P. Sakalausko ir J. Mockaitytės interjero projektas Norbertas Tukaj
Nuosaikumo kryptimi: namo interjeras nekonkuruoja su lauko panorama
Rasa Pangonytė

Architektas Petras Sakalauskas ir dizainerė Jurgita Mockaitytė šio namo interjerą pradėjo projektuoti, kai šalia Neries esantis sklypas dar buvo tuščias, o pastato erdves buvo galima įsivaizduoti tik iš architekto Mariaus Bliujaus brėžinių.

Erdvaus (kartu su garažu užimančio 315 kv. m) namo architektūra specifinė – asimetriškos erdvės, daug stiklo, tačiau fiksuota planinė struktūra lėmė, kad interjero projektuotojai apsiribojo minimaliais funkciniais pokyčiais. „Viską išsprendėme funkcionaliu baldų išdėstymu, apsiėjome be didelio pertvarų perstumdymo“, – sako P. Sakalauskas.

P. Sakalausko ir J. Mockaitytės interjero projektas

Įėję į namą, patenkame į prieškambarį, vedantį į holą arba į erdvią lauko drabužiams skirtą drabužinę, per kurią galima pasiekti ir skalbyklą. Iš holo galima patekti į pagrindinio miegamojo patalpas arba į gyvenamąją erdvę. Tamsios spalvos atitvara hole funkcionuoja kaip prieškambario sienelė, kitoje jos pusėje įrengta virtuvė. Atitvara davė kryptį gyvenamajai zonai ir padėjo subalansuoti namo asimetriją, taip pat praplatinti projekte numatytą gan siaurą holo erdvę.

100 kv. m siekianti erdvė suskirstyta į aiškias funkcines zonas: virtuvė, valgomasis ir šeimos poilsio zona. P. Sakalauskas prisipažįsta, kad sustyguoti tokį plotą buvo nemažas iššūkis. „Reikėjo suvaldyti erdvę baldais ir tūriais taip, kad ji būtų jauki ir netaptų vien tik baldų rinkiniu ar šokių sale. Turėjome pagalvoti, kaip apšvietimu, baldais, tūriais „įdarbinti“ erdvę, kad kiekvienas kambario kampas būtų jaukus ir malonus leisti laiką. Dabar kiekviename kampe jaučiamės komfortiškai, mūsų neslegia tūris ar apšvietimo chaosas“, – pasakoja interjero projektuotojas.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000311609_0

Kaip ir visame interjere, gyvenamojoje zonoje dominuoja natūralios, žemės spalvos. Architektas sako, kad interjero koloritas papildo už lango esančią žalumą, tačiau neblaško dėmesio ir nekonkuruoja su lauko panorama.

Aukštos kokybės natūralios medžiagos ir gerai apgalvoti akcentai liudija subtilią prabangą. Viena pastebimiausių gyvenamosios erdvės interjero detalių – išraiškingi šviestuvai – tapo ir svarbia eksterjero dalimi, nes jie yra puikiai matomi iš lauko.

Gyvenamojo kambario akcentas – italų gamintojo „Luceplan“ šviestuvas „IIIan“. Iš plonytės lazeriu pjaustytos faneros pagamintą šviestuvą architektas P. Sakalauskas vadina šiandienio dizaino etalonu, atitinkančiu ekologinio dizaino kryptį.

P. Sakalausko ir J. Mockaitytės interjero projektas

Šeimininkų kambaryje vienu tokių akcentų tapo palubėje pakibęs „mėnulis“ – pagal specialią technologiją iš japoniško popieriaus pagamintas itališkas „Davide Groppi“ šviestuvas. Siekdamas jaukumo, architektas nusprendė vizualiai pažeminti aukštą miegamojo patalpą, tamsiai pilka spalva fiksuodamas patalpos aukščio liniją. Toks spalvinis sprendimas padėjo išvengti šulinio efekto ir vizualiai praplatino kambarį.

Kambario spalvinę gamą pagyvina aukštą langą pridengiančios vario spalvos užuolaidos. Akių lygyje esančios užuolaidos suteikia privatumo, o aukščiau paliktas atviras langas, užtraukus užuolaidas, suteikia erdvės ir gylio.

Šalia miegamojo įrengtas šeimininkų vonios kambarys su atskiru tualetu. Erdvioje patalpoje pakako vietos voniai, dušo kabinai ir dviem praustuvams. Virš jų kabo specialiai šiai patalpai sukurti ovalūs veidrodžiai su šviestuvais. Jie papildo interjerą ir išplečia gana siaurą erdvę.

P. Sakalausko ir J. Mockaitytės interjero projektas

Minimaliai apstatytus vaikų kambarius pagyvina geometriniai sienų piešiniai. „Šis piešinys – namo, kuriame vaikai gyvena, šlaitinių lubų motyvas, kuriantis ritmišką miesto interpretaciją. Spintos viršus taip pat atkartoja šlaitinį stogą. Smagus akcentas patalpoje – ryški lova“, – kambario interjerą apžvelgia P. Sakalauskas.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras