Anos Drutel kurtas interjeras Viktorija Zelenkova
Interjere dizainerė suvienijo skirtingas užsakovų nuomones
Rasa Pangonytė

Nuo pamatų iki paskutinių dekoro elementų namų įrengimą lydėjusi interjero dizainerė Ana Drutel („AD interjerai“) šį projektą vadina sėkmingo šeimininkų ir dizainerio bendradarbiavimo ir pasitikėjimo pavyzdžiu.

Su Vilniuje gyvenančiais užsakovais dizainerė susipažino per pirmą karantiną ir iš pradžių galėjo bendrauti tik nuotoliniu būdu. Tačiau tai netrukdė vieniems kitus suprasti: „Suderinti interjero koncepciją buvo labai lengva, nes užsakovai atėjo žinodami ir vertindami mano braižą. Pradėjome nuo plano, kurį gan stipriai pakeičiau pagal užsakovų poreikius, išsakytus pageidavimus ir gyvenimo būdą. Vėliau buvo sukurtos interjero vizualizacijos, kurios buvo priimtos beveik be korekcijų. Jomis vadovavomės visą įrengimo laikotarpį.“

Anos Drutel kurtas interjeras

Nors interjero kūrimo procesas buvo sklandus, A. Drutel prisimena, kad kai kuriais klausimais bendros nuomonės neturėjo patys užsakovai, todėl dizainerė turėjo pasiūlyti abiem tinkantį kompromisą. „Šeimininkės prašymas buvo sukurti lengvą, neperkrautą šviesų interjerą, kuriame nėra atsitiktinių elementų, viskas turi savo vietą ir prasmę, o namai nereikalauja ypatingos priežiūros. O šeimininkas norėjo tamsesnių namų, daug ryškios medžio apdailos, tad visi kartu ieškojome sprendimų ir kompromisų“, – prisimena ji.

Ieškant kompromisų, atsirado aiškus namo padalijimas: gyvenamąją erdvę ir privačias erdves jungiančiam holui, darbo kambariui ir svečių sanitariniam mazgui parinkti tamsesni sienų atspalviai, lubos dengtos tamsaus medžio dailylentėmis. Svetainės, valgomojo ir virtuvės erdvėje bei privačiame šeimininkų bloke – miegamajame, drabužinėje, vonioje – vyrauja erdvė ir šviesios spalvos.

Foto galerija.: new_000311600_0

Šeimininkei pageidaujant kuo mažiau erzinančių ir ryškių šviesos šaltinių, daug apšvietimo paslėpta nišose, o dekoratyvūs šviestuvai – be atvirai matomų lempučių. „Taip atsirado ir nuostabus „Vibia“ šviestuvas „Flamingo“ virš valgomojo stalo, ir „DCW Editions“ šviestuvas „Fokus“, kuris tobulai tarnauja ne tik kaip švelnios jaukios šviesos šaltinis vakarais, bet ir kaip pagrindinis svetainės akcentas-skulptūra, kuri lengvai juda nuo švelniausio oro srauto“, – šviestuvų pasirinkimą komentuoja interjero dizainerė.

Kad baltas minimalistinis interjeras neatrodytų nuobodus, A. Drutel ypatingą dėmesį skyrė faktūroms ir medžiagų tekstūroms. Ryškiausias faktūrų įvairovės pavyzdys – svetainė. „Šviesaus mikrocemento sienos (dekoratoriai – „Menesienos“), balto grubaus betono kavos staliukai, skaidrus tekstūruotas pertvaros stiklas, metalinių konstrukcijų ritmas, travertino akmens židinio apdaila, baldų balintas medis, minkštutėlė kiliminė danga, skaidraus lino užuolaidos, kontrastingų raštų audinių kombinacija ant sofos, verstos odos fotelis, grindų medžio raštas...“ – vardija interjero dizainerė. Jos teigimu, kontrastingos faktūros sukuria labai ramią išbaigtą erdvę, kurioje gera būti.

Anos Drutel kurtas interjeras

Namo šeimininkai iškart žinojo, kad norėtų atskiros poilsio ir gaminimo / valgymo zonos, atskirtos lengva pertvara. Kad stiklinė pertvara įgautų daugiau prasmės, A. Drutel prie jos įkomponavo biožidinį. Kiekvieną vakarą jungiamas židinys tarnauja ir kaip jaukios šviesos šaltinis, ir kaip atsipalaidavimo elementas.

Dizainerė sako, kad bene daugiausia dėmesio kuriant šį interjerą skirta virtuvei, nes ji buvo labai svarbi gaminti mėgstančiai šeimininkei. „Specialiai prie viryklės buvo atvestos dujos, o pati viryklė – šešių taškų. Už viryklės, dešinėje, įrengtas sandėliukas. Ten nuolat vaikštoma, tad nusprendėme palikti jį be durų ir labai funkcionaliai suplanavome, kad visa buitis būtų savo vietoje ir po ranka. Šeimininkė norėjo ir dviejų didesnių plautuvių, tad iš lieto akmens suprojektavome gana nestandartinį, bet be galo patogų dviejų kriauklių kubą“, – aiškina A. Drutel.

Šeimininkė – travertino akmens gerbėja, tačiau natūralus akmuo – porėtas, gerai įgeria skysčius, todėl stalviršiui nuspręsta pasirinkti travertino imitacijos kvarcito stalviršį. Anot dizainerės, ant jo galima pjaustyti, pastatyti karštą puodą, palikti išpiltą vyną per naktį ir viską labai lengvai nuvalyti.

Anos Drutel kurtas interjeras

Pasakodama apie praktiškus pasirinkimus, A. Drutel su šypsena prisimena šeimininkų prašymą atsižvelgti ir į šeimos augintinį – daugiau nei 50 kg sveriantį Cane Corso veislės šunį. „Pagrindinis prašymas buvo, kad apdailos medžiagos atlaikytų išdykusį augintinį ir neskaudėtų dėl subraižytų grindų. Taip ant grindų atsirado vinilinė danga, kuri puikiai tarnauja visai šeimai. Rinkdamiesi sofą, žiūrėjome modelius tik su nuvelkamu audiniu, kurį būtų lengva prižiūrėti. Kadangi namų interjerą fotografavome beveik po gyvenimo juose, galiu drąsiai sakyti, kad ir grindys, ir baldai puikiai laikosi ir pateisino visus šeimininkų lūkesčius“, – juokiasi A. Drutel.

Šeimininkų miegamąjį dizainerė kūrė kaip labai intymią, privačią erdvę, skirtą atsipalaiduoti ir pailsėti. Ji sako, kad visi baldai, apdaila ir apšvietimas buvo renkama labai atidžiai ir kruopščiai, o norimo – plombyro – atspalvio užuolaidas pavyko parinkti tik iš trečio karto.

Erdvus vonios kambarys pritaikytas kasdienei higienai ir atpalaiduojantiems vandens ritualams, kuriais galima mėgautis žiūrint į mišką. Vonia ir drabužinė atskirta stiklinėmis durimis („Exclusive Glass Doors“). Skaidrus tekstūruotas stiklas atkartojo namų akcentu tapusią svetainės pertvarą.

Kurdama vaikų vonios kambarį, dizainerė nenorėjo nei per šviesių, nei per tamsių spalvų, todėl nusprendė rinktis kontrastą – šalia pilkų betono mozaikos plytelių čia atsirado mėtinio atspalvio sienelė ir rožinė lieto akmens kriauklė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras