BoysPlayNice
Vynuogynuose paskendusi vyninė
Namas Ir Aš

Čekų studija „Aleš Fiala“ suprojektavo naujus vyno namus jaunai „Gurdau“ vyno ūkiui pretenduojančiai į didingą Moravijos vynuogių auginimo paveldą. Viduryje vynuogynų pastatytam pastatui buvo keliami aukšti architektūrinės ir kraštovaizdžio integracijos reikalavimai.

„Gurdau“ vyninė buvo įkurta 2012 m. tuščiame lauke, pasodinus pirmuosius vynmedžius šlaituose, esančius Kurdějovo kaimo viršuje. Šis kaimas istoriškai buvo vienas svarbiausių vyno tiekėjų Mikulovo ir Brno miestiečiams, taip pat Moravijos aristokratų dvarams. Perimdama istorinį kaimo pavadinimą, jauna vyninė „Gurdau“ pretenduoja į didingą vietovės vynuogininkystės paveldą.

Kraštovaizdžio įtaka

Vyno namų vietai buvo pasirinktas vynuogyno centras. Tai ir tikslinga, ir poetiška, nes iš čia atsiveria kerintys vaizdai. Tačiau pastato vieta atviroje gamtoje natūraliai kėlė aukštus architektūrinės ir kraštovaizdžio integracijos reikalavimus. Kraštovaizdžio kontekstą architektai išsprendė švelnios kreivės pavidalu – lyg banga kraštovaizdyje, kalva tarp kalvų. Daug dėmesio skirta pastato integravimui į reljefą ir jo ryšiui su želdiniais. Pastato stogas suprojektuotas kaip ekstensyvus želdynas, o aplink pasodinta 150 krūmų ir brandžių medžių, augančių net per „perforuotą“ stogą. Bendras naujų želdinių poveikis ir nauda tiek kraštovaizdžiui, tiek pastatui išryškės tik bėgant metams.

Organinė architektūra

Dviejų aukštų statinys pastatytas iš gelžbetonio. Požeminėje dalyje gaminamas, saugomas ir archyvuojamas vynas. Pirmame aukšte vyksta degustacijos, sėdimos vietos ir prekyba. Svečiai gali apsistoti dvejuose apartamentuose.

Foto galerija.: new_000293611_0

Pastato rūsio aplinka primena tradicinę vyninę, o jo koncepcija visiškai šiuolaikiška ir nepavaldi laikui. Interjere naudojamos tokios medžiagos kaip betonas, stiklas, metalas, ąžuolas ir akacijų mediena palaiko organišką pastato formą.

Tiesioginis ryšys su kraštovaizdžiu, kurį užtikrina dideli įstiklinti plotai, erdvios terasos ir šlaitinis stogas leidžia jausti sezonų kaitą net būnant viduje.

Projektuojant pastatą galvota apie ekonomiškumą ir tvarumą. Pavyzdžiui, statinio vieta pačiame vynuogyne sumažina žaliavų ir darbuotojų transportavimą į vyno daryklą. Gamybos patalpos įrengtos po reljefu, o klientų zonos per stiklinį fasadą atviros saulei, taip išnaudojant pasyviąją energiją. Siekiant išvengti perkaitimo karščiausiais vasaros mėnesiais, suprojektuoti termoizoliaciniai trigubi stiklai, kurie derinami su medinėmis ąžuolinėmis lentjuostėmis priešais langus, platėjančiu lenktu stogu ir priešais fasadą esančiomis pergolėmis. Šildymui naudojamas šilumos siurblys oras-vanduo. Lietaus vanduo surenkamas į rezervuarą ir naudojamas vynuogynui laistyti.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura