Cyrille Lallement
Medinukas Paryžiuje
Namas Ir Aš

Paryžiuje, Robert Blache ir Terrage gatvių sankirtoje, esantis pastatas – naujokas, tarp senbuvių įsiterpęs vos per porą savaičių.

Projekto autoriai „Mobile Architectural Office“ naujai interpretuoja šiai vietai būdingos faubourienne – priemiesčio architektūros kodus: kompaktiškas tūris tarp kiemo ir gatvės, santūri puošyba, paprasta pastato konstrukcinių sprendimų išraiška.

Pirmajame šešiaaukščio pastato aukšte suprojektuotos prekybos vietos. Į butus patenkama per šviesų pereinamąjį holą, iš kurio atsiveria vaizdas į Rue du Terrage gatvę. Viršutiniuose aukštuose suprojektuoti 2–3 kambarių butai. Į gatvę atsukto fasadas padengtas matinio briaunoto metalo plokštėmis. Iš kiemo pusės fasadas apkaltas natūralios spalvos medžio dailylentėmis.

Šešių aukštų pastatas vos per 10 dienų surinktas iš medinių konstrukcijų. Ant fasadų ir pertvarų sumontuotos kryžmai klijuotos medienos plokštės laiko klijuotos medienos plokščių grindis. Namo konstrukcija geriausiai matyti būnant viduje. Pastato izoliacijai naudotas medienos pluoštas, grindys išklotos augaliniu pluoštu (linoleumu), koridoriuose ir bendrose patalpose – plytelėmis. Siekiant palengvinti didelius komercinių patalpų tarpatramius, pirmojo aukšto konstrukcijai naudotas betonas.

Pastate suprojektuoti šeši būstai. Dėl tokios konfigūracijos name užtenka tik laiptų ir išorinių laiptų aikštelių, taip apribojant galimo lifto išlaidas. Namas aprūpintas individualiu šildymu ir rekuperacija.

Ant stogo surenkamu lietaus vandeniu drėkinami virš dviračių patalpos esantys augalai ir pirmame aukšte esanti žalioji erdvė. Rezervuare esanti rekuperacijos sistema tiekia vandenį į čiaupus bendro naudojimo patalpose (techninė priežiūra, laistymas) ir į visus sanitarinius mazgus.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura