Studijos MTA projektas BoysPlayNice
Po vienu stogu – du skirtingo stiliaus darželiai
Namas Ir Aš

Čekų studija MTA Semilyje suprojektavo du vaikų darželius – klasikinį valstybinį ir Valdorfo – viename pastate.

Du persidengiantys apskritimai sudaro išplanavimo pagrindą, kuriame klasės ir jų aptarnavimo langeliai išdėstyti ratu aplink traukos centrus – atriumus. Vaivorykštės spalvų spintelės išskaido erdvę ir atskiria vaikams skirtas patalpas. Nors vaikų darželiai yra identiško išplanavimo, jie skiriasi medžiagų ir spalvų pasirinkimu ir vėl susijungia bendroje žaidimų aikštelėje, kuria naudojasi abu darželiai, nepaisant skirtingų mokymosi stilių.

Studijos MTA projektas

Kompleksą sudaro pagrindinis pastatas (4 klasės, virtuvė, patalpos), pastogė dviračiams ir komunalinėms atliekoms laikyti, paviljonas su įrankių ir žaislų saugykla, pavėsinės savivaldybės ir Valdorfo vaikų darželiui. Pagrindinio pastato tūris atskiria sodo teritoriją nuo automobilių stovėjimo aikštelės, o jo išlenkimas sumažina abipusį šešėliavimą su gretimais pastatais.

Klasės ir jų aptarnavimo zonos išdėstytos ratu aplink du gravitacinius centrus – atriumus. Atriumai ne tik atskiria skirtingas išdėstymo dalis, bet ir tarnauja kaip bendravimo centras ir erdvė bendrai veiklai.

Iš centro taip pat lengva apžvelgti, kas vyksta darželyje ar aplink jį. Pagrindinė tarnybinių langelių funkcija – išskleisti erdvę ir atskirti vaikams skirtas patalpas. Taip sukuriama uždarų paslaugų ir atvirų aptarnaujamų erdvių dichotomija.

Spalvų schema pagrįsta Ostwaldo chromatiniu ratu, o septynios pasirinktos spalvos simbolizuoja vaivorykštę (raudona, oranžinė, geltona, žalia, mėlyna, indigo/violetinė, violetinė/rožinė).

Abiejų darželių išplanavimas yra identiškas, tačiau jų projektai skiriasi medžiagų ir spalvų pasirinkimu. Valdorfo dalyje grindys, baldai ir sienos yra medinės (panašiai kaip ir žaislai), o Treperkos darželio patalpos išdėstytos tarp atskirų spalvotų dėžių. Sandėliavimo vietos ir elementai suprojektuoti kaip įmontuojami baldai, atsižvelgiant į vaikų saugumą, be jokių išsikišimų.

Studijos MTA projektas

Iš visų gyvenamųjų ir sanitarinių patalpų galima patekti į terasą, kurią visą dengia stogo perdanga, taip suformuojant pereinamąją zoną į sodą.

Pridėtinė vertė – gražus ir erdvus sodas su įvairiais žaidimų elementais, nepastebimai atskirtas apskrita kalva, pagaminta iš sutankinto grunto iš pamatų iškasų, kuria naudojasi abu darželiai, nepaisant skirtingų mokymosi stilių.

Kelio nuorodų sistemą sukūrė Prahos menų, architektūros ir dizaino akademijos studentai. Jos pagrindu tapo darželio vaikų piešinių kontūrų formos.

Pastatas įkurtas ant juostinio pamato su dvipusio pagrindo plokšte. Vertikalią laikančiąją konstrukciją sudaro gelžbetoninės monolitinės kolonos ir sienos, kurias perimetru papildo plieninės kolonos. Lubos suprojektuotos kaip gelžbetoninė monolitinė dvipusė plokštė, perimetru išilgai jos įrengta konsolinė markizė.

Foto galerija.: new_000290922_0

Viso perimetro įstiklinto fasado apšvietimą papildo 2 dideli stoglangiai ir 41 saulės vamzdis. Išorinės sienos apkaltos HPL fasado plokštėmis.

Pastatas atitinka pasyvaus namo standarto ir tvarumo parametrus. Šildymą užtikrina šilumos siurblys oras-vanduo ir dujinis kondensacinis katilas. Vasarą nepageidaujamą saulės šilumą sumažina užtamsinantys roletai. Pastatas termiškai stabilizuojamas lubų vėsinimo ir šildymo sistema (TABS).

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura