Dovilės Sakevičės projektas InterioShot by Gerda Baltrunaite
Įkvėpimas iš jūros, smėlio ir šviesos
Rasa Pangonytė

Vilniaus Naujamiestyje esantį butą, skirtą jaunai mamai ir dviem mergaitėms, dizainerė Dovilė Sakevičė („Dovilės interjeras“) kūrė pasitelkdama gamtos spalvas. „Viskas prasidėjo derinant interjero viziją ir spalvinę gamą, kai užsakovė man tarė: „Man labai patinka smėlis, šviesa ir jūra, pastelinės spalvos. Nepatinka 100 proc. juoda ir 100 proc. balta bei „auksiukai“ – blizgučiai, nes tokių grynų spalvų gamtoje nėra“, – interjero pristatymą pradeda dizainerė.

Atsižvelgdama į tvirtą užsakovės nuomonę, D. Sakevičė dominuojančiomis spalvomis parinko šviesiai pilką, smėlio ir akcentinę žalią, suteikiančią interjerui gyvybės ir žavesio. Pasirinkta spalvinė gama padeda sukurti jaukios, šviesios ir tvarkingos namų erdvės įspūdį.

„Juodos spalvos stengėmės išvengti maksimaliai. Net tradiciniai buitiniai įrenginiai, tokie kaip orkaitė ir kaitlentė, yra smėlio spalvos, o juodas metalines sofos kojeles specialiai vežėme dažyti pilka spalva, nes gamintojai, deja, negalėjo pasiūlyti kitos spalvos varianto. Spalvinę idėją pasufleravo ir vonioje esantis išskirtinio dizaino ir spalvos pastatomas praustuvas, kurį užsakovė nusipirko dar prieš įsigydama namus“, – pasakoja D. Sakevičė.

Ypatingas dėmesys skirtas žalsvam virtuvės fasadui – pasirinkome ilgai ieškotą ir norimą atspalvį. Ta pačia spalva nudažyta ir su miegamuoju kambariu besiribojanti siena. Ta pačia žalia spalva nuspręsta nudažyti ir medžio faneruotės duris. Likusios faneruotos durys ir grindjuostės nudažytos sienų (smėlio) spalva. Durų dažai subtiliai išryškina medžio tekstūrą. Medžio detalės šiame interjere pasikartoja dažnai – nuo natūralaus ąžuolo masyvo ir faneruotės iki kokybiškų ąžuolinių parketlenčių. Dizainerė sako, kad grindims pasirinktas labai švelnus natūralaus medžio atspalvis puikiai dera su žaliais, šviesiai pilkais ir smėliniais atspalviais.

Citata:Spalvinę idėją pasufleravo ir vonioje esantis išskirtinio dizaino ir spalvos pastatomas praustuvas, kurį užsakovė nusipirko dar prieš įsigydama namus.

„Virš valgomojo stalo kabo nuostabus šviestuvas, pagamintas iš lenktos klijuotos beržo faneros, naudojant itin aukštas technologijas. Apvalus ąžuolo masyvo valgomojo stalas su išskleidimo funkcija gamintas pagal užsakymą būtent šiam interjerui. Spalvą pavyko išgauti artimą parketlenčių ir valgomojo kėdžių spalvai. Kėdžių dizainas – griežtos sėdimosios dalies ir atlošo linijos kuria kontrastą su apvalių formų kėdės kojomis. Minimalistinės ir funkcionalios kėdės lengvai derinamos daugelyje erdvių, jas sutikti galima šalia kosmetinio / darbo stalelio miegamajame, taip pat prie mergaičių rašomųjų stalų“, – baldų pasirinkimą komentuoja interjero dizainerė.

Pagrindinis svetainės akcentas – subtilios žalios spalvos išskirtinio dizaino sofa-lova su metalinėmis kojelėmis, patogiu išskleidimo mechanizmu ir reguliuojamais galvos atlošais. Prie TV sienos glaudžiasi kompaktiška spintelė, pagaminta iš dažyto matinio frezuoto MDF, atkartoja virtuvės baldų raštus.

Poilsio zoną papildo šalia sofos patiestas aukštos kokybės rankų darbo vilnonis kilimas ir du ąžuoliniai kavos staliukai. Dideli kambario langai pridengti interjero koloritą darniai papildančiomis užuolaidomis, suteikiančiomis erdvei privatumo ir jaukumo.

Bute vyraujančios žemės spalvos kartojasi ir miegamajame. „Talpi smėlio spalvos sieninė spinta („Finų medis“) puikiai susilieja su tokios pat spalvos sienomis. Prie lango suprojektavome kosmetinį / darbo stalelį su veidrodžiu, taip gavome praktišką namų vietą. Stilingai atrodo ir papildo miegamąjį priderinta dvigulės lovos lovatiesė, kuri yra pagaminta iš vilnonio audinio. Lovatiesė – minimalistinio dizaino, papuošta dekoratyviomis, neapdorotomis siūlėmis. Miegamajam kambariui, kaip ir svetainės erdvei, pasirinktas aksominis užuolaidų („Užuolaidėlė“) audinys, spalva derinta prie sienų. Sieniniai šviestuvėliai prie lovos – nukreipiamojo šviesos srauto, minimalistiniai“, – miegamojo interjero detales apžvelgia D. Sakevičė.

Foto galerija.: new_000293797_0

Jaukiame šviesiame mergaičių kambaryje projektuojant pavyko sutalpinti viską, ko reikia mažosioms gyventojoms. Dėmesys krypsta į žaismingus tapetus su augalų motyvais, laumžirgiais ir boružėlėmis. Jaukumo kambariui suteikia esanti tekstilė – spalviškai derantys lovų („Subtila“) audiniai, patalynė, kilimas, užuolaidos ir romanetės. Korpusiniai baldai – talpi spinta su antresole, stalai ir spintelės – suprojektuoti būtent šiam kambariui, todėl erdvė išnaudota maksimaliai funkcionaliai ir patogiai.

Vonios kambario grindims ir sienoms interjero autorė parinko vienodas ramų akmens raštą imituojančias plyteles („Apdailos namai“) (formatas 60 x 120 cm). Erdvę sušildo korpusiniams baldams naudota medžio imitacijos plokštė. Virš pakabinamo unitazo ir po kriauklės stalviršiu suprojektuotos talpios spintelės ir stalčiai vonios reikmenims bei skalbiniams sudėti, šalia įkomponuota skalbimo mašina. Pasirinktas stalviršis – baltas lietas akmuo. Jo fone gražiai išryškėja žalsvai mėlynas praustuvas – charakteringa detalė, padariusi įtaką visam interjerui. Erdvę vizualiai praplečia apšviestas veidrodis („Glasnesta“).

„Galutinis rezultatas mus abi su užsakove maloniai džiugina, nes pavyko sukurti namus, kurie visiškai atspindi šeimininkės lūkesčius ir norus“, – apžvelgusi projektą, konstatuoja dizainerė D. Sakevičė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras