Norbertas Tukaj
Laikas be skubos
Rasa Pangonytė

Pajūryje, atokiau nuo didelių gyvenviečių, atostogų namus pasistačiusi šeima mėgaujasi gamta, dalijasi kiemu su laukiniais gyvūnais ir ilsisi atpalaiduojančiame interjere. Jį sukūrė interjero dizainerės Gabija Pažarskytė ir Karolina Juodeškaitė-Juknė („Dizaino virtuvė“).

Čia viskas suprogramuota geram poilsiui. Neišeinant iš namų galima grožėtis kemsingomis pievomis, miškais, klausytis jūros ošimo, skaičiuoti iš Palangos oro uosto kylančius lėktuvus. Laukinės gamtos kaimynystė tapo rimtu iššūkiu įrengiant namą. Prie nuošalaus namo sudėtinga privažiuoti, todėl kai kurias statybines ir apdailos medžiagas teko nešioti rankomis. G. Pažarskytė sako už tai ypač norinti padėkoti „Evaldo baldų“ komandai.

Šeimos ir draugų poilsiui skirtas namas padalytas į dvi dalis. Didžioji dalis skirta gyvenamajai zonai, sandėliavimui ir sanitariniams mazgams. Laiptų ir miegamųjų dalis „nustumta“ į pastato galą. Name suprojektuoti keturi patogūs lygiaverčiai miegamieji – du apačioje ir du simetriški kambariai aukšte. Viename miegamajame įrengta ir darbo vieta.

Studijos „Dizaino virtuvė“ projektas

Namų ašis – su svetaine sujungta virtuvė. Šeimininkai mėgsta gaminti, todėl buvo svarbu, kad ji būtų patogi. G. Pažarskytė pasakoja, kad, atsižvelgdama į užsakovus, virtuvę planavo praktišką, su dideliu šaldytuvu, bet kartu ir dekoratyvią, atvirą, be masyvių spintų. Daiktų laikymo klausimą išsprendė po laiptais suplanavę sandėliuką.

Siekiant erdvės įspūdžio, gyvenamojoje zonoje stogo erdvė palikta atvira. „Mano akimis, stogas – čia gražiausia interjero detalė. Atvėrėme visą šlaitą, t. y. konstruktyvines sijas. Lubas dengėme natūralaus šiaudo kilimine danga. Ji gražiai atrodo ir užtikrina labai gerą akustiką. Nors lubos labai aukštos – aukščiausioje vietoje siekia apie 7 metrus, viduje labai jauku“, – netradicinės medžiagos pasirinkimu džiaugiasi G. Pažarskytė.

Dideli langai užtikrina natūralią šviesą, nuo ryto iki vakaro kuriančią skirtingą interjero nuotaiką, papildomos šviesos vakarais suteikia ir terasoje esantis aukuras. Šviesa namo viduje paprastai jungiama tik visiškai sutemus (apšvietimo sprendimai – „Ardena“).

Studijos „Dizaino virtuvė“ projektas

Intensyvius saulės spindulius pirmame aukšte sulaiko žaliuzės („Užuolaidėlė“) ir užuolaidos, viršutiniuose miegamuosiuose – specialias apsaugas nuo saulės turintys stoglangiai.

Namą supanti gamta tapo ir kertine interjero tema. „Visą dėmesį sutelkėme į gamtą, į natūralumą“, – patvirtina viena projekto autorių. Iš aplinkos į vidų persikėlė ir vyraujančios medžiagos bei spalvos – vyrauja pilki, rusvi atspalviai, naudojama daug natūralaus medžio, pintų elementų.

Nors viduje galima atpažinti konkrečiam stiliui priskirtinų detalių, G. Pažarskytė sako, kad projektuojant šį interjerą nuspręsta nesišlieti prie konkretaus stiliaus ir kurti tiesiog modernius ir jaukius poilsiui skirtus namus.

Studijos „Dizaino virtuvė“ projektas

Vidaus sienų apdailai naudotas tekstūrinis tinkas. Po ilgų svarstymų jis nugalėjo molį kaip tvirtesnė ir lengviau prižiūrima medžiaga. Laiptai, virtuvės stalviršis ir virtuvės sala išlieti iš betono. Nors betono paviršius impregnuotas, tai šimtu procentų neapsaugo nuo dėvėjimosi. Anot vienos iš interjero bendraautorių, būtent toks ir buvo šeimininkų noras – kad daiktai gyventų savo gyvenimą. Šį požiūrį atitinka ir „pablukusios“ rustic stiliaus medinės grindys („Medžio stilius“). „Radome grindis, kurios atitinka visą stilistiką. Neatrodo, kad viskas išpuoselėta, nauja, todėl čia gyvenantys žmonės gali jaustis atsipalaidavę“, – interjero idėją atskleidžia G. Pažarskytė.

Foto galerija.: new_000333084_0

Aktyvius namo šeimininkų pomėgius išduoda papildomais dekoro elementais tapusios banglentės, gimnastikos žiedai. „Šie namai pritaikyti įvairiems scenarijams. Tačiau kartu yra visiškai neįpareigojantys“, – apžvelgusi kartu su kolege kurtą interjerą sako „Dizaino virtuvės“ įkūrėja G. Pažarskytė.

Interjeras interjeras