Kilimas „Giro Big“. Gamintojas „Mut“ Gamintojai
Kokiomis spalvomis mirga 2024-ieji?
Laura Čiginskaitė

Kasmet įvairūs trendseteriai, dažų ir kitų interjero elementų gamintojai skelbia spalvas, kurios dominuos įvairiose srityse. Taip pat – ir namų interjere. Vienos jų jau kurį laiką kopia šio pripažinimo link, kitos kiek nustebina ir net išrinktos turi kovoti dėl vietos namuose. Vis dėlto, kaip pastebi tapytoja, dizainerė Donata Liaukevičienė („Artistė“), pokyčiai interjere greitai nevyksta, o metų spalvos dažnai tampa tik akcentu ar įkvėpimo šaltiniu.

„Pantone“ – „Peach Fuzz“

Rodos, kasmet „Pantone“ institutas padiktuoja vis priešingą spalvą – šiemet ryškiąją „Viva Magenta“ keičia šilta „Peach Fuzz“. „Ne šiaip sau žingsnis po žingsnio ji atėjo į mūsų aplinką. Atsižvelgiant į tai, kad pastaruosius kelerius metus pasaulyje kyla daug neramumų, pradedama ieškoti ramybės ir šilumos savo aplinkoje. Kaip teigia „Pantone“ spalvų specialistai, tai – spalva, nešanti užuojautos ir empatijos žinią, jos šiltumas yra lyg apkabinimas.

Poilsio kėdė „Desert“. Gamintojas „Ferm Living“

Visgi, kad ir kokia graži šios spalvos siunčiama žinutė, pritaikyti ją interjere nėra labai lengva“, – sako D. Liaukevičienė. Anot jos, lietuvių interjeruose šią aksominio persiko spalvą dažniausiai turi smulkūs baldai, namų aksesuarai (pufai, foteliai, akcentiniai šviestuvai, indai, vazos ir pan.), taip pat tekstilės gaminiai (pagalvėlės, tam tikro stiliaus kilimai). Drąsesni sprendimai priimami kuriant sanitarinių mazgų interjerą, pasirinkus šio atspalvio plyteles.

„Krylon“ – „Bluebird“

Socialiniuose tinkluose vis labiau populiarėjant dopamino dekoro tendencijai, tai atspindi ir metų spalvos. Vienas tokių pavyzdžių – žaisminga „Bluebird“ spalva. Anot D. Liaukevičienės, kad tokia spalva interjere neerzintų, ji turi būti parinkta atsižvelgiant į patalpos dydį, apšvietimą ir, žinoma, nepamirštant atsvaros. „Bluebird“ spalva, derinama su švelniu (natūralių tonų) medžio elementų atspalviu, atrodys išties prabangiai. Šiam duetui papildyti tikrai tiktų ir švelnūs smėlio bei pilkšvi atspalviai. Ryški spalva interjere geriausiai atsiskleidžia ją derinant su ramiais tonais“, – įžvalgomis dalijasi ekspertė. Dizainerė ryškių spalvų ragina nebijoti tuos, kurie kuria būsto trumpalaikei nuomai interjerą – tai gali padėti išsiskirti didelėje pasiūloje.

Sofa „Mags Low“. Gamintojas „Hay“

„Glidden“ – „Limitless“

Dažų gamintojas „Glidden“ ant pjedestalo šįkart iškelia gaivų ir šiltą gelsvos atspalvį. D. Liaukevičienė ragina neapsigauti – nors tai neutrali spalva, ji turi pagrindinės spalvos galią. Anot dizainerės, tikriausiai iš pirmo žvilgsnio ji nesulauks susižavėjimo, nes primins laikus, kai taip dažyti sienas buvo itin madinga, tačiau iš tiesų jos teikiamo emocinio komforto šiandien labai trūksta.

Vaza „Orimono“. Gamintojas „101 Copenhagen“.

„Ši spalva vienodai gerai dera su šiltais ir šaltais tonais: su ruda medžio spalva, balta marmuro, su populiariais juodais ir žalvario metalais, su sidabro ir bronzos apdaila. Jei ryškesnę spalvą mes dažniau renkamės tik akcentinėms sienoms, tai ši „Limitless“ gali būti pritaikoma ir visai patalpai. Tokia spalva galima dažyti kartu ir lubas – tokiu atveju pasiektume ypač modernų sprendimą“, – pastebi studijos „Artistė“ dizainerė.

„Benjamin Moore“ – „Blue Nova“

Dar vienas dažų gamintojas neatsispyrė mėlynos atspalviams – „Benjamin Moore“ metų spalva paskelbė mėlynai violetinę „Blue Nova“. D. Liaukevičienė neslepia jai simpatijų ir sako, kad ją kaip akcentinę sieną (ir ne tik) tikrai išdrįstų naudoti bet kuriai namų erdvei. Anot ekspertės, ši spalva puikiai dera su ruda, oranžine ar terakotos spalva. Jei nedrąsu tokią spalvą naudoti didesniame interjero plote, galima įsileisti po truputį – pirmiausia renkantis ją aksesuarams, baldams ar meno kūriniams.

Kilimas „Cornflower blue“.  Gamintojas „Layered“

„Graham & Brown“ – „Viridis“

Iš gamtos į interjerus ateinanti „Viridis“ spalva savo pozicijose įsitvirtinusi jau kurį laiką. Anot D. Liaukevičienės, interjero dizaineriai šią spalvą renkasi kiek rečiau, tačiau savarankiškai savo namus kuriantys jos dar nepaleidžia. „Nenuostabu – jos daug gamtoje, tad mums asocijuojasi su gyvybe, harmonija, atsinaujinimu, pavasariu. Ne paslaptis, kad spalvos turi savo energiją ir daro poveikį. Žalia spalva tinkama bet kuriai namų erdvei, tačiau nereikia persistengti su jos intensyvumu. Ji ramina, padeda atsipalaiduoti ir pailsėti. Verta paminėti ir tai, kad ji mažina įtampą, kuri yra dažna šių dienų palydovė“, – akcentuoja dizainerė.

Fotelis „Dalma“. Gamintojas „Baxter“
Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras