Syam Sreesylam
Statant tvarų namą, architektai 8 mėnesius praleido statybvietėje
Namas Ir Aš

Statant šį Indijoje esantį namą, nebuvo nukirstas nė vienas medis, o tvarus statinys visiškai susilieja su aplinka.

Sklypas, kuriame „Earthscape“ studijos architektai ėmėsi projektuoti gyvenamąjį namą, yra tankiame miške, kuriame auga riešutiniai kokosai, mangai, muskatmedžiai, tikmedžiai ir kiti vietovei būdingi medžiai. Norėdami išsaugoti medžius, architektai suprojektavo „lanksčius“ statinius. Norėdami išsaugoti natūralią aplinką, projektuotojai atsisakė plieninės ar betoninės konstrukcijos ir pasiūlė dvigubo medžio skliauto konstrukciją. Šią techniką sukūrė architektas Senthilas Kumaras Dossas. Skliauto forma buvo suformuota atsižvelgiant į medžių padėtį ir natūralią aplinką. Tarp dvynių skliautų suformuotas gražus kiemas su nedideliu vandens telkiniu. Iš jo per stiklines pertvaras šviesa patenka į vidaus erdves.

Skliautui suformuoti naudotos nedidelės trijų sluoksnių čerpės. Tai tradicinės, nuo seno Pietų Indijoje stogams dengti naudotos čerpės, tačiau mudga vadinama stogo dengimo technika dabar nyksta, o jas gaminantys žmonės tapo bedarbiais.

Brokuotų ir suskilusių čerpių atliekos buvo pakartotinai panaudotos ketvirtajam sluoksniui, kad būtų išvengta brangių hidroizoliacinių cheminių medžiagų. Statybos metu skliauto karkasui ir atramoms buvo naudojami pakartotinai panaudoti strypai, kurie toliau buvo naudojami įmontuotiems baldams, pavyzdžiui, sofoms, pusryčių stalviršiams ir lovoms, statyti, taip pat viršuje esančios stogo dangos mudga (pakartotinai panaudotos mudga čerpės) karkasui. Čerpės buvo įsigytos maždaug 15 km spinduliu, todėl jos yra vietinė tvari medžiaga. Baldams ir durims gaminti naudota mediena iš vietoje augančių medžių atliekų. Dvigubam skliautui aptverti buvo pastatyta išpilta žemės siena, kurios purvas buvo surinktas iš aplinkinių vietovių.

Statybos truko 8 mėnesius. Visą tą laiką architektų komanda eksperimentuodami praleido statybvietėje. Anot „Earthscape“ komandos, pagrindinė šios sodybos ideologija ir koncepcija – sukurti gamtai draugišką pastatą ir naudoti visas vietines medžiagas, kad jis būtų tvarus.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura