Bioetanolio židinys E. Prunskaitės-Braziulės projekte Norbertas Tukaj
Biožidiniai: jaukumas ir šiluma be dūmų
Namas Ir Aš

Lengvai montuojami, skleidžia tikrą liepsną ir šilumą, pigesni ir gali būti įrengti bet kokiame bute – bioetanolio židiniai kuria tikrą konkurenciją tradiciniams.

Biožidinys – dažnas interjero dizainerės Eglės Prunskaitės-Braziulės („Prusta“) kurtų namų elementas. Dizainerė sako, kad jai patinka bioetanoliu pildomi židiniai, nes jie skleidžia tikrą ugnį, kuri suteikia šilumos ir jaukumo, o nuo tikro židinio skiriasi tuo, kad neskleidžia degančių malkų kvapo ir nespragsi. „Yra žmonių, kurie mėgsta tik tikrą židinį, malkų kvapą, dūmus. Jiems jokie argumentai dėl bioetanolio židinio negalios, bet žmonės, kurie neturi galimybės namuose turėti tikro židinio, kaip kompromisą renkasi bioetanolį“, – sako E. Prunskaitė-Braziulė.

Bioetanolio židinys E. Prunskaitės-Braziulės projekte

Pati tikrą židinį namuose turinti interjero dizainerė skaičiuoja, kad bioetanolio židinio įrengimo kaštai kur kas mažesni, nes nereikia mūryti kamino, taip pat rūpintis dėl reglamentų ir pan. „Bioetanolio židinį pavadinčiau žaisliniu, bet miesto namuose jis tobulas. Žinoma, projektuojant kiekvieną daiktą turi atsižvelgti į kontekstą. Biožidinio tikrai niekada nesiūlyčiau sodyboje, bet mieste, norint turėti subtilų židinio jaukumo pojūtį, tai yra geras pasirinkimas“, – tikina interjero dizainerė.

Apdaila pagal skonį

E. Prunskaitės-Braziulės nuomone, bioetanolio židinys lengvai pritaikomas bet kuriame interjere – tiek visuomeninėse, tiek privačiose erdvėse. Gamintojai siūlo įvairių biožidinio tipų: įleidžiamų į sieną, pritinkuojamų, pakabinamų, pastatomų. Vis dėlto tikrai gražaus dizaino bioetanoliu pildomų židinių su apdaila specialistė randa nedaug, kaip variantą pamini tik italų gamintojo „Antoniolupi“ gaminamus biožidinius. Todėl, ieškant išskirtinio dizaino ir nenorint labai didelių išlaidų, ji rekomenduoja įsigyti patikimo gamintojo, sertifikuotas biožidinio groteles su bioetanoliu pildomu mechanizmu ir integruoti jas į norimą dizainą. Pati E. Prunskaitė-Braziulė sako pirmenybę teikianti vokiečių gamintojui „Spartherm“.

Savo kuriamuose interjeruose apdailą biožidiniams ji kuria pati: „Kurdama židinio apdailą, jį pailginu, suteikiu jam masyvumo. Reikia interjero sprendimais ir apdailos medžiagomis pažaisti, kad židinys neprapultų erdvėje, nes, renkantis standartą, galima labai prašauti pro šalį.“ Jai yra tekę kurti įvairaus stiliaus židinių: klasikinio stiliaus konsolėje, kapsulinio židinio imitaciją moderniuose interjeruose.

Bioetanolio židinys E. Prunskaitės-Braziulės projekte

Ji sako, kad bioetanolio židinį, kaip ir įprastą, reikia montuoti taip, kad namuose jis būtų matomas iš įvairių vietų, pavyzdžiui, iš svetainės, nuo valgomojo stalo ar nuo virtuvės salos, nors bioetanolio židiniai dėl savo savybių tinka ir nestandartinėse vietose: miegamajame, vonioje, virtuvėje, tam tikroms zonoms atskirti ar pabrėžti. Toks ugnies šaltinis gali atsirasti terasoje, balkone, būti montuojamas į lauko baldus. „Bioetanolio židinį su grotelėmis galima montuoti pačiose netikėčiausiose vietose – net į stalą ar kavos staliuką. Tai labai kompaktiškas sprendimas, pritaikomas bet kurioje vietoje, kurioje sugalvosi“, – tokio tipo židinių privalumus vardija E. Prunskaitė-Braziulė.

Svarbu įvertinti dydį

Atvirai statomam bioetanolio židiniui ypatingų techninių reikalavimų nėra. Jų atsiranda tuomet, kai židinys montuojamas į nišą, integruojamas į baldus ar pan. „Montuojant židinį į nišą, ją reikia padengti nedegiomis izoliacinėmis medžiagomis, kad neužsidegtų apdaila aplink ir sulaikytų šilumą. Vis dėlto tai tikra ugnis, židinys kaista ir šildo. Netinkamai pasirinkto dydžio grotelės gali pernelyg prišildyti patalpą“, – atkreipia dėmesį dizainerė.

Foto galerija.: new_000274575_0

Bioetanolio židinio grotelių dydį ji vadina itin svarbiu parametru, nes, įsirengus pernelyg dideles groteles, patalpa greitai užkais ir židinio jaukumu bus neįmanoma džiaugtis ilgiau nei 15–20 min.

Dizainerė atkreipia dėmesį, kad biožidinio negalima projektuoti po televizoriumi, nebent jis įrengtas karščiui atspariomis medžiagomis izoliuotoje nišoje. Antraip technika gali tiesiog sudegti.

Bioetanolio židinys E. Prunskaitės-Braziulės projekte

E. Prunskaitės-Braziulės teigimu, biožidiniui jokios specialios įrangos paprastai nereikia, nebent elektros prieigos pulteliu valdomiems židiniams, todėl bioetanolio židinį galima pastatyti net baigtame kurti interjere.

Interjeras interjeras