„Studio Plastac“
Tuneliuose – įvairiaspalvis Paryžiaus dangus
Namas Ir Aš

Jei būsite Paryžiuje ir važiuosite metro iš Charles de Gaulle-Etoile stoties, esančios po Triumfo arka, jūsų laukia netikėta patirtis. Devynių stoties tunelių skliautuose pamatysite įvairius Paryžiaus dangaus atspalvius.

Prancūzijos sostinės viešojo transporto operatorius „RATP“ nusprendė pertvarkyti stoties tunelius, todėl projektą įgyvendinusi ARC architektų komanda kreipėsi į Paryžiuje įsikūrusią daugiadisciplininę dizaino studiją „Studio Plastac“. Dizaineriai pavertė požemines perėjas gyvybės ir judesio kupinomis erdvėmis, ant skliautuotų lubų atkurdami intensyvius ir kintančius Prancūzijos sostinės dangaus spalvų tonus, kuriuos metro keleiviai gali stebėti judėdami.

„Mes įsivaizdavome skliautuotas lubas ir jų sienas kaip dangų, kuriame keleiviai gali stebėti tam tikro paros laiko spalvinius niuansus primenančias lubas“, – sako „Studio Plastic“ dizaineriai. Vienintelis būdas sukurti šią tūkstančių atspalvių iliuziją buvo panaudoti specialias mozaikines plyteles, kurias specialiai pagamino ispanų bendrovė „Onix“.

Perėjimai tarp atspalvių turėjo būti itin subtilūs, kad sukurtų optinį judėjimo ir dangaus kaitos pojūtį skirtingu paros laiku. Subtilūs tonų kontrastai ir išmintingas plytelių išdėstymas buvo raktas į spalvų skaidymą.

Šią didelę stotį jungiančių koridorių ir tunelių sienos taip pat padengtos tūkstančiais baltos spalvos stiklo mozaikos plytelių, įkvėptų klasikinės Paryžiaus metro spalvos. Baltos stiklo mozaikos plytelės naudojamos subtiliai derinant blizgesio ir matiškumo efektą, todėl ilgosios jungtys tampa gyvybingos.

Pagal projektą plyteles gaminusi bendrovė „Onix“ savo gamybos metodus pritaikė naujam 18 x 43 mm dydžio 6 mm storio formatui, o sumaišydama tinkamas plytelėse esančių pigmentų proporcijas, sukūrė reikiamas spalvas. Galutinė užduotis buvo išdėstyti tūkstančius plytelių ant tinklelių pagal grafikos dizainerių sukurtus raštus ir dizainus, kad jas būtų galima teisingai sudėti ir pasiekti reikiamą efektą. Mozaikinės plytelės pagamintos iš 98 proc. perdirbto stiklo.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura