Bendrovė
Frankfurte – žvilgsnis į tekstilės ateitį
Laura Čiginskaitė

Kokia tekstilės ateitis ir kaip ją keis vis svarbesnę vietą užimančios tvarumo tendencijos – atsakymų į šiuos klausimus ieškos tarptautinė „Heimtextil“ paroda, 2024 m. sausio 9–12 dienomis vykstanti Frankfurte. Jos metu tikimasi sulaukti daugiau nei 2600 dalyvių, pristatysiančių savo produktus. Pagrindinė parodos žinutė – „Naujasis jautrumas“.

Karščiausias tendencijas diktuojanti „Heimtextil“ šiais metais ypatingą dėmesį skirs tekstilės sektoriuje jau vykstantiems arba tebelaukiantiems pokyčiams, viena tokių sričių – iš augalų gaminama tekstilė. Natūralios kilmės tekstilė vis labiau įsitvirtina šalia sintetinių medžiagų. Augalinės kilmės audiniai įprastai skirstomi į dvi kategorijas, pirmoji – medžiagos pagamintos iš augalų. Tokių kaip linas, kaktusai, jūros dumbliai. Kita kategorija – audiniai pagaminti iš augalinių atliekų – banano, alyvuogių ir kita.

Puoselėjant tvarumo idėjas, persvarstomi iki šiol įprastai pasitelkti sprendimai – daugiau dėmesio skiriant perdirbimui, pakartotiniam naudojimui, įsitvirtina nauji konstravimo ir dizaino sprendiniai. Technologijos ir techniniai sprendimai transformuojantys tekstilės sektorių sulauks dėmesio ir šių metų parodoje.

Pastarąsias dvi tendencijas apjungianti biologinė inžinerija vienija iš gamtos ateinančias idėjas ir technologinius sprendimus. Užuot auginus augalus ir išgavus jų pluoštus, tekstilė gaminama iš baltymų, angliavandenių ar bakterijų, esančių kukurūzuose, žolėje ir cukranendrių cukruje.

Kaip jau įprasta „Heimtextil Trends 24/25“ pristato ir dominuojančias spalvas. Čia lyderiauja natūralūs tonai, primenantys avokado kaulą, dumblius. Dauguma spalvų pasižymi juodais akcentais, kurie leidžia sukurti dar platesnę paletę. Sodrūs atspalviai kelia nuotaiką, tamsesni – įžemina, suteikia ramybės.

Skaičiuojama, kad praėjusiais metais parodoje apsilankė 44 tūkst. lankytojų ir 2400 dalyvių iš 129 šalių. Šiais metais lankytojų lauks atsinaujinusi paroda, joje bus pristatoma ir nauja erdvė, skirta kilimams.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras