Miglės Gruodytės-Misikės kurtas interjeras Rūta Strakšaitė
Namai su erdve fantazijai
Rasa Pangonytė

Projektuodama Vilniuje, Kalnėnuose, esančio kotedžo interjerą, dizainerė Miglė Gruodytė-Misikė („Du Design“) įsivaizdavo gamtą ir privatumą vertinančią jauną šeimą ir paliko daug galimybių asmeninėms korekcijoms.

Dviejų aukštų kotedžas skirtas nuomoti, todėl dizainerės užduotis buvo sukurti gan neutralų, tačiau kokybišką ir skoningą interjerą: „Orientavomės į būsimą tikslinį gyventoją – jauną porą, šeimą, vertinančius gamtą ir privatumą, tačiau nenutolstančius nuo miesto, todėl jų būsimiems namams norėjau suteikti ramybės jausmą, naudodama natūralius, ramius atspalvius, medieną.“

Citata:Laiptų aikštelė suplanuota tiesiog svetainės viduryje, todėl neišvengiamai tapo pirmo aukšto ašimi.

Interjero dizainerei tiko statytojo siūlomas planas, todėl jo iš esmės nekeitė, pakako tik funkcionaliai suplanuoti erdves. Sudėtingiausia interjero vieta M. Gruodytė-Misikė įvardija laiptus. Laiptų aikštelė suplanuota tiesiog svetainės viduryje, todėl neišvengiamai tapo pirmo aukšto ašimi. M. Gruodytė-Misikė nusprendė laiptus dar labiau akcentuoti ir visiškai uždarė po jais esančią erdvę. „Nors savininkai baiminosi, kad labai sumažės erdvė, išėjo labai jaukus svetainės atskyrimas nuo virtuvės. Iš valgomojo zonos galima apžvelgti visą pirmą aukštą ir netrukdomai bendrauti. Kadangi turime skirtingose plokštumose esančių langų, nebijojome galimo šviesos blokavimo“, – pasakoja dizainerė.

Po laiptais atsirado erdvios, iš skirtingų medžiagų pagamintos spintos. Svetainės pusėje po laiptais esanti spinta pratęsia TV zoną, iš virtuvės pusės spinta užmaskuota neutralia balta spalva.

Viršutinėje laiptų dalyje sukonstruotos atviros pakopos – taip sumažinamas masyvumo įspūdis, be to, į laiptinę patenka daugiau dienos šviesos.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000281900_0

M. Gruodytė-Misikė sako, kad užsakovų pageidavimas „šviesiai ir erdviai“ buvo įvykdytas, nes į namą patenka daug natūralios šviesos, kuri vizualiai didina erdvumo įspūdį. Jį dar labiau sustiprina šviesūs paviršiai. „Taip akis nuslysta ir bendrai namai atrodo erdvesni, negu galbūt yra iš tiesų. Prie bendro jausmo prisideda ir tikrai aukštos lubos – pirmame aukšte turime kiek daugiau nei 3 metrus. Aukščio privalumą dar labiau sustiprinome veidrodžius ir baldus pratęsdami iki pat lubų“, – aiškina interjero dizainerė.

Interjere vyrauja balta spalva ir šviesūs kreminiai atspalviai, lengvai pereinantys į gausią medžio tekstūrų dermę, papildytą vienu kitu tamsesniu akcentu. Interjero dizainerė sako vengusi plokščių vienspalvių paviršių, todėl net tamsios baldų plokštės virtuvėje ir svetainėje yra šešėliuojančios tekstūros. „Vietoje spalvų naudojome pagrindinių korpusinių baldų paviršių gylių žaismą, kurie irgi kuria šešėlius ir gyvybę“, – sako M. Gruodytė-Misikė.

Vertinant tai, kad namuose galbūt gyvens vaikai, augintiniai, bus vaikštoma į lauko terasą, pasirinkta vinilinė grindų danga. Pirmo aukšto sienų apdailai panaudota molio tinko apdaila, kuri, anot dizainerės, ypač gerai atsiskleidžia gyvai ir dėl jaukios tekstūros atrodo „gyva“, šešėliuojanti.

Miegamojo interjerui dizainerė ieškojo paprasto, bet efektingo sprendimo, todėl vyraujančią nuosaikią ir neutralią spalvų paletę pagyvino faktūromis, linijomis ir ritmika. Taip atsirado frezuotos ovalo formos galvūgalyje, šviesus vertikaliai persiūtas lovos atlošas ir kontrastą kurianti medinė plokštė.

„Kompoziciškai atsverti ir „įžeminti“ esamai situacijai pasirinkome keletą juodų akcentų. Kadangi būstas įrengtas nuomoti, buvo sveriamas kiekvienas sprendimas, tad net tokios smulkios detalės kaip skaitymo šviestuvai, baldų rankenėlės ar kabančių šviestuvų laidai kartu atlieka ir dekoratyvinę funkciją“, – interjero kūrimo detales atskleidžia M. Gruodytė–Misikė.

Anot projekto autorės, šio interjero sprendimai yra nuosaikūs, todėl liko daug erdvės būsimų gyventojų fantazijai: „Sukūrėme erdvių su atviromis lentynomis, kad dekoru būtų galima lengvai keisti nuotaiką ir koreguoti stilistiką.“

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras