Cornerblockgc.com.au
Tvarumo elitas Australijos Auksinėje pakrantėje
Namas Ir Aš

Australijos Auksinėje pakrantėje pastatytas „Cornerblock“ pastatas vadinamas pirmuoju pasaulyje komercinės paskirties pastatu, pastatytu pagal visus tris elitinius tvarumo standartus: „Pasyvus namas“, „Žalioji žvaigždė“ ir „Sveikas pastatas“.

Pirmasis standartas skirtas energijos vartojimo efektyvumui, „Žaliosios žvaigždės“ – tvariam pastato projektavimui, statybai ir eksploatavimui, o trečiasis – pastato poveikiui gyventojų sveikatai, gerovei ir komfortui.

Taupiai pastatyto, energiškai efektyvaus statinio autoriai tikisi, kad jį kopijuos ir kiti vystytojai. Šiuo projektu autoriai siekė iš pagrindų pakeisti Australijos darbo vietas ir įrodyti, kad sveikesnius ir geresnius pastatus galima sukurti už prieinamą kainą. Tiesa, projektas buvo vystomas prasidėjus COVID-19 pandemijai, trūkstant medžiagų ir kvestionuojant biurų poreikį apskritai, todėl tokios statytojų ambicijos buvo išties didelės.

Komercinės paskirties pastate įrengta 18 elektromobilių įkroviklių ir dviračių stovai. Pastatas gali surinkti ir saugoti 132 tūkst. litrų lietaus vandens, kuris filtruojamas ir apdorojamas UV spinduliais, o po to pumpuojamas visiems nuomininkams kaip geriamasis vanduo.

Statinį aprūpina 30 kW saulės energija, kurią galima naudoti iki 160 kW.

Patalpose kontroliuojama vidaus drėgmė ir temperatūra, šildymui ar vėsinimui reikia minimalaus energijos kiekio, oras filtruojamas, kad būtų pašalintos labai smulkios dulkių dalelės, įskaitant suodžius, žiedadulkes, pelėsių sporas ir bakterijas, o naktinis automatinis apšvietimas sunaikina arba nukenksmina mikroorganizmus, tokius kaip bakterijos, virusai, pelėsiai ir kiti ore bei ant paviršių esantys ligų sukėlėjai. Pastato vidus ir išorė apšviesti energiją taupančiais LED šviestuvais, be to, viduje apšvietimas imituoja saulės ryškumą.

Visos konstrukcinės ir dizaino medžiagos taip pat buvo parinktos atsižvelgiant į žaliavų tvarumą, joms reikalingą priežiūrą ir architektūrinę estetiką. Išoriniai fasadai pagaminti iš netoksiškos ir visiškai biologiškai suyrančios Accoya medienos, virtuvės stalviršiai ir vonios kambario grindjuostės yra be silicio dioksido ir pagaminti iš 100 proc. perdirbto stiklo, o visos vidaus dangos ir apdailos medžiagos atitinka mažo lakiųjų organinių junginių kiekio standartą arba jų iš viso nėra.

Be to, pastatas pastatytas su 30 proc. mažesniu biudžetu nei pigiausias panašus pastatas rinkoje.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura