Dizainerės Kristinos Pundės interjero projektas Antanas Štrimaitis
Tarp atvirų sienų
Rasa Pangonytė

Estetika, patogumas ir daug baltos spalvos. Tokiomis gairėmis vadovavosi Vilniaus gynybinės sienos pašonėje bažnyčių fone apartamentus kūrusi dizainerė Kristina Pundė.

Butą istorinėje miesto dalyje įsigijusios šeimos namuose auga trys vaikai. Kad naujuose namuose visi šeimos nariai jaustųsi vienodai patogiai, interjero dizainerei teko pakoreguoti buvusį patalpų planą. Didžiausias pokytis – svetainės sąskaita, „paaukojus“ vieną langą, atsiradęs miegamasis ir jam priklausantis vonios kambarys. Tarp miegamojo ir svetainės atsirado namų ašimi tapusi baldinė pertvara. Apvalių formų baldas iš vienos pusės tarnauja kaip televizoriaus baldas ir lentyna, iš kitos – kaip drabužinė.

„Kilo klausimas, kaip miegamąjį su vonia atskirti nuo svetainės nesudalijant erdvių į mažus nedidelius standartinius kambarius. Gimė idėja nestatyti sienos, o atskirti erdves baldu. Taip atsirado ir centrinį baldą papildantys elementai – stiklo pertvaros. Pagal poreikį jos vizualiai leidžia erdves sujungti arba atriboti, dėl jų išlieka ryšys su visa erdve“, – sako K. Pundė.

Tiesa, pirmoji stiklinių durų pertvara pasitinka vos įžengus į erdvų prieškambarį. Jos atsiradimo priežastis ta pati kaip ir miegamojo atveju – taip išvengiama gyvenamosios erdvės padalijimo į standartinius nedidelius kambarius. Sumontavus pertvarą į koridorių patenka dienos šviesos, be to, vos pro skaidrų stiklą net ir iš koridoriaus galima gėrėtis bažnyčių vaizdais.

Dvivėrėmis durimis atveriamos koridoriaus ir miegamojo pertvaros yra aliuzija į klasikinį praėjimą senuosiuose Vilniaus senamiesčio butuose: „Tik pačios durys tarsi palengvėjusios – plonas metalinis rėmelis įrėmina raštuotą arba skaidrų stiklą. Miegamojo pertvarose stiklas ne visai skaidrus pirmiausia siekiant privatumo, o parinktas raštas išlaiko ryšį su istorine aplinka.“

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000301876_0

Stiklinės pertvaros, interjere dominuojanti balta spalva padėjo išsaugoti natūralią šviesą. Kurdama dirbtinį apšvietimą, kiekvienoje patalpoje dizainerė suplanavo šviestuvus bent dviem skirtingoms nuotaikoms – ramiai ir jaukiai šviesai vakare ir darbinį apšvietimą tam tikrose zonose.

Kalbėdama apie trims šeimos atžaloms skirtą kambarį, dizainerė sako, kad, apsvarsčius keletą jo variacijų, galiausiai nuspręsta kambarį sudėlioti iš standartizuotų itališkų baldų vaikų erdvėms. Baltą spalvą sušildo terakotos spalvos spinta ir natūralaus medžio grindys.

Šeimos patogumui įrengti du vonios kambariai. Mažiau tipiniu sprendimu dizainerė vadina idėją sujungti vonią ir dušą didžiajame vonios kambaryje. „Pirmiausia taip išlošiama vietos, be to, išvengiama vandens problemos, nes labiausiai pritaškantys elementai – pati vonia – tarsi lieka dušo zonoje. Ant sienų ir grindų panaudojome balto marmuro plyteles, drėgmei atspari aukso tekstūros spintelė prie vonios suteikia šilumos ir šarmo. Praustuvo spintelė stilistiškai susisieja su centriniu interjero elementu suapvalintų formų spinta-pertvara“, – svarbiausius vonios kambario interjero elementus įvardija K. Pundė.

Aukso spalva pasikartoja ir mažajame vonios kambaryje. Dizainerė sako, kad kuriant jai patinka maišyti įvairias medžiagas ir „žaisti“ tekstūromis, spalvomis ir formomis, o aukso spalvos paviršiai šiems namams suteikė šilumos ir modernumo.

Apžvelgdama išskirtinius interjero elementus, be centrine figūra tapusio dvipusio svetainės-miegamojo baldo, dizainerė išskiria galvūgalio sieną su staleliais, vintažinį kavos staliuką ir ikonišką Castelli (Giancarlo Piretti) dizaino fotelį „Alky“ bei Kristės Stan tapybos darbą valgomajame.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras