Vilijos Sėjūnės interjero projektas. Gerda Ramonė
Modernizuotame interjere liko vietos ir sentimentus keliančioms detalėms
Rasa Pangonytė

Šalia Vilniaus esančio seno namo interjero rekonstrukciją dizainerei Vilijai Sėjūnei patikėjęs užsakovas pageidavo modernaus, šiuolaikinius poreikius atitinkančio būsto, kuriame būtų išsaugoti autentiški senosios architektūros elementai. Su namu šeimininką sieja ir stiprus emocinis ryšys – jame užaugo pats ir užaugino savo vaikus.

Interjero dizainerė V. Sėjūnė sako, kad senas, prieš septynis dešimtmečius pastatyto medinio 90 kv. m namo vidus po remonto pasikeitė iš esmės. Perplanavus patalpas, padidėjo virtuvė. Kadangi joje anksčiau trūko dienos šviesos, nuspręsta suformuoti papildomą langą. Išardžius sieną, iš virtuvės atsirado platus perėjimas į svetainę.

Vilija Sėjūnė

Name įrengti atskiri vonios ir wc kambariai, atsirado erdvi įeinama drabužinė, padidintas miegamasis. Prieš rekonstrukciją buvusios 2,2 m aukščio lubos buvo pakeltos iki 2,6 m. Visame name pakeisti vamzdynai bei atnaujinta elektros instaliacija.

Virtuvė prieš rekonstrukciją

Interjero dizainerė pasakoja, kad senos statybos namas reikalavo tam tikrų kompromisų. „Seno medinio namo specifika neleido judinti visų norimų sienų, tad bandėme išsisukti su esamomis galimybėmis. Visos namo konstrukcijos – sienos, lubos, stogas – labai nelygios, vietomis susėdusios. Buvo daug derinimo su ekspertais ir meistrais, kokie sumanyti sprendimai galės būti įgyvendinti realybėje“.

Kai kuriuos interjero sprendimus lėmė susiformavę šeiminininkų įpročiai. Jie pageidavo izoliuotos virtuvės, todėl tarp šios patalpos ir svetainės atsirado stiklinė pertvara. „Vietoj stiklinės pertvaros anksčiau buvo aklina siena, o patekimas į svetainę buvo standartinės durys iš koridoriaus, tad nuo virtuvės iki svetainės reikdavo eiti aplink“, – pokyčius komentuoja V. Sėjūnė.

Virtuvė ir valgomasis po rekonstrukcijos.

Siekiant daugiau patogumo, padidintas šeimininkų miegamojo plotas. Išplėsto kambario akcentu tapo autentiškos, šildymui anksčiau tarnavusios krosnies fragmentas. „Rekonstrukcijos metu atnaujinome jos koklius ir integravome naują kapsulę su stiklinėmis durelėmis, per kurį matyti natūrali liepsna. Tad ši krosnis tapo išskirtiniu dizaino elementu, šaltuoju metų laiku suteikiančiu ypatingo jaukumo“, – sako interjero dizainerė. Galvūgalio siena dengta baldine plokšte, kuri papildomai izoliuoja garsą.

Foto galerija.: new_000335417_1

Iš esmės pakito ir WC zona. Į tualetą anksčiau buvo patenkama iš virtuvės. Itin mažoje patalpoje trūko vietos elementariems buities daiktams ir higienos priemonėms susidėti. Rekonstruojant interjerą, pagal klientų pageidavimą, dizainerė suplanavo dvi atskiras patalpas – tualetą su nedideliu praustuvėliu bei vonios kambarį su dušine ir didele ūkine spinta, kurioje tilpo ir skalbyklė bei džiovyklė.

Gamtos apsupto namo interjerui dizainerė V. Sėjūnė parinko neutralias žemės spalvas: rudą, šviesiai pilkšvą, švelnią smėlio, medžio tekstūros, šlifuoto žalvario. Akcentine spalva tapo miško žalia.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000335417_4

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras