Studijos SAD ir Ivetos Zachariášová„os projektas Čekijoje BoysPlayNice
Su kraštovaizdžiu suaugęs namas
Namas Ir Aš

Bohemijos regione (Čekijoje) esantis šeimos namas suprojektuotas taip, kad jame gyvenanti šeima akimis nevaržomai galėtų gėrėtis natūraliomis pievomis ir nuklysti į tolumoje plytintį slėnį.

Panorama ir harmoningas interjero erdvių sujungimas su kraštovaizdžiu tapo esminėmis nuorodomis namą projektavusiems studijos SAD architektams ir interjero dizainerei Ivetai Zachariášovái.

Stačiakampio formos namas stovi 600 metrų aukštyje virš jūros lygio, ant sklypo ribos. Šiaurinė sklypo dalis remiasi į pylimą, per kurį eina kelias. Ant dalis pastato stogo architektai suprojektavo automobilių aikštelę, taip namą tarytum sujungdami su keliu.

Pirmas aukštas ir pagrindinė sklypo dalis yra 4,5 m žemiau kelio lygio. Didžiąją pastato dalį dengia skirtingo nuolydžio šlaitinis stogas.

Pagrindinis įėjimas – akmeniniai, vijokliais apaugę laiptai, išsidėstę vakarinėje pusėje. Pagrindinę namo dalį kampu įrėmina stumdomos stiklinės sienos, kurias atidarius gyvenamoji erdvė visiškai susijungia su sodu. Visi kiti pirmojo aukšto kambariai, taip ir vonios, taip pat suprojektuoti su langais, atveriančiais vaizdingą kraštovaizdį.

Namo fasadas – iš vertikalaus rašto portugališkų keramzitbetonio plokščių – populiarios medžiagos Čekijoje. Šlaitiniam stogui naudota skarda. Lubos ir sienos išlietos iš betono, vidaus pertvaros – iš plytų. Stogas pakaltas balinta beržo fanera, ant gegnių pakabintas prancūziškas ketaus židinys, tampantis interjero dominante. Bendrą paprastą namo išvaizdą užbaigia tamsiai rudos spalvos lieto betono grindys. Lauko grindinys įrengtas iš senų didelių granito akmenų.

Projekto užsakovai sako, kad namo istorija prasidėjo prieš septynerius metus, kuomet jie surado šį, ant kalvos esantį sklypą. „Gimstant namo idėjai, pamažu supratome, kad tiesiog negalime daryti jokių kompromisų. Štai kodėl namo apdailai pasirinktos keramzitbetonio plokštės, o stikliniame kampe, nepaisant statikos ir logikos, nėra kolonos“, – pasakoja jie.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000266440_0


Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura