D. Sakevičės interjeras.
Svarbiausias namų veidrodis
Rasa Pangonytė

„Neįsivaizduoju vonios kambario be šio aksesuaro. Manau, jis būtinas kiekviename vonios kambaryje!“ – veidrodžio būtinybę pabrėžia interjero dizainerė Dovilė Sakevičė („Dovilės interjeras“). Ji apžvelgia naujausias veidrodžių dizaino tendencijas ir pataria, kaip pasirinkti tinkamiausią.

Ne tik pasižiūrėti

Atspindėti vaizdą. Be jokios abejonės, tai – svarbiausia veidrodžio funkcija, tačiau ne vienintelė. „Vonios kambaryje mes pradedame dieną ir ten ją pabaigiame. Veidrodis padeda patogiai atlikti mums kasdienius įprastus ritualus, procedūras“, – sako D. Sakevičė. Be to, sumaniai parinktas ir tinkamai pakabintas veidrodis vizualiai praplečia erdvę. Dizainerės teigimu, veidrodžiai su LED apšvietimu padeda sukurti jaukumą ir gali tapti papildomu šviesos šaltiniu. Ji sako, kad sparčiai išpopuliarėję tokio tipo veidrodžiai dar ilgai išlaikys savo pozicijas, nes, be minėto jaukumo, gali sukurti gylio įspūdį, išryškinti plytelių spalvą ar tekstūrą. Ir svarbiausia – jie patogūs grožio procedūroms atlikti. „Reikia tik pasirinkti, ar apšvietimą integruoti už veidrodžio, ar priekyje“, – tęsia ji.

Dizainerė sako, kad kartais interjero stilistika reikalauja veidrodžio be integruoto apšvietimo. Tokiu atveju reiktų pagalvoti apie pakabinamus šviestuvus – virš veidrodžio ar šalia jo – arba papildomą, nišoje, balduose paslėptą, apšvietimą.

Populiarėja netaisyklingos formos

D. Sakevičė sako, kad, renkantis veidrodį, svarbu įvertinti keletą aspektų. Pirmiausia – vonios kambario interjero stilių. Jis diktuoja, kokio rėmo, formos, dydžio ir dizaino veidrodžio reikės. Antras svarbus faktorius – baldų dydis: „Pavyzdžiui, kokio dydžio projektuojama apatinė spintelė. Būna, kad kabiname ir ne vieną veidrodį, o kelis vieną šalia kito arba vieną didesnį. Iš esmės kuo didesnis veidrodis patalpoje – tuo geriau, nes vizualiai sustiprėja erdvės jausmas.“ Bendras interjero stilius gali padiktuoti, ar vonioje labiau tiks veidrodis be rėmo, ar su, stačiakampio, ovalo ar apvalios formos. „O galbūt net netaisyklingos formos, kas šiuo metu labai populiarėja!“ – pabrėžia dizainerė.

Foto galerija.: new_000311640_0

Veidrodžio pasirinkimą lemia net plytelės. Parinkę plyteles, interjero specialistai sprendžia, ar norės jas apšviesti ir išryškinti. „Veidrodis turi harmoningai derėti prie interjero. Jis gali tapti interjero akcentu, o jame atsirandantys atspindžiai – sukurti išskirtinumą, gylio, erdvės pojūtį“, – sako dizainerė.

Ne per didelis ir ne per mažas

Kalbėdama, į kokius techninius parametrus reiktų atsižvelgti, D. Sakevičė pirmiausia išskiria veidrodžio dydį. Jis turi būti ne per mažas ir ne per didelis, proporcingas erdvei ir esantiems baldams. Renkantis veidrodį su apšvietimu, svarbu, kad jo skleidžiama šviesa / atspalvis būtų tokia pat kaip ir kitų vonios šviestuvų. Rekomenduotina ir dažniausiai naudojama – 3000 K (šilta balta spalva). Ruošiant elektros instaliacijos planus, dizainerė rekomenduoja iš anksto numatyti atskirą jungiklį veidrodžiui apšviesti, nors šiuo metu jis dažnai integruojamas pačiame veidrodyje.

Veidrodis įvairiais pavidalais

Didelio formato, integruoti į baldus, su lentynėlėmis, šviestuvais ar be jų, pagaminti pagal individualius norus – veidrodžių dizaino galimybės šiuo metu yra platesnės nei bet kada. Nors didžioji dauguma dizainerės klientų renkasi lengvus, stilingus veidrodžius su apšvietimu, ji siūlo apgalvoti ir kitus variantus. Pavyzdžiui, rinktis veidrodį-spintelę. D. Sakevičė tai vadina itin praktišku sprendimu, ypač aktualiu mažoms erdvėms, kai reikia išnaudoti visus daiktų pasidėjimo variantus. „Be to, veidrodinę spintelę galima daryti su apšvietimu, taip išnaudojant visas galimybes.“

Dizainerės teigimu, kuriant interjerą, veidrodis įprastai išlaiko tradicinę vietą virš praustuvo, bet tai nėra taisyklė. „Būna, kad kabiname dar vieną, papildomą, veidrodį. Arba naudojame veidrodinį fasadą gaminamiems korpusiniams baldams, pavyzdžiui, spintos durims. Taip pat vienoje vietoje tik skirtingame aukštyje galima kabinti kelis veidrodžius.“

Interjero specialistė išskiria kelis veidrodžių kabinimo būdus. Paprasčiausia veidrodį tiesiog pakabinti ant sienoje įgręžtų laikiklių. Berėmį veidrodį galima klijuoti ant plytelių viršaus arba įklijuoti tarp plytelių į specialiai jam paliktą vietą. Tokiu būdu veidrodis gražiai su plytelėmis įsitaiso vienoje plokštumoje.

Kad veidrodis atrodytų gražiai ir nereikalautų kasdienio valymo, D. Sakevičė pataria jį kabinti bent jau 1,2 m aukštyje virš grindų – taip sumažinsime aptaškymo galimybę. Erzinančio rasojimo išvengti padės šildomas kilimėlis. „Prieš einant praustis, jį reikia tiesiog įjungti. Tuomet nebaisu veidrodį kabinti net ir dušo zonoje“, – patarimais dalijasi interjerų kūrėja.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras