„PLP Labs“
Statybų ateitis – grybai
Namas Ir Aš

Ieškodami būdų, kaip statybose sumažinti anglies dioksido kiekį, architektai ir mokslininkai intensyviai eksperimentuoja su grybais. Tiksliau, miceliu vadinama grybiena – tvirtu gijų rezginiu.

Skaičiuojama, kad gaminant populiariausią statybinę medžiagą – betoną – per metus išmetama apie 2,5 mlrd. tonų anglies dioksido, t. y. apie 8 proc. viso pasaulinio kiekio.

Be taršaus proceso, betonui gaminti smarkiai eikvojamos pasaulio smėlio atsargos, dažnai kasamos iš upių. Ieškant naujų alternatyvų statybinėms medžiagoms, keletą metų eksperimentuojama su grybiena kaip savaime augančia, visiškai natūralia medžiaga.

Didžiosios Britanijos mokslinių tyrimų ir dizaino įmonė „PLP Labs“ gegužę Londone vykusioje dizaino savaitėje pristatė modulinius statybinius blokelius. Jie pagaminti iš grybienos, išaugintos 3D spausdintuvu atspausdintose medžio formose.

Metus trukusio eksperimento metu komanda tyrė grybienos biokompozitų statybines savybes. Jie nustatė, kad micelis yra universali architektūrai įvairiai pritaikoma medžiaga. Micelis atlieka svarbų vaidmenį grybų augimui ir dauginimuisi, nes padeda iš supančios aplinkos pasisavinti maistines medžiagas ir vandenį. Be to, jis tarnauja kaip „internetas“, leidžiantis grybams keistis informacija ir koordinuoti savo veiklą.

„PLP Labs“ komanda įsitikinusi, kad iš grybienos ateityje bus galima gaminti statybines medžiagas, apdailos plokštes, akustines absorbcines plokštes, šviestuvus – daiktus, kurie iš esmės būtų gaminami iš atliekų ir iš gamtos. Skirtingai nei betonas ir plienas, micelio biokompozitai yra atsinaujinantys ir biologiškai skaidūs, todėl juos galima auginti darant minimalų poveikį aplinkai. Be to, jie yra lengvi, atsparūs ugniai ir pasižymi geromis izoliacinėmis savybėmis.

Kūrėjai sako, kad jiems buvo svarbu sukurti tokius objektus, kuriuos būtų galima įvairiai dėlioti, išardyti ar perstatyti, nes išardomi pastatai yra vienas iš ateities architektūros bruožų.

Mokslininkai svarsto apie galimybę sukurti „auginimo namuose“ rinkinius, kuriuos būtų galima naudoti individualioms struktūroms susikurti.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura