Studijos YCL projektas. Leonas Garbačauskas
Užkoduota geometrija
Rasa Pangonytė

Interjero dizaino projekto naujajame Paupio rajone ėmęsi studijos YCL architektai dviejų aukštų bute sukūrė skulptūrinę kompoziciją. Ją sudarantys elementai – stačiakampis, apskritimas ir trikampis – užkoduoti ir projekto pavadinime „Retrici“. REctangle, TRIangle ir Circle.

Pasakodamas apie projektą, studijos architektas Aidas Barzda sako, kad 120 kv. m būstas buvo didelis ir skirtingas savo erdviniu suvokimu. „Aukštos erdvės – žemos erdvės, šlaitai ir lygios lubos. Jis pats iš savęs jau buvo skulptūriškas ir įvairialypis. Norėjome šią erdvę suvaldyti ir parodyti jos išskirtines skulptūrines detales bei sukurti naujas unikalias skulptūras, priklausančias tik šiam interjerui“, – aiškindamas interjero idėją sako jis.

Pirmame buto aukšte jie suprojektavo pagrindinę šeimos erdvę su didele visus buriančia virtuve ir šeimininkų miegamąjį su vonia. Antrame įrengti du „ramūs“ vaikų kambariai, kuriuose lyg ant švaraus popieriaus lapo jie gali susikurti savo erdves. Pagrindinėje per stoglangį krentančios šviesos apšviestoje – šeimininkų vonios kambario – erdvėje stovi tik vonia ir praustuvai. Norint išlaikyti šią erdvę „švarią“, dušas ir tualetas įrengti tamsiosiose zonose, už abipus praustuvo esančių durų. (Papildomo apšvietimo sprendimai – iš „Šviesos technologijos“).

Buto duotybė – šlaitinis stogas – interjero kūrėjams trukdė, bet kartu davė kūrybinio įkvėpimo. Kaip sako vienas projekto autorių, šlaitas tapo įkvėpimo atrasti skulptūrišką priėjimą prie galutinio vaizdo dalimi.

Būtent šlaitinis stogas projektuotojams pasufleravo mintį bendroje erdvėje iš vieno taško matomoje projekcijoje paslėpti tobulą formą – stačiakampį. Juodas stačiakampis pirmame aukšte griežtai atskiria šlapią, lauko zoną ir jaukias, medinėmis grindimis išklotas buto zonas. Tamsus trikampis yra stačiakampio dalis, kuris paslepia nuolydį ir sukuria tobulą tūrį pagrindinėje erdvėje. A. Barzda jį vadina paslaptingiausiu skulptūriniu elementu: „Jis paslepia šlaito nepatogumą, sukuria formą, bet tik viename taške virsta idealia geometrine forma. Gali tai žinoti, gali ir nežinoti, bet jis vis tiek lieka paslaptinga forma interjere.“

Apskritimas laiptinėje – buto scenografinio ansamblio dalis, sukurianti struktūrinį paveikslą bendroje erdvėje bei atverianti įdomų vaizdą lipant laiptais. Tamsus pjūvis matomas ir antrame aukšte, nes tai, anot architekto, yra pagrindinio stačiakampio dalis iš pirmojo aukšto.

Foto galerija.: new_000301874_0

Pasakodamas apie šio apskritimo atsiradimą, A. Barzda sako, kad iš pradžių svarstyta įrengti laiptus pridengiančią sienelę: „Kad jie būtų, bet nesimatytų. Jaustum tik erdves, bet ne jungtis. Iš to išplaukė ir skulptūrinio elemento apskritimo atsiradimas, nes siena už jo yra matoma, šviesa nuo laiptų pašvietimo pasklinda po sieną ir susikuria savotiškas gylis, apskritimo paveikslas.“

Juoda spalva padeda įgyvendinti skulptūrinės kompozicijos idėją. Ji ir maskuojanti, ir pabrėžianti. „Kai kur juoda spalva maskuoja, kaip antai tranzitinė erdvė pirmame aukšte, kai kur – pasirinkta kaip tušas ant balto lapo – išryškina ir palieka įrašą pačiame interjere. Juoda, kaip ir balta, kaip ir visos spalvos, yra graži, jeigu naudojama atskleisti tai, ką buvai sumąstęs. Juodą spalvą naudojome ten, kur ji buvo svarbi“, – sako vienas interjero autorių.

Nepaisant aiškios interjero zonavimo struktūros ir griežtų geometrinių formų, interjeras šiltas ir jaukus. „Mažos detalės ir medis. Yra dalykų, kurie griežtą charakterį paverčia minkštesniu, jaukiu. Nereikia daug, užtenka kelių potėpių ir tas griežtumas tampa tik menamas“, – į klausimą, kaip pavyko sukurti šį įspūdį, atsako A. Barzda.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura