„Sphere Entertainment“
Pramogų sfera
Namas Ir Aš

Stadionų ir arenų projektuose besispecializuojančios bendrovės „Populous“ suprojektuota naujausia Las Vegaso (JAV) pramogų arena yra didžiausias sferinės konstrukcijos pastatas pasaulyje. 111 m aukščio ir 157 m skersmens sferos fasadas yra juodos spalvos, tačiau pastatas atgyja, kai įjungiamos išorėje sumontuotos 1,2 mln. LED „lempučių“. 100 tūkst. kv. metrų plote kas 20 centimetrų sumontuoti rutuliai turi po 48 šviesos diodus ir gali atkurti milijonus atspalvių.

Arenos valdytojai sferą vadina didžiausiu LED ekranu pasaulyje ir sako galintys jame parodyti praktiškai bet ką. Išskirtinė šviečianti sfera vadinama gyvosios architektūros pavyzdžiu, o plotas milžiniškame ekrane pardavinėjamas reklamos užsakovams.

Dar vienas gigantiškas ekranas sumontuotas didžiojoje sferos auditorijoje. Žadama, kad išskirtinės rezoliucijos ekranas, kiekvienai vietai pritaikytas garsas, vibruojantys krėslai ir tokie efektai kaip kintanti temperatūra, vėjas ir sklindantys aromatai leis panirti į reginius kaip jokioje kitoje arenoje. Žiūrovams įrengta 17,6 tūkst. sėdimų vietų, iš viso arenoje telpa 20 tūkst. žmonių.

Maždaug 2,2 mlrd. eurų kainavusi sfera yra viena brangiausių pasaulio arenų. Dar vieną tokią areną planuojama statyti Londone, tačiau ne visi Europos didmiesčio gyventojai sužavėti tokia idėja. Jie baiminasi dėl šviesos taršos, o kai kurie mokslininkai baiminasi, kad milžiniškas šviesos šaltinis gali paveikti laukinių gyvūnų gyvenimą.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura