„Stempel&Tesar“ projektuotas namas Čekijoje Filip Šlapal
Pasyvus namas: nereiklus, draugiškas žmogui bei gamtai
Namas Ir Aš

Čekijoje, Kživoklato miškų pakraštyje esančioje sodo namų bendrijoje stovėjusį įprastą vasarnamį pakeitė modernus pasyvus namas. Šeimininkai džiaugiasi jo nereiklumu ir galimybe gyventi darnoje su aplinka.

Namą projektavę studijos „Stempel&Tesar“ architektai sako, kad pastato projektą stipriai paveikė šeimininkų gyvenimo būdas ir atsakingas požiūris į aplinką. Namas tarsi ventiliatorius atsiveria saulės spinduliams, sugeria jos energiją ir taupiai ją išnaudoja. Dėl apvalios statinio formos interjeras sugeria tiek pirmuosius, tiek paskutinius saulės spindulius. Tačiau namas taip pat žino kaip saugoti nuo perkaitimo, nes pakeliamas stogas pridengia langus nuo vidurdienio saulės vasarą, o viršutiniame aukšte veikia kaip balkonas. Be pragmatiškos pastato formos ir pasyvaus užtamsinimo, vasaros dienomis komfortą padeda užtikrinti ir žaliuzės, įmontuotos į trigubo stiklo langus.

Saulės teikiamą šilumą šeimininkai ypač vertina žiemą, kai sukaupta energija leidžia sumažinti šildymo išlaidas. Prie namo savarankiškumo prisideda ir pastato centre įrengta krosnelė su šilumokaičiu. Aplink krosnelę vingiuojantys laiptai veda į viršuje esančius miegamuosius.

Namas daugiausia pastatytas iš atsinaujinančios medžiagos – medienos. Tarp sijų įmontuoti baldai išdėstyti kambariai primena laivų kajutes.

Kiti svarbūs tvaraus požiūrio elementai yra patvarumas ir ilgaamžiškumas. Dėl šios priežasties daugiausia vėjų gairinamos statinio pusės apsaugotos betono blokelių sienomis. Izoliuota daugiasluoksnė siena padeda natūraliai kaupti šilumą ir kartu skatina pastato stabilumą. Visos techninės patalpos ir vonios kambariai suprojektuoti palei šias tvirtas ir stabilias sienas ir išlaiko pusiausvyrą tarp pietinės ir šiaurinės pastato pusės.

Nedidelis tvenkinys šalia namo optimizuoja lietaus vandens naudojimą, todėl net ir sausringais laikotarpiais jo užtenka sodui laistyti. Be to, įrengtas nuosavas valymo įrenginys. Statinys į vietinę kanalizaciją neišleidžia jokių nuotekų – visas vanduo sunaudojamas mažiausiai du kartus. Panašiai namas elgiasi ir su oru, žiemos mėnesiais naudodamas rekuperaciją šviežiam orui iš lauko pašildyti.

Šeimininkai į pastatą įsikėlė dar prieš tai, kai jis buvo visiškai užbaigtas. Laikui bėgant savo namais jie pavertė ne tik namą, bet ir sodą. Po sodu įrengta surenkamas rūsys, pagamintas iš perdirbto plastiko. Sodo padargai ir dviračiai laikomi dvejuose jūriniuose konteineriuose. Namas gyvena savo nuosavą, nereiklų gyvenimą ir pamažu susilieja su sodu.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura