„SantaMonika“ projektas Kaune. Vytenis Raubickas
Interjero tema – „Alisa Stebuklų šalyje“
Rasa Pangonytė

Buvusiame Kauno „Telekomo“ pastate esantys namai žavi spalvomis ir netikėtomis detalėmis. Per pandemiją interjerą kūrusios „SantaMonikos“ dizainerės sako, kad šis pozityvus projektas – lyg atkirtis slogioms dienoms ir galimybė įgyvendinti savo kūrybines idėjas.

Interjero tema „Alisa Stebuklų šalyje“ neatsirado spontaniškai. Tokios tematikos namų pageidavo patys užsakovai, tačiau jos įgyvendinimą jie visiškai patikėjo studijos „SantaMonika“ komandai – Santai Simonavičiūtei ir Monikai Kinderytei.

„Labai džiaugiamės, kad sutikome ryškius ir drąsius klientus, kurie nenorėjo, kad jų namai atrodytų kaip kitų namai, o kaip tik troško parodyti savitą charakterį. Norėjome, kad namuose tvyrančios spalvos, raštų, medžiagų ir kitų techninių sprendimų dinamika atgaivintų sielą ir pabudintų norą džiaugtis kiekviena diena“, – sako originalaus interjero autorės.

Rekonstruotame pastate esantis būstas – lofto tipo. Tokie gyvenamieji būstai paprastai pasižymi daug nenaudingo ploto turinčia erdve, todėl projektuodamos šeimos namus dizainerės turėjo kruopščiai apgalvoti techninius sprendimus, kurie erdvei suteiktų vizualaus lengvumo ir išspręstų techninius bei funkcinius klausimus.

Norėdamos išlaikyti originalų lofto konstrukcijos ir lubų aukštį, visą elektros, apšvietimo, vėsinimo ir vėdinimo instaliaciją projektuotojos paslėpė vamzdeliuose. „Namuose įdiegta „Smart“ namų valdymo sistema, kuri nepririša nei prie jungtukų vietos, nei prie kitos namuose veikiančios sistemos valdymo. Su tokia sistema namai prisitaiko labiau prie jūsų nei jūs prie jų, tad judėjimas ir gyvenimas juose tampa paprastesnis“, – modernius sprendimus komentuoja interjero dizainerės.

Vos įžengusi į patalpas, „SantaMonikos“ komanda suprato, kuriuos buto elementus paliks kaip buvusius: „Nupoliravome esamas lubas, taip atidengėme betoną, palikome esamas plytų sienas, o didelius ištrupėjimus papuošėme molio dekoru. Atnaujinome betonines grindis, kurios kartu su lubomis didžiausius namų plotus užpildė monochrominėmis spalvomis ir leido kitiems elementams atsiskleisti. Taip pat palikome keletą betoninių kolonų prie vitrininių langų. Likusias sienas pasirinkome dekoruoti tapetais, plytelėmis ar molio tinku.“

Pirmame aukšte, šalia gyvenamosios erdvės, dizainerės suprojektavo šeimininkų miegamąjį ir erdvią drabužinę. Norėdamos sukurti jaukią ir intymią atmosferą, sienų dekorui jos parinko ryškias spalvas. Raudonų plytų siena puošta molio dekoru, kurio raštas nukeliauja į kitą sieną ir virsta ištisu paveikslu. Lovūgalio sienelė papuošta augalų raštais išmargintais tapetais. „Naudodamos skirtingus raštus, dekorus norėjome parodyti, kad svarbiausia yra tarpusavyje derinti spalvų gamą, kuri skirtingus elementus paverčia vientisu kūriniu“, – pasakoja S. Simonavičiūtė ir M. Kinderytė.

Interjero puošmena ir ašis – ryškia salotine spalva nudažyti metaliniai laiptai. Antrą savo gyvenimą gyvenantys puošnūs laiptai į Kauną atkeliavo iš Lenkijos.

Antresolėje suprojektuotas jaukus darbo kambarys bei sūnaus ir dukros miegamieji. Dukros kambaryje esantį langą dizainerės vadina vienu iš raktinių projekto elementų. „Iš šios vietos galima stebėti visą namų gyvenimą. Norėjome mergaitei sukurti erdvę, iš kurios galėtų grožėtis netoliese stovinčiais laiptais su papūga ar botaniniu tapetu ir nesijausti atskirtai nuo tėvų ar kitų erdvių. Jos kambarys bene labiausiai primena kambarėlius iš „Alisos Stebuklų šalyje“ pasakos“, – sako projekto autorės.

Dėl žemų ir siaurų praėjimų į privačias gyvenamąsias patalpas erdvėms atskirti buvo nuspręsta naudoti užuolaidas. Autorių nuomone, jos paaukština patalpas, suteikia privatumo, neskaido erdvių į mažus segmentus, bet susilieja su ja supančia aplinka.

„Užtrauktos užuolaidos savo koloritu sutampa su sienomis ir sujungia skirtingas patalpas į vieną visumą. Daugelyje vietų naudojama virštinkinė vamzdelių instaliacija, kuri čia atlieka ir užuolaidų karnizų funkciją. Be to, šiuose namuose užuolaidos mums sukuria mistinį urvelių vaizdinį, patekimą į kitas pasakiškas erdves, kaip ir pasakoje „Alisa Stebuklų šalyje“, – šypsosi interjero kūrėjos.

Interjero dizainerės juokauja, kad vienoje mažiausių buto erdvių – vonios kambaryje – sugebėjo sutalpinti visą namų interjero koncepto santrauką. Vos įėjus į patalpą, pasitinka šachmatų rašto kilimas, vedantis į dušo zoną. Šachmatų efektyvumą paryškina vaizdinę optinę iliuziją kuriantys stiklo blokeliai, naudojami kaip pertvara.

Aplink plautuvę, skalbyklę ir unitazą perimetru išdėliotos plytelės („Apdailos namai“), kurios apsaugo virš jų esančius tapetus nuo drėgmės. Kaip ir kitose namų erdvėse, lubos padengtos metaliniu tinklu. Kartu su giliau esančiu baltu pagrindu jis sukuria optinę aukščio iliuziją, o apvalios formos ir kiti patalpos elementai, durų puošyba sukuria lengvumo pojūtį.

Ypatingą atmosferą kuria baldai. Dalis jų specialiai gaminta šiems namams, kiti – pirkti sendaikčių parduotuvėse. „Norėdamos pabrėžti valgomojo stalo ir kėdžių patiną, palikome juos tokius, kokie yra, – su savo istorija. Fotelius, sofą, šviestuvus, pufus atnaujinome, suteikėme jiems antrą gyvenimą. Kitiems dekoro elementams – lentynoms, stalams – naudoti natūralūs medžio luitai“, – pasakoja dizainerės.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000293809_0

Interjero kūrėjos sako, kad miesto centre urbanistinėje aplinkoje esančiame būste norėjo sukurti gamtos oazę, kurioje gyventojai galėtų kūrybiškai atsiskleisti ir atsipalaiduoti. „Sakydamos „gamtos oazę“ turime galvoje ir techninius sprendimus, medžiagas ir žalius projektavimo sprendimus. Tarkime, apdailai rinkomės natūralias medžiagas: molio tinką, betoną, medį, metalą. Po truputį turime galvoti tik apie 100 proc. tvarius interjerus ir jų sprendimus“, – patikslina jos.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras