klasikinių raštų motyvai ir naujos jų interpretacijos. Tačiau turbūt labiausiai akis traukė klasikiniai ir geometriniai raštai, derinami su ryškiomis, tarpusavyje derančiomis spalvomis.“

J. Apanavičienė kaip naujieną išskyrė kelių audimo metu supintų sluoksnių audinius, kurie ne tik įspūdingai atrodo, bet ir yra itin malonūs liesti. „Sunku šiuos audinius apibūdinti žodžiais, juos reikia ne tik pamatyti, bet ir paliesti. Audinio faktūra sukurta taip, kad „banguodamas“ audinys sukuria vadinamąjį 3D efektą. Išskirti galima ir lazeriu „graviruotų“ audinių pasiūlą.“

Dėmesys audinių tvirtumui ir ilgaamžiškumui

Kaip vieną iš parodos akcentų „Audrinetos“ rinkodaros ir pardavimų vadovė J. Apanavičienė išskiria didelę lauko audinių pasiūlą bei dar labiau patobulintus techninius sprendimus. „Šiemet kaip niekada siūloma daug ypatingų techninių savybių audinių, kurie ne tik gražūs, bet ir labai tvirti – atsparūs saulei ir drėgmei. Pernai parodoje daugelį stebino baldinių audinių kolekcijos, atsparios peilio ašmenims, kitaip tariant, baldiniams audiniams skirta oda yra tokia tvirta, kad gali atlaikyti net ir lengvą peilio pjūvį, o šiemet gamintojai didžiavosi demonstruodami ypatingą audinių tvirtumą ir atsparumą: savo klientams, auginantiems mažus vaikus ar augintinius, pasiūlysime užuolaidų audinį, kurį mechaniškai pažeidus, pirštais galima lengvai atstatyti, sustumiant siūlus į savo vietas. Viso to paslaptis – tvirti, atsparūs trūkinėjimui siūlai. Arba įbrėžus sofą parkeriu, įbrėžimą čia pat galima nuvalyti tiesiog ranka. Taip pat buvo ir atsparių ugniai, ultravioletiniams spinduliams bei antibakterinių audinių, pasižyminčių itin ilgu tarnavimo laikotarpiu.

Citata:Savo klientams, auginantiems mažus vaikus ar augintinius, pasiūlysime užuolaidų audinį, kurį mechaniškai pažeidus, pirštais galima lengvai atstatyti, sustumiant siūlus į savo vietas.

Šiemet, kaip ir pernai, tekstilės gamintojai ir tiekėjai itin atsakingai vertino globalines problemas: „Didžioji dalis audinių tiekėjų ir gamintojų akcentavo ekologiją ir tvarumą. Kiekvienoje kolekcijoje buvo galima rasti tiek natūralaus pluošto audinių: lino, medvilnės, vilnos, tiek audinių, pagamintų iš perdirbtų žaliavų, nors pernai tai dar buvo naujiena“, – parodos įspūdžiais dalijosi Daiva Masaitytė.

Pasak K. Strolienės, vis dar pozicijų neužleidžia ir jau porą metų iš eilės tarp populiariausiųjų karaliauja buklė audiniai (vadinamieji „tedy“). Ši tendencija jaučiama ne tik baldinių audinių, pagalvių, bet ir užuolaidų gamyboje. O nauja ir netikėta tai, kad drąsiai derinamos skirtingos tekstūros. „Gana įspūdingai atrodo modernūs audiniai, pavyzdžiui, į lininį įaustas vilnos raštas, o medvilnė siuvinėjama šilko siūlais. Toks neįprastas derinys suteikia prabangos įspūdį, išskirtinumo ir kartu sukuria nepakartojamą efektą“, – sakė K. Strolienė.

Interjerui atnaujinti – originalios detalės

Gamintojai šioje parodoje daug dėmesio skyrė interjero atnaujinimui, papuošiant jį įdomesnėmis, ryškesnėmis detalėmis. „Tekstilės gamintojų ekspozicijose buvo galima pamatyti pavyzdžių, kaip pagyvinti interjerą. Pavyzdžiui, įdomesniu, madingu audiniu pervilkti vieną ar kitą baldą, pakabinti ryškesnes užuolaidas ar tiesiog papuošti namus originaliomis, žaismingomis, ryškiomis pagalvėlėmis. Net ir vienas baldas – fotelis ar sofa, pervilktas originaliu, ryškiu ir įspūdingu gobelenu, gali tapti namų ar biuro interjero pažiba, – pasakojo J. Apanavičienė.

Interjeras interjeras